8.24

Alkuteos ilmestynyt 1977. Suomentanut Pentti Isomursu.

1. painos: 1985. Päällys: Heikki Kastemaa. Sidottu, kansipaperi.
4. painos: Best Seller, 1993. Nidottu.
Uusi laitos: Bon, 2013. Suomennoksen tarkistanut Suvi Clarke. Kansi: Juri Patrikainen. Nidottu.

Horror Writer Association’s Top 40 Horror Book of All Time. Locus-palkintoehdokas 1978

Kauhukertomuksen mestarin kuuluisa romaani

Danny on vain viisivuotias pikkupoika, mutta hän ”hohtaa”: Hän pystyy ottamaan suoran yhteyden henkilöön joka on satojen kilometrien päässä, hän pystyy saamaan selville menneet tapahtumat ja näkemään tulevaisuuteen. Kun Dannyn isästä Jack Torrancesta tulee komealla näköalapaikalla sijaitsevan vuoristohotellin hoitaja, Dannyn näyt muuttuvat pelottaviksi. Hohto on luisumassa hänen hallinnastaan.

Talvella lumivyöryt eristävät hotellin muusta maailmasta. Silloin tyhjillään oleva rakennus alkaa elää omaa elämäänsä. Kuka on nainen huoneessa 217? Keitä ovat hissillä kulkevat naamioidut vieraat? Hotellissa asustaa paha voima – ja sekin hohtaa.

Stephen King on taitava tiiviin jännityksen luoja, jonka romaanissa kauhu versoo salaperäisellä tavalla suoraan arkipäivän tapahtumista. Hohto tunnetaan myös kiitettynä elokuvana.

”Parasta kun ette lue tätä yksinänne. – Daily Mirror

Oma arvosanani kirjalle


Julkaistu: 1985
Kustantaja: WSOY
Tyylit: kauhu
Avainsanat: elokuva
Alkuperäinen nimi: The Shining
Arvosanalla: 8.24/10
Arvosanoja: 156
Tietoja päivitetty 28.11.2017

Kirja-arvioita (8)

Jubal avatar
Kirjoittanut Jubal 12.08.2009
8/10
Kaikkihan tämän tietävät - jos eivät kirjana niin ainakin Kubrickin loistavana elokuvana. Mielestäni käännös olisi voinut olla parempi - erikoiset lausevalinnat ja MURDER sanan käännös AHRUMiksi tuntuivat lähes lukijan aliarvioimiselta. Mutta aina kun Kingiä lukee on kuin tapaisi vanhan tuttavan...
Pyrexia avatar
Kirjoittanut Pyrexia 10.03.2020
10/10

Aikana, jolloin en pahemmin välittänyt lukemisesta, haaveilin kuitenkin kahden kirjan lukemisesta ja Hohto oli niistä toinen. Kubrickin elokuvana tämä oli minulle tietysti tutumpi, ja sen takia kiinnostuin aikoinaan myös kirjasta. Elokuvan muistin vain pääpiirteittäin, joka olikin hyvä tätä kirjaa luettaessa. Kirjassa edettiin hyvin Kingin tapaan, rauhallisesti tunnelmaa luoden ja loppu olikin aika hurjaa menoa. Overlook ja sen ”herääminen eloon” oli kyllä ... (lisää)

Cliffer666 avatar
Kirjoittanut Cliffer666 10.12.2016
9/10
Varsin tunnettu teos. Jos ei välttämättä romaanina, niin ainakin Stanley Kubrickin elokuvana. Leffa kerännyt paljon kiitosta ja kieltämättä se on mainio. Mutta tiedossa on myös Kingin vieroksuva suhtautuminen siihen (ja hänhän teetti sitten vuosia myöhemmin omanlaisensa version). Joka tapauksessa tätä elokuvaa on kiittäminen/syyttäminen siitä, että minä olen varmasti yksi niistä lukuisista lukijoista, jotka eivät kykene lukemaan sitä ilman, että näkevät jatkuvasti ... (lisää)
Emelie avatar
Kirjoittanut Emelie 30.07.2016
10/10

Tämä tarina oli mielettömän hyvä ja melkoisen pelottavakin. Juoni nappasi heti mukaansa, eikä kirjaa olisi malttanut laskea käsistään. Kauhuelokuvissa pelottavassa kohtauksessa kurkin leffaa sormien välistä, mutta koska kirjaa lukiessa ei oikein pysty toteuttamaan samaa, ajoittain luin tarinaa eteenpäin hyvin varovaisesti sydän hakaten, koko ajan peläten, että mitä seuraavaksi. Kun on viettänyt jokusen tunnin tuollaisessa olotilassa, niin fiilis on mahtava kun kirjan ... (lisää)

Truuners95 avatar
Kirjoittanut Truuners95 10.04.2016
10/10

Ensimmäinen lukemani Stephen Kingin kirja on minusta parempi kirjana, kuin elokuvana. En säiky helposti, joten tämä oli minulle mielyttävää jännitystä. 

Puolikuu avatar
Kirjoittanut Puolikuu 20.01.2015
10/10
Viime aikoina tielleni onkin sattunut harvinaisen paljon hyviä kirjoja, ketä lieneekään kiittäminen. Hohto oli minulle aluksi tuttu Kubrickin leffana ja sen kautta innostuin myös lukemaan kirjan. Kirja on kiinnostava, jännittävä ja tarina etenee hyvin. Hahmot on hyvin rakennettu ja Jackin hahmo saa jopa traagisia piirteitä. Suhtaudun usein kirjallisuuden henkilöihin hieman kyynisesti, mutta Torrancen perhe sai sympatiani. Kovinkaan pelottavaksi en silti Hohtoa sanoisi, vai ... (lisää)
shewolf avatar
Kirjoittanut shewolf 30.07.2014
6/10
kuulin puhuttavan että tämä kirja olisi kaikkien aikojen parasta ja karmivaa kauhua,,,,, nojuu.. oli ja ei. nainen huoneessa 217 oli kyllä pelottava, mutta muuten ei oikein ollut niin hyvä kuin odotin. kirja oli sekavaa ja päätä rastaavaa luettavaa kaikkine sulkuineen ja tienny oikein millon isä on oma ittensä ja millon se on hotelli, mutta ihan sekopää kirja jos näin voi sanoo. aino katsella elokuvankin joskus mutta kirjaa en lue enää toista kertaa.. ja tuskinpa luen jatko osaakaan.
Helinä avatar
Kirjoittanut Helinä 27.12.2012
10/10
Kirja oli yksinkertaisesti todella hyvä. Kauhistuttava, viihdyttävä, jännittävä- kaikkea sitä, mitä kauhukirjan täytyy mielestäni olla. En ennen ole lukenut Kingiä, mutta valitsin tämän kirjan ensimmäiseksi Kingin kirjaksi sen takia, että se ei vaikuttanut niin kauhealle kuin muut. Ainut asia mikä kiinnitti huomioni negatiivisesti, oli välillä tekstissä käytetty se-muoto, kun olisi pitänyt käyttää hän-muotoa. Mutta kuitenkin loistaa kirja, kerrassaan.