Kuonokasvoinen kauhu (Seikkailusarja, #19)
Keskiarvo 2.30
2.30 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (5)
Kirjahyllytilastot

Kuonokasvoinen kauhu

Veikko Haakana
Julkaistu: 1962 (Valistus)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: paleofiktio, nuoret
Avainsanat: kotimainen

1. painos: Valistus, 1962. Seikkailusarja, 19. osa. Päällys: Veikko Silén.
2. painos: Karisto, 1989. Sidottu.

Kuonokasvoinen kauhu

Muutamassa vuodessa Haakana on monien hyvien nuortenkirjojensa ansiosta päässyt yhä laajenevien piirien tietoisuuteen esihistoriallisen muinaisuuden etevänä kuvaajana. Vuosi sitten hän julkaisi seikkailukirjan Jäätikkö uhkaa, jossa kerrotaan jääkauden aattona eläneen alkukantaisen ihmisheimon elämästä tuntemattomien luonnontapahtumien vaikutuspiirissä. Keskeisenä henkilönä tässä kiinnostavassa kertomuksessa on nuorukainen Ur-ri, jonka monia sukupolvia myöhemmin elävät jälkeläiset muodostavat tekijän uusimman kirjan - edellisen itsenäisen jatkon – toimivan ihmisjoukon. Tämän olemassaolon uhkana enenevän kylmyyden lisäksi on lähistölle ilmaantunut hyvin kehittymätön, mutta lukumäärältään ylivoimainen alkuihmisheimo – kuonokasvoiset, jotka eivät vielä tunne edes jousen ja nuolen käyttöä. Syntyy kiivaita yhteenottoja, ja urrilaisten on vetäydyttävä tunkeilijoiden tieltä uusille asuinsijoille.

Haakanan kerronta on eloisaa. Hän käyttää entiseen tapaansa osuvia omatekoisia sanoja ja kuvaa mainiosti isojen massojen liikehtimistä, metsästystä ja eränkäyntiä. Kun tekijä on tunnollisesti perehtynyt aiheeseensa, teos on, paitsi jännittävä, maapallon elämän historiaa elävöittävänä myös lukijan mielikuvitusta kiehtova ja tietämisen piiriä avartava.

muokattu 03.01.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Kuolemanlaakson kurimuksessaPoikkikirves iskee (Seikkailusarja, #11)Luolaheimon sankari (Nuorten toivekirjasto, #53)Luolapoikien paluu (Seikkailusarja, #9)Luolapojat (Kirjokannen poikien kirjasto, #6)

Kirja-arvioita (1)

w-a-r-i avatar
Kirjoittanut
3.5
Kesti reippaasti yli puolenvälin kirjaa ennenkuin hiffasin mitä kirjan nimi meinaa :D Muuten hauska nuorten kirja, nopea lukuinen, ehkä hiukka tönkkö välillä, mutta se varmaan vaan johtuu siitä että se on kohderyhmältään varmaan kymmenisen vuotta minusta alaspäin :)
Paikalla 1 jäsen ja 55 vierailijaa
Joonas
Uusin jäsen: Marja Lindroos
Jäseniä yhteensä: 9859