Äiti maa, isä taivas (Ensimmäiset ihmiset #1) - Sue Harrison7.14

Alkuteos ilmestynyt 1990. Suomentanut Kaijamari Sivill. 2.–3. painos 1996. Sidottu, kansipaperi.

”Lumoava tarina perheen juurista ja koettelemuksista... Minut sai ihmetyksen valtaan Harrisonin taitava ote ja esihistoriallisen jääkauden moitteeton kuvaaminen.” – Alex Haley

Heiniä ja marjoja keräämässä ollut nuori Chagak katselee avuttomana ja kauhuissaan, kun muukalaiset tappavat hänen kylänsä ihmiset. Haudattuaan läheisensä Chagak pakkaa ik-veneensä ja lähtee vielä elossa olevan pikkuveljensä kanssa kotisaareltaan kohti valaanpyytäjien, isoisänsä saarta.

Chagak ohjaa ikinsä autiolta näyttävälle rannalle levätäkseen hetken. Saaren ainoa asukas Shuganan, vanha shamaani, ottaa tulijat ystävällisesti vastaan. Mutta vielä samana kesänä saarta lähestyy toinenkin vene. Ikyakista nousee lyhyiden heimoon kuuluva mies, jonka saapuminen tietää vaikeuksia.

Tuskallisissa kokemuksissaan Chagakilla on tukenaan Shuganan ja hyvien henkien kuiskaukset, ja hänestä kasvaa rohkea ja viisas nuori nainen miesten hallitsemaan yhteisöön. Chagak harjaantuu tuntemaan luonnon voimat ja vihollisensa, hän oppii kestämään menetyksensä ja lopulta myös rakastumaan.

Romaanin tapahtumat sijoittuvat Aleuttien saarille noin vuoteen 7000 eKr. Äiti maa, isä taivas on ensimmäinen kirja trilogiaan, joka kuvaa uskottavasti ja tutkitusti muinaisten amerikkalaisten alkuperäisheimojen vaellusta.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: 1995
Kustantaja: WSOY
Tyylit: paleofiktio
Alkuperäinen nimi: Mother Earth, Father Sky
Arvosanalla: 7.14/10
Arvosanoja: 43
Muokattu: toukokuu 10, 2012

Ensimmäiset ihmiset -kirjasarja

Äiti maa, isä taivas (Ensimmäiset ihmiset #1)7.14
Sisar Kuu (Ensimmäiset ihmiset #2)7.14
Veli Tuuli (Ensimmäiset ihmiset #3)6.70
Ensimmäiset ihmiset7.50

Kirja-arvioita

10/10 |
marraskuu 26, 2013
Mahtava! Hienoja kuvauksia, yllättäviä juonenkäänteitä, ja todella moniulotteiset päähenkilöt. Todellakin suosittelen kelle tahansa paleofiktiosta pitävälle! :)
10/10 |
maaliskuu 13, 2021
Sisältää juonipaljastuksia