Belgarath – Velhon tarina - David Eddings, Leigh Eddings7.42

Alkuteos ilmestynyt 1995. Suomentanut Tarmo Haarala. Kartat: Christine Levis & Shelly Shapiro. Etulehden kartat: Larry Schwinger. Päällyksen kuva: Laurence Schwinger.

1. laitos 1997. Sidottu, kansipaperi. 2. painos 2000.
2. laitos 2005. Nidottu.

Portti-palkinto 1998 (käännösteokset, lehden lukijaäänestys).

Odotus on ohi! Tässä on Belgarath-velhon elämäntarina ja hänen kertomuksensa mahtavasta taistelusta, joka käytiin ennen Belgarionin ja Mallorean tarujen tapahtumia.

Vuosituhantinen sota sai lopulta päätöksensä, ja Kohtalo alkoi kulkea kulkuaan. Vain yksi ihminen jäi kertomaan noista lähes unohdetuista ajoista, jolloin jumalat vielä kulkivat maan päällä neuvoen ja lohduttaen kuolevaisia lapsiaan. Vain yksi ihminen tiesi koko totuuden siitä, miten paha Torak-jumala varasti Aldurin Kiven ja pirstoi maailman saattaen niin jumalat kuin ihmisetkin sodan helvettiin. Jäljelle jäi vain yksi ihminen, joka tunsi koko hirvittävän tarinan.

Tuo historian yksinäinen todistaja tunnettiin kautta maailman. Häntä kutsuttiin Patriarkaksi, Vanhaksi sudeksi – Belgarath-velhoksi. Hän oli ollut osa historiaa sen ensi hetkistä lähtien.

Hän, joka myöhemmin tultiin tuntemaan velhona, syntyi vähäpätöisessä Garan kylässä kauan ennen kuin kamppailu Kivestä sai alkunsa. Nuorukaisena hän lähti vaeltamaan avaraan maailmaan – ja lopulta hänen tiensä vei palvelemaan jumalaa. Seurasi työn ja opiskelun vuosia, jotka muokkasivat nuorukaisesta miehen ja miehestä aikanaan suuren ennustuksen välikappaleen.

Tämä kirja kertoo hänen tarinansa täydellisenä: pitkästä kamppailusta, joka jakoi maailman kahtia, sekä siitä, miten Aldur-jumala seuraajineen uurasti saadakseen Kohtalon valitsemaan oikean tien. Se oli valtaisa hanke, joka jatkui yli aikakausien. Historioitsijat kertovat siitä kronikoissaan, joiden johtohahmoksi kohoaa mahtava Belgarath-velho. Hänen antaumuksellinen palveluksensa Aldurin Kiven hyväksi jatkui halki menetyksen, kamppailun ja lopulta voittoa kajahtelevien vuosisatojen.

David Eddings on yhdistänyt voimansa vaimonsa ja pitkäaikaisen työtoverinsa Leigh'n kanssa tässä muhkeassa fantasiaseikkailussa, joka on saaga ihmisten, kuninkaiden ja jumalien seitsentuhatvuotisesta sodasta, oudosta kohtalosta ja ennustuksesta, jonka täytyi käydä toteen.

Tervetuloa takaisin aikaan ennen Belgarionin ja Mallorean tarua...

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: 30 päivän ilmainen Nextoryn kokeilujakso koodilla 🠊 risingshadow (lisätietoa)

Julkaistu: 1997
Kustantaja: Karisto
Tyylit: fantasiakorkea fantasia
Avainsanat: portti-palkinto
Alkuperäinen nimi: Belgarath the Sorcerer
Arvosanalla: 7.42/10
Arvosanoja: 255
Muokattu: maaliskuu 29, 2021

Belgarionin ja Mallorean tarujen liitteet -kirjasarja

Kuuluu yläsarjaan Belgarionin taru

Belgarath – Velhon tarina7.42
Polgara – Velhottaren tarina (Belgarionin ja Mallorean tarujen liitteet #2)7.52
Rivan aikakirjat (Belgarionin ja Mallorean tarujen liitteet #3)4.82

Kirja-arvioita

10/10 |
maaliskuu 29, 2018
Belgarathin tarina avaa kiehtovasti Belgarionin ja Mallorean tarujen mielenkiintoisimman henkilön taustat. Ikääntymättömän velhon tarina on erinomaisesti kerrottu miehen itsensä näkökulmasta, mikä antaa tarinalle mojovan annoksen ...
6/10 |
elokuu 21, 2014
Hyvää luettavaa Belgarionin ja Mallorean tarujen jälkeen jos maailmasta jäi jotain ns. kaivelemaan. Kirjoitusasussa selvästi häiritsi muutamat lapsekkaan oloiset lisäykset (Belgarathin kommentit) jotka toistivat jo itseäänkin. Ihan ok ...
10/10 |
marraskuu 29, 2010
Aivan mahtava kirja, vaikka onkin hieman pitkähkö. Silloin tällöin tuli tippa linssiin, koska oli niin koskettavia kohtia. Hauskojakin kohtia riitti, ei siinä mitään. Suosittelen lämpimästi ihmisille, jotka pitivät Belgarionin ja Mallorean ...
8/10 |
marraskuu 08, 2007
Pidin tästä kirjasta, koska siinä oli pääosassa yksi lempihenkilöistäni belgarionin tarusta. On kiinnostavaa tietää lisää tästä velhosta, josta ei kerrottu kovin paljoa aiemmin. Belgarath- velhon tarina on hauska, mutta myös koskettava, ja sopii kaikille. Kannattaa lukea. Arvosana: 9