Golemin silmä (Bartimeus-trilogia #2) - Jonathan Stroud 7.74   146

Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Mika Kivimäki. Kansi: Laura Lyytinen. Sidottu.

Mythopoeic-palkinto 2006 (paras lastenkirja, koko trilogia). Locus-palkintoehdokas 2005.

Kaksi vuotta sitten Nathaniel, maagikon nuori oppipoika, päihitti julman maagikko Simon Lovelacen. Nyt 14-vuotias Nathaniel on kipuamassa kovaa vauhtia korkeammalle maagikoiden maailmassa. Pääministeri on valtuuttanut hänet kukistamaan vastarintaliikkeen, joka yrittää kansannousun avulla kaataa maagikoiden valtakunnan.

Vastarintaliikkeen toimintaa tarkkaillaan voimakastahtoisen tytön, Kittyn, näkökulmasta. Monen turhan yrityksen jälkeen Nathanielin on nieltävä ylpeytensä ja kutsuttava avukseen vanha tuttavansa Bartimeus, 5000 vuotta vanha djinni.

Tilanne muuttuu hengenvaaralliseksi kun voimakas maaginen olento golem saattaa koko Lontoon sekasorron valtaan. Nathanielin ja Bartimeuksen on pystyttävä löytämään golemin voimanlähde.

Etsintä vie heidät Prahan kaduille, Lontoon katoille ja moniin muihin vaarallisiin paikkoihin. Hurjan ajojahdin aikana he kohtaavat myös yllättävän liittolaisen ja yhdessä nämä kolme kumppanusta lopulta selvittävät golemin salaperäisen isännän henkilöllisyyden.

Huima jatko Samarkandin amuletille (2004).Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu toukokuu 6, 2005 (Tammi)
Alkuperäinen nimi The Golem's Eye
Tietoja muokattu huhtikuu 1, 2024

Bartimeus-trilogia

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Neljättä Bartimeus-kirjaa The Ring of Solomon (2010) ei suomennettu.

Samarkandin amuletti (Bartimeus-trilogia #1) 7.90   187
Golemin silmä (Bartimeus-trilogia #2) 7.74   146
Ptolemaioksen portti (Bartimeus-trilogia #3) 8.88   136

Kirja-arviot & arvosanat

Lukijatar
Arvosanat 349
Kirja-arviot 76
Viestit 2
tammikuu 12, 2018
8 / 10

Golemin silmä jatkaa oikein ansiokkaasti Bartimeus-trilogiaa syventämällä ensimmäisessä osassa esiteltyä maailmaa entisestään. Uudella hahmolla otetaan täysin uusi näkökulma maailmaan, mikä on oikein onnistunut tapa tuoda ristiriitoja moniulotteisuutta tapahtumiin. Yhteiskunnallinen ote saa teoksen olevan nuortenkirjaksi harvinaisen viihdyttävää luettavaa näin aikuisenkin näkökulmasta. Lisäksi Nathanielin hahmonkehitys on teoksen alussa jo ottanut mielenkiintoisen harppauksen eteenpäin kohti antisankaria. Trilogian ensimmäisen osan tapaan toimintaa riittää. Kirjan sivumäärästäkin silti huomaa, että ensimmäisen osan ollessa sarjan maailmaan houkutteleva koukku on toinen osa puolestaan syväluotaavampi ja sivujuonia vilisevä perehdytysjakso, joka petaa suurta finaalia. Vaikka Golemin silmässä onkin pieniä sisäisen logiikan onnahduksia ja jonkin verran turhaa alleviivausta, on se kaikkiaan onnistunut tunnelmaa tihentävä kakkososa.

Karajishi
Arvosanat 33
Kirja-arviot 28
Viestit 21
lokakuu 11, 2012
10 / 10

Annoin kirjalle täydet viisi tähteä ja hyvästä syystä, sillä mielestäni kirja oli loistava sanan jokaisessa merkityksessä. Yleensä trilogioissa tuppaa käymään niin, että toinen osa on tylsä ja jollain tapaa merkityksetön ensimmäiseen ja kolmanteen osaan verrattuna, mutta tässä ei niin päässyt onneksi käymään. Oikeastaan asia oli aivan päinvastoin, sillä mielestäni Golemin silmä oli Samarkandin amulettiakin kiinnostavampi ja mukaansa tempaava niin juonellisesti kuin ulkonäöllisesti. Kun valitsen kirjaa luettavaksi, kansi ratkaisee huomattavan paljon, jopa liian paljon ja en olisi voinut parempaa kantta kirjalle keksinyt. Vaikka kuva ei sinänsä merkitse mitään, eikä mitenkään suoranaisesti liity tarinan juoneen – ja on ehkä hieman tylsähkön värinen – se luo juuri oikeanlaisen, hieman mystisen ja salaperäisen vaikutelman, eikä paljasta tarinasta juuri mitään. On vähän niin kuin se sanoisi; ’’lue niin tiedät’’, vaikka se kuulostaakin aavistuksen melodramaattiselta. Vaikka Nathanielista kehkeytyikin tarinan aikana hieman ylimielisempi henkilö – toki tämä oli luultavasti tarkoituskin – kuin ensimmäisessä osassa, se ei onneksi haitannut juonen kulkua millään tapaa. Kitty pysyi jokseenkin samanlaisena hahmona, eikä Stroud mennyt muuttamaan hänen luonnettaan suuntaan tai toiseen, mikä oli mielestäni hyvä ja järkevä ratkaisu. Juonta en nyt tässä mitenkään ala puimaan sen kummemmin, mutta kaiken kaikkiaan juoni oli mielenkiintoinen ja kirjan jaksoi helposti lukea loppuun saakka ja ehdottomasti pakotti lukemaan kolmannenkin osan.

D.U.C.K_37
Arvosanat 8
Kirja-arviot 4
Viestit 0
heinäkuu 28, 2012
8 / 10

Tämä kirja oli parempi kuin edeltäjänsä Samarkandin amuletti. Kiinnostavamman tästä kirjasta teki Kitty. Oli todella odottamatonta molemmilta, Nathanielilta ja Kittyltä mitä he tekivät toistensa eteen. Viimeisessä kirjassa Nathaniel jopa rakastui Kittyyn. Paras osa kirjasta oli seikkailu Prahassa, joka oli jännittävä ja hauska, varsinkin Bartimeuksen ansiosta. Golem kuitenkin tuhottiin lopulta aivan liian helposti, mutta ei kai ollut muutakaan vaihtoehtoa. Muulloin kirjaa olisi pitänyt pidentää entisestään, ja silloin se olisi ollut jo liiankin pitkä. Mutta kaiken kaikkiaan hyvä kirja. Jos ei olisi lukenut ensimmäistä osaa olisi vaikeaa pysyä perässä.

samuel
samuel
Arvosanat 842
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Jawanen
Jawanen
Arvosanat 231
Kirja-arviot 2
Viestit 4
heinäkuu 18, 2020
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Jawa_Kaapissa
Jawa_Kaapissa
Arvosanat 164
Kirja-arviot 6
Viestit 6
heinäkuu 3, 2019
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
mörrimöykky
mörrimöykky
Arvosanat 257
Kirja-arviot 12
Viestit 3
elokuu 29, 2017
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Jossu89
Jossu89
Arvosanat 467
Kirja-arviot 11
Viestit 0
marraskuu 22, 2015
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Dint
Dint
Arvosanat 10
Kirja-arviot 3
Viestit 1
heinäkuu 14, 2015
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle
Siivetön lohikäärme
Siivetön lohikäärme
Arvosanat 222
Kirja-arviot 0
Viestit 103
heinäkuu 4, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle