
Alkuteos Northern Lights ilmestynyt 1995. Kirja julkaistiin Yhdysvalloissa nimellä The Golden Compass. Suomentanut Helene Bützow. Kannen kuva: Eric Rohman. Kannen ja ulkoasun suunnittelu: Markko Taina. 4. painos 2003. Elokuvakantinen laitos 2007. 6. nidottu painos 2006. Uusi sidottu painos 2018, Otava.
Carnegie-mitali 1996, Guardian-lastenkirjallisuuspalkinto (jaettu) 1996, British Book Awards Children's Book of the Year 1996. British Fantasy -palkintoehdokas 1995, valittu American Library Association's 100 Best Books for Teens -listalle vuonna 2000.
Noidat ovat jo tuhansia vuosia tienneet toisista maailmoista, rinnakkaismaailmoista, jotka ovat olemassa limittäin meidän maailmamme kanssa. He elävät lähellä paikkaa, jossa maailmojen välinen verho on ohut ja he ovat kuulleet puhuttavan lapsesta, jolla on suuri kohtalo. Tuo lapsi on Lyra, vilkas, itsepäinen ja utelias tyttö, joka on elänyt koko lapsuutensa tiedemiesten parissa Jordan Collegessa ilman sen kummempaa perhettä tai kotiväkeä.
Eräänä iltana Lyra päättää vilkaista collegen oleskeluhuonetta, johon häneltä on ehdottomasti pääsy kielletty. Siitä alkaa henkeäsalpaavan jännittävä seikkailu, joka vie Lyran ja hänen daimoninsa Pantalaimonin kauas Pohjoiseen, panssarikarhujen, jäätiköiden ja noitien maahan – kadonneitten lasten, salaperäisen Tomun ja pohjantulien arvoitusten äärelle. Apunaan Lyralla on aletiometri, symboleihin perustuva kultainen kompassi, joka kertoo vastauksen sille, joka osaa sitä tulkita.
Kultainen kompassi voitti 1996 arvostetun Guardian Children's Fiction Award -palkinnon ja Carnegie Medal -palkinnon.
Kustantaja: Tammi
Tyylit: fantasia, nuoret
Avainsanat: carnegie-mitali, elokuva, noidat, tv-sarja
Alkuperäinen nimi: The Golden Compass
Arvosanoja: 505
Philip Pullman
Philip Pullman (s. 1946) on englantilainen kirjailija. Pullmanin trilogia Universumien tomu (1995–2000) on kerännyt lukuisia palkintoja. Nämä Pullmanin nuorille kirjoittamat kirjat ovat saaneet myös runsaasti aikuislukijoita ja niitä pidetään nykyaikaisina klassikkoina.
Sarjan kirjoja on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta.
Pullman syntyi Norwichissa Englannissa vuonna 1946. Hänen isänsä palveli lentäjänä Britannian ilmavoimissa ja perhe joutui muuttamaan usein isän asemapaikkojen vaihtuessa. Pullman oppi lukemaan laivamatkalla Etelä-Afrikkaan vuonna 1951. Kun
hän oli seitsemänvuotias, isä sai surmansa ... (lisää)
Innoittajikseen tarinoiden kertojaksi ryhtymiselle Pullman on maininnut lapsuutensa radiokuunnelmat ja seikkailusarjakuvat. Myöhemmin mukaan tulivat kummitusjutut, joita hänellä ja hänen ystävillään oli tapana kertoa toisilleen. Hänen suosikkikirjailijoitaan oli Tove Jansson.
Pullman opiskeli englannin kieltä Oxfordissa Exeter Collegessa. Sanojensa mukaan hän olisi halunnut mieluummin taidekouluun opiskelemaan huonekalujen valmistusta, eikä viihtynyt yliopistossa erityisen hyvin. Vuonna 1970 Pullman avioitui Judith Spellerin, entisen opettajan ja hypnoterapeutin kanssa. Heillä on kaksi poikaa.
Valmistuttuaan opettajaksi 1970-luvun alussa Pullman työskenteli yläkoulun opettajana useissa Oxfordin kouluissa. Hänellä oli tapana kertoa oppilailleen tarinoita suullisesti ja kirjoittaa koulunäytelmiä oppilaiden esitettäviksi. Jotkut näytelmistä ilmestyivät myöhemmin muokattuna lastenkirjoiksi. Pullmanin ensimmäinen lastenkirja julkaistiin 1982. Vuosikymmenen puolivälistä lähtien Pullman työskenteli luennoitsijana opettajaksi opiskeleville. Vuodesta 1996 hän on kirjoittanut päätoimisesti. Pullman vieraili Suomessa Finnconissa 1999.
Nykyisin Philip Pullman asuu maalla lähellä Oxfordia vaimonsa Juden kanssa. Kun Pullman ei kirjoita, hän nauttii elämästään: katselee televisiota, piirtää, tekee puutöitä tai soittaa pianoa. Universumien tomun vinjettikuvat ovat hänen tekemiään.
Kirjailijana Pullman on ennen kaikkea tarinankertoja. Pullman onkin arvostellut aikuisille kirjoittajia juonen unohtamisesta ja liiallisesta tekniikan ja tyylin painottamisesta. Hän itse haluaa vastata nimenomaan lukijoiden tarinannälkään.
”Kysyttäessä, mitä haluan viestiä lukijalle jollakin asialla, minun on pakko sanoa etten sano. En ole viestintäbisneksessä, olen olipa kerran -bisneksessä.”
Philip Pullman on sanonut haluavansa kirjoittaa juuri lapsille itsekeskeisen joutavanpäiväisyyden välttämiseksi. Osittain siksi hänen kirjansa ovat myös aikuisten suosiossa. Hän toteaa, että lastenkirjallisuudella on suurten kysymysten käsittelyn taakka, jonka aikuistumista karttavien aikuisten sukupolven kirjallisuus on hylännyt.
”Lastenkirjat – – käsittelevät sellaisia perimmäisiä kysymyksiä kuin mistä tulemme, mitä on ihmisenä oleminen, mitä pitää tehdä ollakseen hyvä, tällaisia perustavia, tärkeitä kysymyksiä ei käsitellä aikuisten lukemissa kirjoissa, vaan kirjoissa, joita lukevat lapset.” (BBC:n haastattelu 28.12.2001)
Nimi Universumien tomu viittaa John Miltonin runoelmaan, josta on peräisin myös Lapin ja revontulien merkitys tarujen tyyssijana. Keskustellessan kerran kustantajansa kanssa kustantaja tuli kysyneeksi Pullmanilta, mitä hän seuraavaksi haluaisi kirjoittaa. Kirjailija vastasi että kaikenlaista – ja lopuksi vielä, että eniten hän haluaisi kirjoittaa uudelleen Miltonin Kadotetun paratiisin. Kustantaja hyväksyi ehdotuksen. Pullman halusi Miltonin eepoksen innoittamana kirjoittaa jotain mahdollisimman suurta, ja samalla tehdä omia huomautuksiaan Miltonin runoelmassaan esittämiin ajatuksiin.
Universumien tomun voi halutessaan lukea myös steampunk-scifinä kvanttitodellisuuksineen, gyrokoptereineen ja zeppeliineineen. Pullman itse on todennut, että tieteiskirjallisuus ei kiinnosta häntä. Trilogiassa pohditaan eettisiä kysymyksiä, muun muassa vapauden ja rajoituksen sekä hyvän ja pahan suhdetta, mutta on samalla myös jännittävä fantasiaseikkailu.
Pullman luonnehtii trilogiaansa nykyaikaiseksi Aatami ja Eeva -kertomukseksi. Pullman näkee syntiinlankeemuksen pelkästään hyvänä asiana ja katsoo, että kirkko on ymmärtänyt koko asian aivan väärin. ”Syntiinlankeemus on kiehtova tarina, joka käsittelee suuria kysymyksiä, hyvää ja pahaa.” Pullman kuuluu Britannian uskonnottomien etujärjestöjen kannattajiin: hän on Britannian humanistiyhdistyksen tukija sekä National Secular Societyn kunniajäsen.
Kultainen kompassi voitti ilmestyttyään Carnegie-mitalin ja vuonna 2007 teos valittiin Carnegie-mitalin 70-vuotisen historian kunniaksi järjestetyssä internet-äänestyksessä palkinnon voittaneista kirjoista yleisön kaikkien aikojen suosikiksi. Viimeisimpänä huomionosoituksena sarja sai Eleanor Farjeon -palkinnon vuonna 2002.
Vuonna 2003 Pullman sai ensimmäisenä lastenkirjailijana suuren brittiläisen Whitbread-pääpalkinnon teoksesta Maaginen kaukoputki. Trilogian on suomentanut vuonna 2001 valtion kääntäjäpalkinnon saanut Helene Bützov.
Vuonna 2005 Pullman sai jaetun Astrid Lindgren -palkinnon. Palkintolautakunnan mukaan Pullmanin hahmot ovat värikkäitä ja aina nuorten ihmisten puolella. Nämä hahmot kyseenalaistavat arvovallat. Samalla ne julistavat inhimillisyyden ja rakkauden voimaa ja säilyttävät lapsen luottavaisuuden synkimmissäkin tilanteissa. Palkinnon antajien mielestä Pullman ”luo ja tutkii kekseliäisyydellä, kielellisellä loistavuudella ja psykologisella näkemyksellä luomiaan maailmoja menettämättä kosketusta tähän päivään”.
Kultaisen kompassin elokuvaversio ilmestyi vuonna 2007. Chris Weitzin ohjaaman elokuvan pääosissa olivat Dakota Blue Richards Lyrana, Nicole Kidman rouva Coulterina, Daniel Craig Lordi Asrielina ja Eva Green Serafina Pekkalana. Elokuva sai parhaiden erikoistehosteiden Oscar-palkinnon. Arvostelijoiden vastaanotto oli kahtalainen. Ohjaaja arvosteli studiota ja sen tekemiä leikkauspäätöksiä elokuvan epäonnistumisesta. Hänen mukaansa studio ei myöskään tukenut hänen pyrkimystään tehdä elokuvasovituksesta alkuperäisteokselle uskollinen. Johtuen Kultaisen kompassin heikosta menestyksestä Yhdysvaltain markkinoilla ja maailmantalouden laskusuhdanteesta suunnitelmat jatko-osista hyllytettiin.
Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Pullmanin 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 43.
Lähteitä
Markus Hotakainen: ”Philip Pullman, tarinankertoja”. Portti 4/1996.
Ulkomaisia nuortenkertojia 1. BTJ Kirjastopalvelu, 2001.
Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toimittanut Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
Marko Ikäheimo: Universumien tomu. Kalaksikukko 1.11.1999.
Paula Havaste: Universumien tomu. Helsingin sanomat 28.1.2002.
Salla Brunou: Universumien tomu. Lukupäiväkirja 15.–21.12.2007.
Mari Viertola: Kreivi Karlstein. Turun sanomat 30.12.2005.
Vesa Sisättö: Olin rotta!. Helsingin sanomat 23.4.2003.
Vesa Sisättö: Lyran Oxford & Kellopeli. Helsingin sanomat 29.6.2005.
Pertti T. Jokinen: Kellopeli. Turun sanomat 30.8.2005.
Kuva: Jerry Bauer.
Kirja-arvioita
Sparhawk
(7/10)
maaliskuu 6, 2014
Näin ensin samannimisen elokuvan ja kun kuulin, ettei lisäosia elokuvaan ole tulossa niin hommasin kirjat itselleni. Tätä eka osaa lukiessa elokuvan erilaisuus haittasi lukunautintoa koska leffa oli vielä tuoreessa muistissa mutta ehkä sarjakin
...
lue lisää
|
Jehudiel
(8/10)
joulukuu 14, 2008
Pullmanin Universumien tomun aloittajateos oli minulla matkaeväänä (samoin muut kirjat), kun vietin kuukauden verran lomaa Euroopassa. Eväät loppuivat kesken; olin hotkaissut koko trilogian Italiaan mennessä. Ehkä se kertoo jotain kirjojen
...
lue lisää
|
2Face
(10/10)
tammikuu 16, 2008
Kirja on mielestäni ihana! Mietin kirjastossa pitkään, lainasinko sen vai en, mutta lopulta päätin lainata. Ja hyvä että lainasin! Kirja oli loistava, vaikka jossakin vaiheessa hieman tylsä. Daimonit tekivät kirjasta vielä
...
lue lisää
|
Jackalbury
(10/10)
helmikuu 15, 2007
Kultainen kompassi sykähdytti aikoinaan minua suunnattomasti. Kirja on yksi tämän hetkisen fantasiakirjallisuuden (suomennetun) parhaimmistoa minun mielestäni. Mielenkiintoisin asia ehkä olivat juuri nuo Fantasyfanin mainitsemat daimonit. Ajatus
...
lue lisää
|
Fantasyfan
(10/10)
helmikuu 15, 2007
Kultainen kompassi ilmeistyi aikana jolloin fantasian lukeminen oli minulle uusi asia. Pidin kirjaa ensiksi kannen perusteella jotenkin lapsellisena, mutta kirjan paksuus oli vaikuttava.
Kirjan lukeminen oli kuitenkin hyvä ratkaisu. Tarina oli
...
lue lisää
|
Konsta Korpijaakko
(9/10)
elokuu 1, 2020
Kannattaa lukea hirveen hyvä kirja. ... lue lisää |
Nella
(8/10)
helmikuu 2, 2019
Sain nämä kirjat lahjaksi ja koska olin lukenut niin paljon mahtavia arvosteluja koko sarjasta, olin aivan innoissani. Minulla kesti kuitenkin reilut sata sivua päästä kunnolla mukaan tarinaan. Pitkään pohdin, mitä mieltä oikein olen ... lue lisää |
Helmeilevä susi
(10/10)
joulukuu 29, 2015
Tuntuu hassulta kun lukenut viimeksi Vainutun. Daimonit tatkoittavat näissä sarjoissa ihan eri asiaa. Lue myös Susiraja! Milloinkohan minusta on tullut mainosmies? Minä tiedä. ... lue lisää |
Niksu
(9/10)
huhtikuu 25, 2014
Pidän kovasti tästä sarjasta ja päähenkilöstä Lyrasta. Hän on aika samanlainen kuin minä. Joku kuvasi hyvin "raivostuttava kakara." Lyra tekee kuten tahtoo, mutta onnistuu silti jotenkin hurmaamaan ihmiset. Kaikessa en ole ollut hänen
...
lue lisää
|
BookSolder
(8/10)
marraskuu 5, 2013
Ihana fantasia kirja!
Kun luin tämän kirjan olin juuri aloittanut lukemaan fantasiaa, joten tämä oli yksi ensimmäisistä kirjoista. Sydän kuitenkin pamppaili koko kirjan ajan, ja Lyra on aivan ihana hahmo..
Ja sitten vielä Pantalamon! ääää!
SUOSITTELEN!
...
lue lisää
|