Ylös helvetistä

@ Konrad Lehtimäki
Ylös helvetistä - Konrad Lehtimäki 4.00   1

Ylös helvetistä: Romaani.

1. painos: WSOY, 1917.
5. painos: WSOY 1946. Uusi kansikuva. Sidottu, kansipaperi.

Konrad Lehtimäki, jonka kirjallinen ura alkoi v. 1910, oli työläiskirjailijoittemme ensimmäisiä todella merkittäviä nimiä. Hänen pääteoksensa v. 1917 ilmestynyt romaani Ylös helvetistä, tuli useille vieraille kielille käännettynä kuuluisaksi ulkomaillakin. Ilmestyessään nyt uutena painoksena tämä suuri sodanvastainen romaani ei ole yhtään vähemmän ajankohtainen kuin 30 vuotta sitten. Lehtimäki kirjoitti teoksensa edellisen maailmansodan alkuvaiheessa – paljon ennen remarquelaisen kirjallisuuden muotiin tuloa – ja hän on siinä vavahduttavan selvänäköisesti kuvannut sen hirvittävän inhimillisyyden rappion, joka meidän päivinämme on toteutunut vielä täydellisemmin kuin I. maailmansodan aikana. Ylös helvetistä on tulisen, vakaumuksellisen paatoksen hehkuttama julistus sotaa ja militarismia vastaan.

Puhtaasti kirjalliselta kannalta romaani on erinomainen näyte Lehtimäen mahtavasta mielikuvituksesta, jonka persoonallisimpia ilmauksia ovat taiturimaisesti huipennetut sodan kauhukuvat, mutta johon samalla yhtyy mielekäs realismi.

Santeri Alkio kirjoitti tästä romaanista aikoinaan: ”Teoksella on suuret oikeudet tulla maailmakirjallisuuteen. Se on maailmansielun tutkimuskoe hetkellä, jolloin se kamppailee itsensä selvyyteen omasta olemuksestaan. – – Lehtimäki esittää meille aavistuksen uusista maista ja lue eteemme sankareita, joiden teot tarkoittavat ihmiskunnan nostamista – ylös helvetistä.”Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1917 (WSOY)
Tietoja muokattu joulukuu 28, 2014

Kirja-arviot & arvosanat

Dynierax
Dynierax
Arvosanat 523
Kirja-arviot 2
Viestit 17
joulukuu 28, 2015
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle