Vuorenvarma

Eugene Burdick, Harvey Wheeler
Julkaistu: 1963 (Gummerus)
Alkuperäinen nimi: Fail-safe
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: jännityspoliittinen jännitys
Avainsanat: elokuva, ydinsota

Alkuteos ilmestynyt 1962. Suomentanut Matti K. Kallio. 2. painos 1963. Sidottu, kansipaperi.

Omahassa sijaitsevaan USA:n strategisten ilmavoimien tutkaruutuun ilmestyy outo piste oudossa paikassa. Kaikkialle annetaan hälytys ja pommikonelaivue toisensa jälkeen on valmiina iskuun. Piste todetaan suunnastaan eksyneeksi matkustajakoneeksi ja hälytys peruutetaan. Silloin huomataan, että kuusi vetypommeja kantavaa konetta lentää kohti Neuvostoliittoa. Myöhemmin ilmenee, että päämajan monimutkaisessa koneistossa on sattumalta palanut pieni elektroniputki. Tämän onnettomuuden aiheuttama sähköimpulssi oli välittänyt laivueelle hyökkäyskäskyn.

Minuutit kuluvat ja kauhea katastrofi lähestyy… USA:n presidentti asettuu suoraan puhelinyhteyteen pääministeri Hruštševiin ja selittää onnettomuuden tapahtuneen. Huulet valkoisina hän ehdottaa vaihtokauppaa. Jos amerikkalaiset vetypommit putoavat Moskovaan, hän antaisi käskyn pudottaa yhtä monta pommia New Yorkiin. Saako 16 miljoonaa ihmistä lunastaa hengellään maailmanrauhan?

Eugene Burdick ja Harvey Wheeler ovat kumpikin politiikan tutkijoita amerikkalaisissa yliopistoissa. Heidän yhdessä kirjoittamansa kirjan tarkoituksena ei ole herättää atomipommikauhua ja sotahysteriaa; ennen kaikkea se tahtoo varoittaa siitä vaarasta, että sota voisi syttyä vahingossa. Idea kuuluisaan ’kuumaan linjaan’ onkin saatu juuri ’Vuorenvarmasta’.

muokattu 25.09.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Paholaisen pelilautaLepakon aikaMantsurian sankariSalaliittoPaholaisen ruletti
Paikalla 20 vierailijaa
Uusin jäsen: Heini N.
Jäseniä yhteensä: 9572