Orlando
Keskiarvo 3.32
3.32 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (14)
Kirjahyllytilastot

Orlando

Virginia Woolf
Julkaistu: 1984 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: Orlando
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Avainsanat: elokuva

Alkuteos ilmestynyt 1928. Suomentanut Kirsti Simonsuuri.

1. painos: Kirjayhtymä, 1984. Arena-sarja. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Tammi, 2002. Klassikkopokkarit. Nidottu.
3. painos: Tammi, 2009. Nidottu.

Virginia Woolf oli 1900-luvun anglosaksisen kirjallisuuden huomattavimpia nimiä, kielen ja kirjallisuuden uudistaja, joka tunnettiin myös kriitikkona ja tutkijana ja yhteiskunnan kehitykseen kantaaottavana kulttuurihenkilönä. Hänen nimensä liitetään Bloomsbury-ryhmään, johon kuului 1910–1920-lukujen tunnetuimpia taiteilijoita ja kirjailijoita. Nimekkäin Woolfin teoksista lienee Oma huone, kaunokirjalliseen asuun puettu puheenvuoro naisen asemasta.

Orlando puolestaan on hänen tuotantonsa hauskin ja suosituin romaani. Se on leikkimielinen ja vakava fantasia, joka edustaa hänen tuotantonsa taiteellista huippua. Filmatisointinakin tunnettu romaani seuraa keskushenkilönsä vaiheita usealla eri vuosisadalla ja mantereella, miehenä ja naisena, ja siitä muodostuu erikoislaatuinen analyysi historiasta ja sukupuoli-identiteetistä. Teos on omistettu Woolfin läheiselle ystävättärelle Vita Sackville-Westille, joka oli Orlandon esikuva.

”Orlando pohtii ihmisten välisen kommunikaation syvällisiä kysymyksiä. Se tuo esiin kulttuurieroja, jotka estävät ihmisiä löytämästä toisiaan, niitä eroja, joita synnyttää erilainen aika jota ihmiset elävät ja joka vaihtelee kunkin temperamentin ja mielikuvituksen mukaan. Se luotaa sukupuolten välistä kilpailua ja yhteiskunnan luomaa väärää asenteellisuutta,” kirjoittaa suomentaja Kirsti Simonsuuri teoksen jälkisanoissa.

muokattu 02.11.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Piinattu (Yön talo, #4)Liekehtivä valtaistuin (Kanen aikakirjat, #2)Autarkin linnoitus (Uuden auringon kirja, #4)Älä riko pintaaMuumit: Sarjakuvaklassikot IV (Muumit: Sarjakuvaklassikot, #4)
Paikalla 2 jäsentä ja 58 vierailijaa
LordStenhammar, Fievre
Uusin jäsen: Olivia
Jäseniä yhteensä: 9563