Paikka nimeltä Plaston
Keskiarvo 2.57
2.57 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (7)
Kirjahyllytilastot

Paikka nimeltä Plaston

Erkki Ahonen
Julkaistu: 1968 (Gummerus)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Avainsanat: avaruusmatkat, kotimainen

1. painos: Paikka nimeltä Plaston: Tieteisromaani. Kannen tekijä Seppo Syrjä. Gummerus, 1968. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Kompassi-sarja, 1971. Nidottu.

Miksi tieteisromaani? Miksi valtion kirjallisuuspalkintoon saakka ansioitunut nuori, kokenut ja omaperäinen prosaisti kertoo avaruusmatkasta, aiheesta, jota Suomen kirjallisuus tuskin on vakavissaan käsitellyt ja joka ulkomaillakin on useimmiten nuorisokirjailijain tai kirjallisesti kouliutumattomien tiedemiesten alaa?

Erkki Ahosen tieteisromaani on 'erilainen'. Hänen päähenkilönsä Matti on hyönteistieteilijä, joka suomalaisen kesääaamun valostuvalla suolla yllättäen kohtaa vieraasta kulttuurista saapuneen avaruuskoneiston. Vaikka Matin kokemus täysin rikkoo hänen siihenastisen todellisuutensa, matka ei muodostu uhkarohkeaksi seikkailuksi, sillä aineen ja energian lait hallitseva tekniikka on pettämätön. Määränpäässään hän yhdessä maasta tulleen tytön kanssa toteaa, että sama tekniikka takaa Plastonin asukkaille ehdottoman turvallisuuden, täydellisen mukavuuden ja kaiken tiedon. Matilla on mahdollisuus valita, tulla osalliseksi tästä rauhan tilasta. Kun hän tapaa planeetan asukkaat, hän on varma siitä, että hänen tekemänsä ratkaisu on oikea, semminkin, kun tytön arvoitus ratkeaa.

Erkki Ahosen rauhoittavan looginen juoni on kehys, johon hän mahduttaa kokonaisen maailmankuvan. Kehityksen rakeisuus, todellisuuden ääreisilmiöt, avaruus, yhteiskunta, teknistyminen ovat Ahosen kohde: tieteisromaanin muoto on hänelle keino niiden esittämiseksi sopivan etäältä tarkasteltuina. Taitavan ja ajattelevan kirjailijan käsissä keino on vaikuttavan tehokas. Teos kiinnostaa ja herättää ajatuksia.

”Erkki Ahonen on kirjoittanut ensimmäisen suomalaisen vakavasti otettavan tieteisromaanin avartaen kotimaisia käsityksiä ainakin hivenen verran kohti tulevaisuutta, jota suomalainen kirjallisuus ei oikeastaan tunnusta lainkaan tuntevansa.” – Matti Rosvall, Aamulehti

”Ahoselle on annettava runsaasti pisteitä. Tänä massatuotannon aikakautena hän on kyennyt löytämään keinon sanoa sanottavansa uudella tavalla, ja vaikka deologiset erimielisyydet voivat tietyssä tapauksessa saada lukijassa aikaan kapinan, on tämäkin luettava vain positiiviseksi ilmiöksi.” – Keskisuomalainen

muokattu 11.04.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Voitokas (Kadonnut laivasto, #6)Peloton (Kadonnut laivasto, #2)Matka alkaa (Across the Universe, #1)Heltymätön (Kadonnut laivasto, #5)Miljoona aurinkoa (Across the Universe, #2)
Paikalla 3 jäsentä ja 44 vierailijaa
ms.amadeus, Jukuke, neri
Uusin jäsen: jouko Salonen
Jäseniä yhteensä: 9388