Merensininen salaisuus

@ Liz Kessler
Merensininen salaisuus - Liz Kessler 6.18   38

Alkuteos ilmestynyt 2003. Kuvittanut Sarah Gibb. Suomentanut Arja Kantele. Sidottu.

”Osaatko säilyttää salaisuuden? Jokaisella on tietysti salaisuutensa, mutta minun on erilainen. Outo, omituinen. Joskus näen painajaisia, joissa salaisuuteni paljastuu, ja joudun eläintarhaan tai tutkijoiden käsiin.”

12-vuotias Emily on asunut koko pienen ikänsä asuntolaivassa, mutta vedestä tyttö ei tiedä mitään, koska hänen yksinhuoltajaäitinsä ei ole antanut lupaa edes kahlailuun. Kun Emily viimein pääsee koulun uimaopetuksessa ensi kertaa veteen, hän saa kokea jotakin ihmeellistä, pelottavaakin.

Emilylle aukeaa uusi todellisuus, joka herättää paljon kysymyksiä. Salaisilla retkillään hän tutustuu värikkääseen vedenalaiseen maailmaan koralleineen, hylkyineen ja merenneitoineen. Neptunuksen valtakunnassa vallitsevat omat julmat lakinsa, sen joutuu myös Emily huomaamaan. Entä minne on kadonnut Emilyn isä, josta kukaan ei tunnu tietävän mitään?

Liz Kessler on kirjoittanut kiehtovan tarinan, joka koskettelee jokaiselle tärkeitä asioita: erilaisuutta, ystävyyttä ja oman tien etsintää. Kessler asuu ja työskentelee Englannin maaseudulla asuntolaivassa; Merensininen salaisuus on hänen esikoisteoksensa.

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni

Kirja julkaistu 2004 (WSOY)
Alkuperäinen nimi 'The Tail of Emily Windsnap'

Arvosanat 125
Kirja-arviot 66
heinäkuu 26, 2014
10 / 10

Tämä kirja olisi mielestäni ansainnut jatkoakin mutta mukavaa vaihtelua sujuvaa kerrontaa ja kuvailua.

Veequa
Arvosanat 310
Kirja-arviot 5
Viestit 2
huhtikuu 4, 2007
6 / 10

Minkä tahansa kirjailijan esikoisteokseksi tämä on hyvä, mutta olisi voinut saada paremmankin. Vaikka lastensatu onkin, tarina on hyvin kliseinen, eli melkein puolet ajasta tiedät mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Onnellinen loppu onkin jo pakollinen, ja kun siihen lisää vielä 'voiton' luokkatovereistaan onkin kirjan ja kliseiden loppu jo suotavaa. Ristiriitaisuuksia ja epäselvyyyksia kirjasta löydät hyvinkin paljon jos jaksat sitä seuloa. Esimerkiksi tarinan päähenkilö Emily on elämänsä asunut asuntolaivassa, eikä silti edes uida osaa. Näistä kliseista ei kannata välittää jos aikoo nauttia kirjasta. Kirja on hyvä lastensaduksi -ja niistähän minä pidän.

<strong><i>Guest-536</i></strong>
Guest-536
Arvosanat 0
huhtikuu 2, 2007
6 / 10

Kirjan alku on kuin mikä tahansa nuorten draamakirja, mutta tarpeeksi itsepintaisella asenteella kirjasta voi alkaa nauttia. Emily huomaa olevansa merenneito, jota kautta hänelle aukenee täysin toinen maailma. Juoni etenee hyvin ja selvästi eikä lukijalle jää mitään epäselväksi. Liian kriittiselle kirja ei sovi sillä utuinen "merenkansamaailma" ei kestä kovin kovaa tarkastelua. Juoneen on kuitenkin saatu sekoitettua hyvin myös kadonnut isä, minä avulla kirjasta tulee paljon mielenkiintoisempi. Kirja sopii parhaiten niille, jotka eivät ole lukeneet kuuluisien kirjailijoiden mielettömiä fantasiatrilogioita, sillä niiden jälkeen odottaa enemmän, mutta kyllä tämän pystyy lukemaan ja jopa nauttimaan siitä. Vaikka juoni etenee vääjäämättä kohti happy endingiä niin kyllä se on silti lukemisen arvoinen ihan jo senkin takia, että tämä on nimenomaisen kirjailijan esioisteos. Jäämme odottamaan suraavia kirjoja, joissa toivottavasti korjataan nämä puutteet.

Kastehelmi
Kastehelmi