Kärpästen herra
Keskiarvo 3.60
3.60 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (210)
Kirjahyllytilastot

Kärpästen herra

William Golding
Julkaistu: 1960 (Otava)
Alkuperäinen nimi: Lord of the Flies
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhu, mainstream
Avainsanat: elokuva

Alkuteos ilmestynyt 1954. Suomentanut Juhana Perkki. SF, kauhu, rajatapaus.

1. painos: Otava, 1960. Moderneja kirjailijoita. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Otava, 1968. Kompassikirja. Nidottu.
3. painos: Otava, 1969. Kompassikirja. Nidottu.
4. painos: Otava, 1970. Kompassikirja. Nidottu.
5. painos: Otava, 1971. Kompassikirja. Nidottu.
6. painos: Otava, 1972. Kompassikirja. Nidottu.
7. painos: Otava, 1974.
8. painos: Otava, 1976.
9. painos: Otava, 1977.
10. painos: Otava, 1980.
11. painos: Otava, 1983. Kompassikirja. Nidottu.
12. painos: Otava, 1983. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1984. Helena Sormunen: William Golding vuoden 1983 Nobel-voittaja. Sidottu, kansipaperi.
13. painos: Otava, 1990. Top Books. Nidottu.
14. painos: Otava, 1995. Nidottu.
15. painos: Otava, 1995. Sidottu, kansipaperi.
3. laitos: Otava, 2001. Seven. Nidottu.
2. painos: Otava, Seven. 2003. Nidottu.
3. painos: Otava, Seven. 2004. Nidottu.
4. laitos: Keskiyön kirjasto. Otava, 2007. Sidottu, kansipaperi.

Nobelistin kuvaus ihmisen julmuudesta

Toisen maailmansodan aikana joukko englantilaisia koulupoikia pelastuu alasammutusta lentokoneesta autiolle Tyynen meren saarelle. Kun sivistyksen pinta alkaa murentua, hyvinkasvatetut koulupojat muuttuvat villi-ihmisiksi, joiden maailmaa hallitsevat väkivalta ja pelko.

Sir William Goldingin klassinen romaani ilmestyi vuonna 1954 ja on Nobelin kirjallisuudenpalkinnon saaneen kirjailijan tuotannon huippu.

muokattu 14.06.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Aarnihauta eli kullankaivaja Jackmans GulchissaSiihen mihin tonttu astuuMinun kansani, minun rakkaani (Keltainen kirjasto, #219)Lunar ParkHumiseva harju

Kirja-arvioita (13)

The Big Bad Wolf avatar
Kirjoittanut
4.0
Jokin Kärpästen herrasta teki melkein pelottavimman ikinä lukemani kirjan (osittain johtuisiko kynttilävalaistuksesta ja kauniisti pimenevästä illasta?). Kuvitelkaa itsenne kyseiselle saarelle, olisitteko pysyneet järjissänne? Sillä se on se pelottavin asia. Olisiko järki säilynyt? Itselleen hoki koko seuaraavan yön, ettei missään nimessä olisi alntunut Jaken tasolle, mutta olisiko sittenkin? Entä jos? Ja mitä sitten? Hrr. Hyvä kirja. Pysähtyminen kuvailuihin ei ... (lisää)
Lurgey avatar
Kirjoittanut
2.0
Ilmeisesti odotin kirjalta jotain muuta, koska en saanut siitä paljoakaan irti. Jollakin tavoin kerronta välillä kiristeli hermoja tai sai pintaan muuten vain sellaisen väkinäisen olon, joka pisti ajattelemaan, miksi ylipäätään luin koko teosta. Pari kohtaa ja ennen kaikkea loppu toimivat erittäin hyvin ja olivat vaikuttavaa luettavaa, mutta ne eivät korvanneet sitä, että kirjaa joutui lukemaan suurimmaksi osaksi fiiliksellä "kunpa tämä jo loppuisi". Kokonaisuudessaan ... (lisää)
Kirjaneito avatar
Kirjoittanut
4.5
Kärpästen herra on pelottava kirja. Ajatus autiolla saarella mekastavista koulupojista saattaa olla jännittävä ja hauska, mutta kirja ei sitä ole. Aluksi elämä saarella onkin leikkiä, muttei kauaa. Pikku hiljaa, vaivihkaa, yhdyskuntaan hiipii pelko, ja ennen niin sivistyneet pojat muuttuvat villeiksi. Heidät valtaa pelottava hurmos, jonka seuraukset ovat vakavat. Kärpästen herra suorastaan liimaa lukijan kirjaan. Lukemista ei voi lopettaa. Samalla toivoo, että kirja loppuisi. ... (lisää)
Nafisan avatar
Kirjoittanut
3.5

Kärpästen herraa on kuvattu mm. dystooppisena selviytymistarinan. Se on todellinen klassikko, ja siitä on tehty useampia elokuvasovituksiakin. Teoksessa liikutaan toisen maailmansodan ajassa. Kaikki alkaa siitä, kun koulupoikia kuljettava lentokone putoaa Tyynellämerellä ja henkiinjääneet pojat pelastautuvat läheiselle, asumattomalle saarelle. 

Aluksi kaikki sujuu hyvin: pojat valitsevat johtajan joukostaan, kutsuvat merestä löydetyn torvisimpukan avulla kokouksia ... (lisää)

Emelie avatar
Kirjoittanut
3.0

Tämä teos oli nopeasti luettu ja ihan hyvä vaan. Olipahan taas pitkästä aikaa todella turhauttava tarina, oikein kiristelin hampaitani. Olen viime vuosina alkanut sietää lapsia kirjoissa, mutta tämä teos palautti mieleen, miksi olen joskus kammonnut tällaisia tarinoita. Hahmot olivat ihan käsittämättömän ärsyttäviä. Koen kyllä, että tämä seikka on meriitti kirjalle, mutta minulle se oli henkilökohtaisesti tuskastuttavaa. Vaikka kuinka yritin pitää mielessä, että ... (lisää)

Sointulause avatar
Kirjoittanut
3.5
Kirja oli hyvä, ja antoi paljon miettimisen aihetta. Luin sen ystäväni suositusten ja täällä Risingissä näkemieni arvostelujen perusteella. Suurin osa arvosteluista kertoi kuinka ahdistava ja pelottava kirja oli, mutta itse olen toista mieltä. Ahdistavuus näkyi vain viimeisten 50 sivun aikana, muuten se oli ehkä hieman pelottava. Kirja oli hyvin todentuntuinen, ja oli kiinnostavaa seurata lapsien muuttumista sivistyneistä englantilaispojista villeiksi. Loppu oli yllättävä mutta hyvä. Suosittelen niille joita ei haittaa, että teksti on vanhanaikaista.
LongWalk avatar
Kirjoittanut
4.0
Kirja oli todella hyvä, tosin odotin enemmän raakuutta, muutoinkin raakuus tuntui keskittyvän vain loppupuolelle kirjaa. Verta minä lähdin lukemaan enkä mitään "Sinistä laguunia" En ole pelastautunut asumattomalle saarelle lapsilauman kanssa mutta uskon kirjailijan onnistuneen kuvaamaan hyvin millaista se tulisi olemaan, armeija häilyvällä kurilla. Tunsin päähahmon ja hänen uskottunsa tavoin aitoa ärtymystä kun joukon hallinta oli mitä oli. Vaikka kirja oli loistava niin ... (lisää)
Katjuska avatar
Kirjoittanut
3.5
Odotukseni kirjan suhteen olivat korkeat, mutta kirja ei täysin täyttänyt niitä. Tämä oli tosiaan ahdistavin kirja minkä olen ikinä lukenut. Aluksi kaikki meni hyvin saarella, mutta sitten alkoi sivistyksen pinta repeilemään ja hyvin kasvatetuista britti pojista alkaa tulla raakoja villi-ihmisiä. Kirja oli hyvin kirjoitettu ja lukiessani oli selllainen tunne, että kohta tapahtuu jotain pahaa. Mielestäni kirjassa näkyi hyvin askel askeleelta kuinka sivistyksen pinta alkoi ... (lisää)
Hemlit avatar
Kirjoittanut
4.0
Niin kuin takakannessa lukee, tämä kirja on kulttiteos ihmisen julmuudesta. Alku on melko tylsä, mutta tapahtumat alkavat kunnolla edetä puolivälin paikkeilla. Itse en pitänyt kirjaa erityisen kamalana tai ahdistavana. Tokihan jotkut kohdat olivat aika julmia. Kirjaa lukiessa se saattaa tuntua hieman pitkästyttävältä, mutta kun kirjan oli lukenut, ensimmäisenä ajatuksena tulee vain: vau! Todella hieno kirjahan tuo oli ja eittäin ansaittu Nobel-palkinto Goldingilla!
celeblith avatar
Kirjoittanut
4.0
Kirja on aivan kamala, hyvällä tavalla siis. Alkuun tuntui, että eihän tämä kirja nyt kovin kummoinen ole, mutta enemmän lukiessa sehän oli aivan pakko lukea. oli se sitten miten kamala, iljettävä,ahdistava, kammottava, että teki mieli lopettaa lukeminen, ei vain voinut. Erittäin onnistunut kirja siis.
Eija avatar
Kirjoittanut
4.0
Kirjan luki nopeasti, vaikkakin tapahtumat etenivät hitaasti ja toistaen. Kirjasta välittyi kauhu ja se mitä voisi olla, jos lapset joutuvat omin nokkinensa eristyksiin muusta maailmasta ja aikuisten kaitsennalta. Kirjassa myös käsiteltiin perimmäistä ihmisluontoa ja sen julmuutta, empatian puutetta. Sivistys luo empatian, villinä ihminen on julma niin kuin mikä peto tahansa. Vaikuttava kirja ja en ihmettele sen saavuttamaa mainetta.
Arwina avatar
Kirjoittanut
5.0
Vaikkakin jotkut ovat sanoneet, että tämä kirja ahdistaisi lukijaa, en itse kokenut näin. Lumouduin kirjan erilaisuuteen ja kiehtovaan kerrontaan. Aihe oli jotain mitä en ole ennen lukenut. Pidin todella paljon Williamin luomista henkilöistä ja tapahtumista. Siinä kuvattiin hyvin ihmisen hulluus. Se hulluus oli luovaa ja raakaa. Täydellistä.
 avatar
Kirjoittanut
3.0
Monet olivat suositelleet kirjaa minulle, joten tartuin siihe innokkaasti. Huomasin kuitenkin heti ensimmäisestä luvusta, että tämä ei ole minun kirjani. Kirja sisältää hirvittävän määrän kuvausta ja turhan päiväistä paikallaan olemista. Kirjan syvempi ajatus on kyllä erittäin hyvä, mutta lattea ulkoasu ei tee oikeutta kirjalle. Minusta takakansikin lupaa vähän liikaa väkivaltaa.
Paikalla 62 vierailijaa
Uusin jäsen: Päivi Tolmunen
Jäseniä yhteensä: 9584