Säätiö (Säätiö-trilogia, #1)
Keskiarvo 3.82
3.82 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (147)
Kirjahyllytilastot

Säätiö

Isaac Asimov
Julkaistu: 1976 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Foundation
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Osallistu keskusteluun (viestejä 10 kpl)

Alkuteos ilmestynyt jatkonovelleina 1942, 1944 ja täydennettynä kirjana 1951. Suomentanut Tuulikki Lahti.

1. painos: WSOY, 1976. Sci-fi -sarja. Sidottu.
2. painos: WSOY, 1986. Best seller. Päällys: Heikki Kalliomaa. Nidottu.
3. painos: WSOY, 2009. WSOY pokkari. Päällys: Heikki Kalliomaa. Nidottu.

Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50 -listalle vuonna 2000 (koko trilogia). Novelli ”Foundation” (kirjan osa ”Psykohistorioitsijat”) sai parhaan pitkänovellin Retro-Hugo-palkinnon vuonna 2018. Hugo-palkintoja ei jaettu 1943, mutta 2018 ne jaettiin taannehtivasti.

Trantorin keisarikunta, 12 000 vuoden ikäisen Imperiumin hallintokeskus ja ihmisrodun ydin, on rappeutunut jo vuosisatojen ajan. Psykohistorioitsija Hari Seldonin ennustuksen mukaan Trantor tulee tuhoutumaan täydellisesti seuraavien viidensadan vuoden kuluessa, mitä seuraa kymmeniätuhansia vuosia kestävä hajaannuksen pimeä aikakausi. Seldonilla on kuitenkin valmis projekti, jolla kärsimyksen aika voidaan lyhentää tuhanteen vuoteen. Hän perustaa Linnunradan äärimmäiselle laidalle Säätiön, jonka tarkoituksena on vaalia tietämyksen liekkiä kaoottisina aikoina ja säilöä loistokauden saavutukset tulevaisuutta varten…

Isaac Asimovin Säätiö-trilogian ensimmäisessä osassa kuvataan kriisejä, joihin Säätiö joutuu Linnunradan levottomassa periferiassa. Säätiö on tieteisromaanin keskeisimpiä klassikkoja, johon palataan aina, kun scifi-kirjallisuudesta keskustellaan.

”(…) vieläkö Asimovin visiot ja näkemykset puolustavat paikkaansa vuonna 2010, lähes 60 vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen? Toki, sillä Asimov ei keskity tulevaisuuden teknologian esittelyyn ja mielikuvituksellisiin fantasialeikkeihin. Hänen teemansa on valta ja sen käyttö.” – Pertti Avola, Helsingin Sanomat

muokattu 17.08.2018

Muita kirjoja joista saatat pitää

Matka alkaa (Across the Universe, #1)Neljä anteeksiantoaHiekkaYhä sininen taivas (Paljaan taivaan alla, #3)Kausaalienkeli (Kvanttivaras-trilogia, #3)

Kirja-arvioita (3)

koivukapina avatar
Kirjoittanut
5.0
Ihailen Asimovin briljanttia kykyä käsitellä ja pitää kasassa peräti vuosisatojen mittakaavassa rakentuvaa tarinaa. Psykohistorian tieteenala ja sen tuottamat ennusteet olosuhteiden kehityksestä ajavat yli yksittäisten henkilöhahmojen, jotka vaihtuvat kuin heittäen. Ehkäpä siitä johtuneekin draaman vähyys, likipitäen puutos, joka myöskin toisaalta erottaa teoksen monista muista. Säätiössä tapahtuu paljon, mutta suuremmin tunteilematta. Vielä on varsinaisen trilogian kolmas osa lukematta: suorastaan pakko lukea, miten lopulta käy!
Manilight avatar
Kirjoittanut
5.0
Rakastuin Säätiö -sarjaan vuonna 1989, lukion kynnyksellä. Minuun teki tuolloin tavattoman vaikutuksen Asimovin kyky kuvata ihmiskunnan kehityksen ja siihen liittyvien erilaisien vallankäytön muotojen vaikutuksia. Ajattelin tuolloin, että Asimov on kuin jumalolento, joka liikuttelee kirjan hahmoja Hari Seldonin profeetallisten psykohistoriaennustuksien kautta. Mystiikka, uskonto, talous, tekniika/tiede, humanismi... niistä me olemme mielestäni koostuneet. Olen jokseenkin sitä mieltä, ... (lisää)
Lord Frostsmile avatar
Kirjoittanut
5.0
Henkilökohtainen arvosteluni: Säätiö on kirjasarjana verrattavissa mahtavimpaan oopperaan, Toscaan. Valta, uskonto, ihmissuhteet, Säätiö on kirjasarja, joka omaa ne kaikki. Traaginen Muulin tarinaa, koomiset valtataistelut, mitä ovelimmat juonet ja mystinen psykohistoria. Todellista tieteiskirjallisuutta, jossa turhilla juonenkäänteillä, eikä vaatimattomilla sankareilla ole sijaa, vaan, jossa ainoastaan tahdolla, tiedolla ja vallalla on merkitystä. Kuilun partaalla kamppaileva ... (lisää)
Paikalla 22 vierailijaa
Uusin jäsen: Heini N.
Jäseniä yhteensä: 9572