Suuri avioero
Keskiarvo 4.27
4.27 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (11)
Kirjahyllytilastot

Suuri avioero

C. S. Lewis
Julkaistu: 1970 (Karatas-kirjat)
Alkuperäinen nimi: The Great Divorce
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Avainsanat: uskonto

Alkuteos ilmestynyt 1946.

1. laitos: Karatas-kirjat, 1970. Suomentanut Kari Krohn. Piirrokset: Richard Seewald. Värikuvat: Aleksandra Ionowa.
2. laitos: Kirjapaja, 2014. Nidottu.

Clive Staples Lewisin (1898–1963) vuonna 1946 ilmestynyt "uskonnollinen tieteiskuvitelma" Suuri avioero käsittelee samaa aihetta kuin Danten Jumalainen näytelmä ja Blaken Taivaan ja helvetin avioliitto. Mutta Danten valtavan panoraaman ja Blaken liekehtivien näkyjen asemesta Lewisin draaman tapahtumapaikkana on eräs sateisena iltapäivänä alkanut bussimatka.

Kirjava joukko eritasoisia ihmisiä – lässyttävästä naisihmisestä arvovaltaiseen teologiin – saa tilaisuuden nähdä oman sisimmän olemuksensa ja samalla mahdollisuuden tehdä valinnan, mikä merkitsisi uutta elämää. Mutta lähes jokaisen näkökentässä on pimeä täplä ja valinta käy joko mahdottomaksi tai nurinkuriseksi - tyypillisenä esimerkkinä vapaamielinen piispa, joka taivaan sijasta valitsee seminaarin johtamisen helvetissä.

Kirja käsittelee erästä ajallemme ominaista moraalisairautta, valeasuun verhoutunutta itsepetosta ja kyvyttömyyttä eettisiin ratkaisuihin. Taidokkaalla valohämyn ja kirkkauden vaihtelulla luotua syvyystaustaa vasten henkilöhahmot saavat uuden sisäisen ulottuvuuden.

Lewis oli 40- ja 50-luvuilla eräs anglosaksisen kirjallisen maailman huomattavimpia vaikuttajia, jonka jokaista teosta tuhannet älykkäät miehet ja naiset odottivat innokkaasti. Hänen auktoriteettinsa pohjana oli taito yhdistää älyllinen selkeys hienosyisten moraaliongelmien analyysiin ja kyky ilmaista sisäisen elämämme dialektisia vastakohtia mestarillisessa tyyliasussa.

muokattu 01.11.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Punaista (Kehä, #2)Hyviä enteitäValkoista (Kehä, #3)Ami - Tähtien lapsiJeesus Nasaretilaisen tapaus
Paikalla 34 vierailijaa
Uusin jäsen: Maria Ketola
Jäseniä yhteensä: 9451