Valtio
Keskiarvo 3.82
3.82 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (11)
Kirjahyllytilastot

Valtio

Platon
Julkaistu: 1981 (Otava)
Alkuperäinen nimi: Politeia
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: utopia, tietokirja
Avainsanat: poliittinen fiktio

1. laitos:  Suomentanut O. E. Tudeer. Otava, 1933.
2. laitos: Teokset 4. Suomentanut Marja Itkonen-Kaila. Seitsentähdet. Kansi: Kosti Antikainen. Otava, 1981. Sidottu.

Valtio on Platonin kuuluisin dialogi ja kiistaton pääteos. Se on yhteiskuntateoria ja poliittinen utopia, jonka pohjaksi Platon joutuu esittämään etiikkansa, ihmiskäsityksensä, kasvatusoppinsa, politiikkansa, taideteoriansa ja metafysiikkansa. Valtioon sisältyy ”koko Platon”, ja sitä lähtevät aatehistorialliset juonteet yltävät meidän päiviimme. Platon on alustavasti perustellut niin totuuden etsimisen kuin sensuurin, propagandan, syntyvyyden säännöstelyn, vapaan kasvatuksen, feminismin, yhteisomistuksen ja eliittiajattelun.

(muokattu 29.12.2014)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Samanaikaisuuksia: Kansainvälisiä näköaloja vuoden 1911 maailmaan (Turun yliopisto, Yleinen historia, #2)Eläköön Nalle Puh! Juhlakirja koko maailman parhaalle karhulleVerikekkerit: Kauhun käsikirjaYliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa (Savukeitaan kauhuklassikot, #2)Harry Potter: Suuri velhouskirja

Kirja-arvioita (1)

tarunen avatar
Kirjoittanut ()
5.0
Platonin Valtion voisi tietenkin ajatella utopiakirjallisuutena, mutta kyllä sekin on filosofista pohdintaa, ei kertomakirjallisuutta. Se on kuitenkin aika hauska luettava alkaen siitä, kuinka valtion perustamista pohtiva joukko osuu koolle, kaikkine sanailuineen jo ennen kuin päästään varsinaiseen aiheeseen. Platonia luettaessa on muistettava, että hän on hyvin leikkisä. Monet ryppyotsaisina lukevat eivät huomaa sitä, ja hänestä tehdään tulkintoja varsin löyhin perustein. ... (lisää)
Paikalla 28 vierailijaa
Uusin jäsen: Maija
Jäseniä yhteensä: 8675