Eedenistä vikaan

Ben Elton
scifi > dystopia, mainstream
Eedenistä vikaan - Ben Elton6.14

Alkuteos ilmestynyt 1993. Suomentanut Irmeli Ruuska. Sidottu, kansipaperi.

Jos tuhoa ei voi välttää, otetaan siitä kaikki irti

Maailmanloppu on tulossa. Ilma on pilalla ja auringonvalo niin tappavaa, että ihmiset ovat ryhtyneet elämään öisin. Kaikki, joilla on tarpeeksi rahaa, ovat ostaneet pahan päivän varalle klaustrosfäärin, oman yksityisen ekokuplan, jonne sulkeutua tarpeen tullen.

Ennen kuin joukkopako kupliin alkaa mediamoguli Plastic Tolstoi aikoo kaupata kansalle yhä pidemmälle kehitettyjä klaustrosfäärejä hinnalla millä hyvänsä. Käsikirjoittaja Nathan Hoddy tahtoo saada elokuvaideansa läpi ja näyttelijä Max Maximus elämänsä roolin. Vihreän Natura-puolueen johtaja Jurgen Thor ja ekoterroristi Rosalie käyvät viimeistä taistoaan luonnon puolesta, ja FBI-agentti Judy Schwartz yrittää selvittää, kuka on maailman tuhoa jouduttavien terroritekojen takana.

Eedenistä vikaan on pirullisesti virnistävä satiiri siitä, mitä lähitulevaisuudessa tuleman pitää. Eltonin kynästä saavat osansa Hollywood-tähdet ja tuottajat, markkinointi- ja mediakoneistot, poliisi, EU-byrokraatit, taksinkuljettajat, matkalaukkujenkäsittelijät, Eurooppa, USA ja Irlanti yleisesti sekä irlantilaiset baarimikot erityisesti. Uljas uusi maailma näyttää Eltonin käsittelyssä kolkolta, mutta ikuisesti kevyeltä – 20 donitsin ostajat saavat rasvaimun kaupan päälle.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat ja Elisa Kirja

Julkaistu: huhtikuu 12, 2005
Kustantaja: WSOY
Tyylit: scifidystopia, mainstream
Avainsanat: ekokatastrofit, satiiri
Alkuperäinen nimi: This Other Eden
Arvosanalla: 6.14/10
Arvosanoja: 7
Muokattu: huhtikuu 17, 2019