Salaperäinen veitsi

@ Philip Pullman
Salaperäinen veitsi (Universumien tomu #2) - Philip Pullman 7.72   414

Alkuteos ilmestynyt 1997. Suomentanut Helene Bützow.

1. laitos: Tammi, 1997. Kannen kuva: Eric Rohman. Kannen ja ulkoasun suunnittelu: Markko Taina. Sidottu, kansipaperi. 3. painos 2003.
2. laitos: Loisto (Tammi), 2007. Kannen kuva: Eric Rohman. Kannen ja ulkoasun suunnittelu: Markko Taina. Nidottu.
3. laitos: Tammi, 2007. Elokuvakansi. Sidottu.
4. laitos: Otava, 2018. Kansi: Tuuli Juusela. Sidottu.

Lyra on matkannut synnyinmaailmastaan toiseen maailmaan ja joutunut siellä Cittàgazzeen, autiokaupunkiin, josta kaikki aikuiset ovat kadonneet. Oudossa kaupungissa Lyra tapaa Willin, joka Lyran tapaan on tullut toisesta maailmasta, mutta kuitenkin eri maailmasta kuin Lyra. Will vie Lyran vierailulle omaan maailmaansa, Oxfordiin. Lyran järkytykseksi se on täysin erilainen kuin Lyran aiemmin tuntema Oxford.

Willin maailmassa Lyra pääsee Tomun arvoituksen jäljille, mutta aletiometri antaa Lyralle selvän käskyn: hänen tärkein tehtävänsä on auttaa Williä löytämään tämän kauan sitten kadonnut isä. Will perii haltuunsa maagisia voimia sisältävän salaperäisen veitsen, jonka kantamiseen liittyy suuri vastuu. Maailmojen väliset rajat hämärtyvät ja moninaiset vaarat seuraavat toisiaan Lyran ja Willin suunnatessa kohti päämääräänsä. Tietämättään he ovat osana suurta tapahtumaketjua, joka tulee koskettamaan kaikkia maailmoja ja kaikkia eläviä olentoja.

Salaperäinen veitsi on Universumien tomu -trilogian toinen osa. Se on jatkoa kirjalle Kultainen kompassi.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1997 (Tammi)
Alkuperäinen nimi The Subtle Knife
Tietoja muokattu joulukuu 12, 2022

Universumien tomu

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 4 kpl.

Vuonna 2008 julkaistua Once Upon a Time in the Northia ei suomennettu. Se on samantyylinen lisäosa trilogiaan kuin Lyran Oxford.

Alasarja Lyran kirjat

Kultainen kompassi (Universumien tomu #1) 8.08   520
Salaperäinen veitsi (Universumien tomu #2) 7.72   414
Maaginen kaukoputki (Universumien tomu #3) 8.00   374
Lyran Oxford 6.06   115

Kirja-arviot & arvosanat

Nella
Arvosanat 91
Kirja-arviot 61
Viestit 0
kesäkuu 1, 2019
4 / 10

Itse olin todella pettynyt tähän kirjaan. Jo ensimmäisen kirjan aikana hämmennyin Pullmanin tavasta edetä tarinassa ja kuvata tapahtumia. Päähenkilöt ovat siis lapsia ja he käyttäytyvät välillä omituisen aikuismaisesti, mutta toisinaan ovat turhankin lapsellisia. He huutavat ja riehuvat, tappelevat ja mesoavat. En meinannut jaksaa lukea sellaista tekstiä kovinkaan kauaa.

Tarina on kokonaiskuvaltaan melko erilainen ja samalla mielenkiintoinen. Monet yksityiskohdat ovat kuitenkin liian kliseisiä ja ennalta-arvattavia. Kokonaisuudessaan teos on turhan lapsellinen, yliampuva ja samalla melko tylsä. Monet ovat kehuneet trilogiaa valtavasti, mutta itse en kyllä ole kovin haltioitunut siitä. 

 

tintti89
Arvosanat 119
Kirja-arviot 119
Viestit 0
lokakuu 16, 2009
8 / 10

Tämä kirja on huomattavasti synkempi kuin sarjan ensimmäinen osa. Juoneen on ovelasti saatu ujutettua kirkon vastustus, kirjailijan mielipiteen kuitenkin paljastumatta liikaa. Pidin myös tapahtumapaikkojen vaihtelusta, ns. oikea maailma oli saatu hienosti yhdistettyä kirjan tapahtumiin ja muihin maailmoihin. Kirjan päähenkilö Will oli mielestäni vähän turhankin pikkuvanha. Hän ei hämmästynyt mistään ja osasi tehdä erinäisiä asioita, joita ei aikuinenkaan ihminen välttämättä osaa. Olisin toivonut Pantalaimonia enemmän ääneen, hän jäi vähän taka-alalle. En olisi pahastunut Iorekinkaan esiintymisestä kirjassa. Lee Scoresbyn kohtalo jäi suruttamaan, hän oli niin mukavan leppoisa miekkonen. Kirjan loppu jäi samaan tapaan kesken kuin edellisessäkin kirjassa ja tavallaan pakottaa lukemaan seuraavan osan. Omaan makuuni kirjassa oli hieman liikaa ympäristön kuvailua. Hieman myös jäi mietityttämään, mitä Serafinalle loppujen lopuksi tapahtui. Suosittelisin ja sarjan edellisen osan lukeneet pakottaisin lukemaan tämän kirjan, sillä se on juoneltaan ja kirjoitustyyliltään erittäinkin hyvä.

Jehudiel
Arvosanat 72
Kirja-arviot 26
Viestit 0
joulukuu 15, 2008
10 / 10

En muista, mitä mieltä olin silloin, kun luin tämän, mutta nyt voin sanoa, että omasta mielestäni se on jopa parempi kuin Kultainen kompassi. Kansikuva on kiva ja Pullmain kerronta pitää otteessaan, kun vain jaksaa lukea. Helene Bützowin käännös on kiitettävää. Mitä tästä nyt voisi pahaa sanoa? Fantasiakirjallisuudessa niin perinteinen juttu kuin taika-ase ei tee mitään, vaan on päinvastoin jännä idea. Niin terävä ase, että sillä voi leikata väylän toisiin maailmoihin, huhhuh. Niin ja haamut on aika tyly juttu, ihan kuin ankeuttajat. Paitsi että haamut eivät pussaa. Suosittelen, en muuta sano. arvosana 9

Greenbolt
Arvosanat 5
Kirja-arviot 3
Viestit 0
huhtikuu 13, 2008
10 / 10

Itse aloitin kirjasarjan lukemisen tästä osasta. Näin kaikki 1. kirjasta tutuksi tullutta oli uutta ja ihmeteltävää. Se teki kirjasta varmasti paljon mielenkiintoisemman, kuin lukeminen kronologisessa järjestyksessä toisena. Maailmasta toiseen hyppiminen on hauskaa ja oman maailmamme näkeminen vieraan silmin tuo erilaista näkökulmaa lukemiseen. Henkilöt, varsinkin Will ovat juuri niin rohkeita, kuin ihminen voi olla, mutta varsinkin nuorena tämä seikka vain vahvisti lukunautintoa. Pullman on saanut aikaan loistavan sarjan, joka on vasta vähän aikaa sitten saanut ansaitsemansa kunnian. Ehdottomasti trilogian vauhdikkain osa. Suuret tunteet tulevat seuraavassa kirjassa. Jos joku tahtoo aloitaa tästä osasta, niin tuen ajatusta ehdottomasti. Vähän vanhojen henkilöiden tietämättömyys haittaa, mutta ei mitään väliä.

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
helmikuu 18, 2007
8 / 10

Salaperäinen veitsi jatkaa ansiokkaasti Kultaisesta kompassista alkanutta tarinaa esittelemällä toisen päähenkilöistä, Willin. Will on "meidän" maailmamme lapsi ja tuo siten ihmettelyn ja hämmästelyn Torre Degli Angelin maailmaan. Maailmat muistuttavat yllättävän paljon toisiaan, vasta Maagisessa kaukoputkessa ilmaantuu poikkeavimpia maailmoja. Lyran hämmästely "meidän" maailmamme keksinnöistä tuntui hassulta minusta lukijana ja auttoi ymmärtämään meidän maailmamme. Salaperäisen veitsen aikaansaama seikkailu eri maailmojen välillä ja ovien availu toi lisää jännitystä, myös Torre Degli Angelin tapahtumat. Kirja päättyi jännittävään kohtaan, enkeleihin ja Willin isään. Salperäinen veitsi syventää tarinaa joka saa huippunsa Maagisessa kaukoputkessa ja kuvaa Lordi Asrielin räjäyttämän reiän/sillan seuraamuksia. Haamut ovat sangen karmeita luomuksia, vähän kuin ankeuttajat, mutta toisenlaisia. Suosittelen jokaisella hyvästä kirjallisuudesta pitävälle, juoni vie mukanaan eikä lukija tylsisty. Arvosana: 10-.

Varjolehti
Arvosanat 124
Kirja-arviot 56
Viestit 0
helmikuu 18, 2007
10 / 10

Universumien tomu -trilogia viljelee kristinuskokritiikkiä söpösti ja sivistyneesti, hienovaraisten rinnakkaismaailmojen välillä koikkelehtien. Varsin korkealentoisista lähtökohdista huolimatta Pullman välttää taitavasti kornit ylilyönnit. Lapsipäähenkilötkin ovat koskettavia ja uskottavia, mutta eivät kuitenkaan paatokseen asti. Koko trilogia on sanalla sanottuna rakastettava ja tämä on osista kenties paras ja vauhdikkain.

Fantasyfan
Arvosanat 476
Kirja-arviot 40
Viestit 118
helmikuu 15, 2007
8 / 10

Koin hyppäyksen toiseen, tyhjään maailmaan hyvin tylynä aloituksena kirjalle minkä tunnelma sitten jäi värittämään koko loppukirjaa. Itse tapahtumat eivät ole jääneet mieleen näin ajan kuluessa. Vain kirjan loppu kummittelee päässä vielä näin monen vuoden jälkeenkin.

Truuners95
Arvosanat 91
Kirja-arviot 84
Viestit 6
huhtikuu 11, 2016
8 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
Ruosteinen susi
Arvosanat 291
Kirja-arviot 19
Viestit 49
joulukuu 31, 2015
9 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
shadowhunter
shadowhunter
Arvosanat 314
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 4, 2023
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle