Kosketus

@ Stephen King
Kosketus - Stephen King 7.34   47

Alkuteos ilmestynyt 1979. Suomentanut Heikki Karjalainen. Kannen kuva: Piotr Tomaszewski.

1. painos: Tammi, 1989. Sidottu, kansipaperi.
2. painos Tammi, 1994. Nidottu.

Toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä (fantasiaromaanit) 1980.

Nuori opettaja Johnny Smith loukkaantuu auto-onnettomuudessa ja vajoaa syvään koomaan. Kun hän kaikkien ihmeeksi herää siitä neljän ja puolen vuoden kuluttua, hänessä ilmenee merkillinen kyky. Vain koskettamalla toista ihmistä hän saa kuin väläyksenä tiedon tämän ajatuksista, menneisyydestä, tulevaisuudesta.

Johnny haluaisi salata ja unohtaa pelottavan lahjansa, mutta se on mahdotonta. Velvollisuudentunto pakottaa hänet poliisin avuksi, selvittämään kauhistuttavien seksuaalimurhien sarjaa. Lisää kyseenalaista mainetta hän saa nähdessään ennalta tuhoisan tulipalon, jossa monet hänen oppilaansa ystävät saavat surmansa.

Ratkaiseva käänne Johnnyn elämässä on Greg Stillsonin tapaaminen. Stillson on häikäilemätön poliittinen kiipijä, joka näyttävillä uudistuksillaan on koonnut mahtavan kansansuosion. Kätellessään häntä vaalikokouksessa Johnny näkee: jollei kukaan estä, Stillsonista tulee Yhdysvaltain presidentti ja hän on aloittava kolmannen maailmansodan ja vievä koko maailman tuhoon.

Johnny käsittää, että Stillsonin voittokulku on pysäytettävä. Siihen on vain yksi tehokas keino, ja se keino on vaativa Johnnylta kaiken.Keskustelu: Stephen King (228 viestiä)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1989 (Tammi)
Alkuperäinen nimi The Dead Zone
Tietoja muokattu lokakuu 26, 2018
Muita teoksia kirjailijalta Stephen King
Holly 8.00   4
Gwendy 6.50   6
Satumaa 7.28   21
Myöhemmin 6.58   14
Billy Summers 7.46   20
Mitä enemmän verta 7.46   15
Keveys 6.54   22

Kirja-arviot & arvosanat

Cliffer666
Arvosanat 41
Kirja-arviot 41
Viestit 0
helmikuu 3, 2017
7 / 10

Tämä on tyyliltään oikeastaan hieman yliluonnollisilla sekä poliittisilla aineksilla ladattu trilleri. Ei, politiikkaa vieroksuvien tai vihaavien ei kannata missään nimessä sen takia tätä sivuuttaa - tämä ei missään tapauksessa ole mikään kannanotto suuntaan tai toiseen. Mitään "sanomaa" ei ole, politiikka näkyy vain osittain puolueettomana tapahtumakenttänä, mutta pääpaino on ehdottomasti romaanin päähenkilössä, Johnnyssa, hänessä henkilönä. Mies, joka pienenä poikana luistellessaan kaatuu ja lyö kovasti päänsä - ja joka 17 vuotta myöhemmin joutuu auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena vaipuu koomaan neljäksi ja puoleksi vuodeksi. Koomasta herättyään hän huomaa itsellään olevan parapsykologisen kyvyn - eräänlaisen selvännäköisyyden taidon, joka ilmenee tosin vain kosketuksesta, joko ihmisistä itsestään tai heidän omistamistaan tavaroista. Romaanissa on myös tiettyä koskettavuutta, varsinkin niissä kohdissa joissa käsitellään menetettyä rakkautta, menetettyjä mahdollisuuksia.. Kirjan pääpaino tuntuu kuitenkin keskittyvän Johnnyn parapsykologiseen kykyyn ja siihen onko se lahja vai kirous ja tästä dilemmasta aiheutuviin seurauksiin.. Kyllä pidän tätä onnistuneena kirjana. En nostaisi minnekään Kingin laadukkaimpien teosten sarjaan, mutta oikein hyvä tarina tämä kaikkiaan on.

Pineccio
Arvosanat 20
Kirja-arviot 1
Viestit 0
heinäkuu 8, 2015
8 / 10

Hahmot olivat todella hyviä ja moniulotteisia. Välillä kirjan luku tosin tuntui hieman vaivalloiselle. Lopetus olisi tosin saanut olla hiotumpi - tuntui ehkä jopa hieman sille, että kirjailijalla oli tullut kiire sitä kirjoittaessaan(?). Pienistä "virheistä" huolimatta kuitenkin toimiva kokonaisuus, jota oli ilo lukea.

Radioactive
Arvosanat 146
Kirja-arviot 30
Viestit 0
helmikuu 3, 2014
8 / 10

Stephen King on tosi hyvä kirjoittaja ja tämä kirja on lempareitani. Ystävieni mielestä tämä kirja ei ole niin hyvä niin kuin muut Stehphen kirjat. Minusta tämä kirja on justiinsa paras! Hahmot ovat ihania. Tämän kirjan voisin lukea uudelleen ja uudelleen enkä kyllästyisi koskaan.

Joonas
Arvosanat 452
Kirja-arviot 10
Viestit 15
joulukuu 12, 2013
6 / 10

Kirja oli mielenkiintoinen, mutta hieman raskassoutuinen. Toimintaa ei ollut nimeksikään, mutta tarina oli niin hyvä, etten sitä juuri jäänyt kaipaamaankaan. Henkilöihin, heidän ongelmiinsa, iloihinsa, suruihinsa ja kohtaloihinsa oli helppo uppoutua. Kirja ei ollut paras Kingiltä lukemani, mutta hyvä se oli yhtä kaikki. Mieluisa lukuelämys, jonka loppu kruunasi kaiken. Täytyy sanoa, ettei loppu varmasti kaikkia lukijoita miellytä, mutta omasta mielestäni se oli erittäin sovelias.

tintti89
Arvosanat 119
Kirja-arviot 119
Viestit 0
marraskuu 18, 2007
8 / 10

Kirjan alku ja keskivaihe olivat lähes täydellisiä, mutta sen loppu oli täydellinen pettymys. Se tuntui erittäin hätäisesti kirjoitetulta. Juoni oli erilainen ja mielenkiintoinen, eikä kirjan lukeminen tuntunut missään vaiheessa pakkopullalta. Kerronta oli Kingin tapaan sujuvaa ja nopealukuista. Kirjan päähenkilö Johnny oli saatu kirjoitettua kirjaan erittäin todenmukaisesti. Varsinkin hänen tunteensa oli kuvailtu hyvin. Myös Johnnyn isä oli saatu kuvattua ihanaksi symppikseksi. :) Kirja keskittyi ehkä hieman liikaa pelkästään Johnnyn elämään, mutta myös muille annettiin siellä täällä huomiota. Kirjan loppu pilasi sen aivan täydellisesti. En olisi toivonut Johnnylle aivan tällaista kohtaloa. Muuten kirja oli erittäin hyvä. Miinusta myös kirjan ajan ja paikan ja henkilöiden hyppelemisestä sen alussa. Olisin myös toivonut enemmän kuvailua, mitä kolmannessa maailmansodassa tulee tapahtumaan, antaahan takakansiteksti siitä sellaisen kuvan. Muuten erittäin suositeltava ja hyvä kirja.

Wicked-Willie
Wicked-Willie
Arvosanat 321
Kirja-arviot 14
Viestit 68
tammikuu 17, 2023
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Markku Hottinen
Markku Hottinen
Arvosanat 257
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 31, 2020
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Traeg
Traeg
Arvosanat 92
Kirja-arviot 4
Viestit 15
heinäkuu 1, 2017
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Carthanie
Carthanie
Arvosanat 505
Kirja-arviot 7
Viestit 6
kesäkuu 21, 2016
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
JPS
JPS
Arvosanat 8
Kirja-arviot 2
Viestit 0
huhtikuu 1, 2016
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle