Mr Vertigo
Keskiarvo 3.92
3.92 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (6)
Kirjahyllytilastot

Mr Vertigo

Paul Auster
Julkaistu: 1997 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: Mr. Vertigo
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: mainstream, maaginen realismi

Alkuteos ilmestynyt 1994. Suomentanut Jukka Jääskeläinen. Päällyksen kuva: Art Spiegelman. Päällyksen suunnittelu: Ulla Vuorinen. Sidottu, kansipaperi. 2. painos: Keltainen pokkari, 2010. Nidottu. Fantasia, rajatapaus.

Seitsemännessä suomennetussa romaanissaan Paul Auster esittelee läpikotaisin amerikkalaisen sankarin, joka nuorena poikana oppii tekemään sellaista mistä toiset eivät voi uneksiakaan, mutta joutuu elämään pitkän elämän vielä sen jälkeen, kun ihmeellinen taito on menetetty ja unohdettu.

On vuosi 1927, Babe Ruthin ja Charles Lidberghin vuosi – ja myös Walter Claireborne Rawleyn, orvon saintlouisilaisen katupojan, josta tulee Ihmepoika Walt, kautta maan kuuluisa ällistyttävistä levitointiesityksistään. Waltin opettaja on mestari Yehudi, salaperäinen kuvienkaataja, joka pelastaa hänet kurjuudesta ja istuttaa häneen kaiken sen uskon, pelottomuuden ja peräänantamattomuuden, joka on välttämätöntä ryhdyttäessä näin huimapäiseen yritykseen.

Walt ja Yehudi ovat klassisia yritteliäitä sankareita, ja Waltin esityksen mukana he myyvät uhmaa luonnonlakien valtaa vastaan. On itsestään selvää, että heidän kimppuunsa käyvät kaikki Amerikan lamantakaisen kukoistusajan pahantekijät, varkaat ja roistot, Kansasin Ku Klux Klanista Chicagon gangstereihin. Waltin sinnikkyys joutuu kerta kerran jälkeen koetukselle, myös sen jälkeen kun hänen loistava uransa on saanut yllättävän lopun.

muokattu 09.12.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Ilmestyskirjan tätiMuurahaispuuLuoja lasta auttakoonHevosen tajuHammasrattaat
Paikalla 20 vierailijaa
Uusin jäsen: Virpi Larmila
Jäseniä yhteensä: 9384