Apinoiden planeetta
Keskiarvo 3.66
3.66 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (25)
Kirjahyllytilastot

Apinoiden planeetta

Pierre Boulle
Julkaistu: 1964 (Like)
Alkuperäinen nimi: La planète des singes
Käännetty englanniksi: Planet of the Apes
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Avainsanat: elokuva

Alkuteos ilmestynyt 1963.

1. laitos: Otava, 1964. Suomentanut Outi Nyytäjä. Lukurengas-sarja. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Like, 2001. Outi Nyytäjän tarkistama suomennos. Like Scifi. Nidottu.

Tähtien teillä lomailevat Jinn ja Phyllis löytävät pullopostia avaruudessta. Viestissään Odysseus Mérou kertoo tutkimusmatkasta vasta löydetylle asutulle planeetalle.

Pian paljastuu, että planeettaa hallitsevat älykkäät ja väkivaltaiset apinat. Evoluutio on kehittynyt eri suuntaan kuin maassa. Pääsevätkö Odysseus ja hänen toverinsa pakoon apinoita, saati sitten palaamaan kotiplaneetalleen? Miten käy Odysseuksen rakkaan Novan?

Apinoiden planeetta on tieteis- ja jännityskirjallisuuden kuuluisimpia kulttiteoksia, jonka pohjalta on tehty useita elokuvia ja televisiosarjoja. Suomeksi Boullen romaani julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1964. Nyt Outi Nyytäjän erinomainen käännös ilmestyy hänen itsensä tarkistamana uutena painoksena.

Kirja-arvosteluja:

”Psykologista, ihmisten ja eläinten eroista ja toisaalta vanhasta imperialistisesta maailmankuvasta kiinnostuneille kirja on pakkoluettavaa, joka jää nakertamaan mieltä vielä pitkään viimeisten sivujen tylyykisen jälkeen.” – Lassi Kurkijärvi, Aamulehti

”Nyt kun Tim Burtonin elokuvaversio on ansiokkaasti onnistunut pilaamaan koko Apinoiden planeetta -konseptin, on enemmän kuin paikallaan, että Boullen alkuperäisestä kirjasta on otettu maineen puhdistava uusintapainos. – – Unohda Burton ja tarraa kaksin käsin todelliseen Apinoiden planeettaan.” – Toni Jerrman, Tähtivaeltaja

muokattu 10.07.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Nälkäpeli 1–3Pienen rasian jumala ja muita novellejaSaga (Saga, #1)Mehiläisten historia (Ilmastokvartetti, #1)Miljoona aurinkoa (Across the Universe, #2)

Kirja-arvioita (2)

Khosmar avatar
Kirjoittanut
4.5
Nyt oli pakko sanoa, että kirja oli parasta vähään aikaan lukemaani settiä. Apinoiden planeetta on selvästi tieteiskirjallisuuden eliittiä, josta allekirjoittanut on aiemmin saanut tarinan suhteen vain elokuvallisesti joko nauttia (vuoden 1968 versio) tai kärsiä (vuoden 2001 versio). Pierre Boullen mestarillinen klassikko nousi kyllä ylittämättömäksi. Kertomus on melkein kokonaan (ensimmäisiä ja viimeisiä sivuja lukuunottamatta) homodiegeettisesti kerrottu, jossa avaruuden ... (lisää)
Emelie avatar
Kirjoittanut
3.5

Tämä teos on omalla tavallaan oman aikakautensa peili. Ihmiset ovat ylivertaisia ja eläimet ovat sitten siitä alaspäin. Mutta mitä sitten tapahtuu, kun asetelma muuttuu päinvastaiseksi? Tämä kirja on jännittävä ajatuskoe itsellekin, että miten suhtautuu itseensä ihmisenä ja miten näkee muut eläimet suhteessa itseensä. Tarinan alku oli mielenkiintoinen ja varsinkin se hetki kirjasta, kun Odysseus luo yhteyttä apinoihin ja vähävähältä apinoiden yhteiskuntarakenteet ... (lisää)

Paikalla 2 jäsentä ja 79 vierailijaa
Eija, Salka
Uusin jäsen: Saba Nadew
Jäseniä yhteensä: 9730