Kuningatar Loanan arvoituksellinen liekki

@ Umberto Eco
Kuningatar Loanan arvoituksellinen liekki - Umberto Eco 5.78   9

Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Helinä Kangas. Sidottu, kansipaperi.

Kuusikymppinen kirja-antikvariaatin pitäjä Giambattista Bodoni eli Yambo virkoaa sairauskohtauksen jälkeen. Hän on menettänyt osan muistiaan: hän muistaa vain lukemiaan asioita, ei itse elettyjä, kaikki tunteisiin liittyvä on hävinnyt. Peilistä häntä katsovat vieraat kasvot, ja vaimoaankaan hän ei tunnista.

Yambo toivoo saavansa muistinsa takaisin isoisänsä talossa, jossa hän on viettänyt suuren osan poikavuosistaan. Ullakolta hän löytää omia vanhoja sarjakuvalehtiään, leluja, kirjoja ja vanhoja levyjä. Vähä vähältä hän ymmärtää, miten paljon ne ovat hänelle merkinneet ja rakentaa menneisyytensä ja tunteensa uudelleen.

Umberto Eco (s. 1932) kuvaa lämpimästi ilmiöitä, jotka ovat leimanneet koko hänen sukupolveaan. Ecomaiseen tapaan kirja on todellinen tiedon ja havaintojen runsaudensarvi, kulttuuriperinnön ja populaarikulttuurin ylistys Shakespearesta Mikki Hiireen. Eco kertoo monista arvostamistaan teoksista kuten Augustinuksen tunnustuksista, Danten Jumalaisesta näytelmästä ja Rostandin Cyrano de Bergeracista. Hauskat ja nostalgiset muistot heräävät, kun mainitaan vaikkapa Monte Criston kreivi, Sherlock Holmes, Aarresaari, Pinokkio, Buffalo Bill, Mustanaamio, Flash Gordon, Dick Tracy tai Kuningatar Loanan arvoituksellinen liekki, joka mukaan romaani on nimetty.

Umberto Eco (s. 1932 Alessandriassa Italiassa) on paitsi kirjailija myös kansainvälisesti tunnustettu semiootikko ja filosofi, joka toimii semiologian professorina Bolognan yliopistossa. Hänen menestyneimpiin teoksiinsa kuuluvat Ruusun nimi (1983), Edellisen päivän saari (1995), Foucaultin heiluri (1996) ja Baudolino (2002).

”Päätähuimaava kierros historian ja populaarikulttuurin käytävissä – ovelan viihdyttäjän eläväisimpiä teoksia.” (Kirkus Reviews)

”Econ kirja ei ole vain romaani – eikä vain kulttuurihistoriaa – vaan se on myös käsikirja: Miten löydän oman itseni penkomalla mieleni ullakkoa.” (Gilbert Reid, The Globe and Mail)

”Kertoja on menettänyt muistinsa...tästä lähtökohdasta Umberto Eco tutkii runollisesti ja tarkkanäköisesti aivojen maailmaa, kadonneita muistoja ja unelmia. Häikäisevää. – – Suuri romaani, runsas ja antoisa.” (Jean-Rémi Barland, Lire)

”Teos on niin hyvin kirjoitettu, että kirjailijan luomasta maailmasta tulee huomaamatta yhtä monimuotoinen ja suuri kuin todellinenkin maailma. Kuvaus toisen maailmansodan aikaisesta elämästä fasistien johtamassa Italiassa on samalla älykäs ja herkkä kertomus ihmisen hauraudesta ja rajallisesta kyvystä puolustautua illuusioita ja vääristeltyjä totuuksia vastaan. Yambon kokemuksista tulee täysin uskottavia, ja seuraan henkeäni pidätellen Umberto Econ tarkkanäköistä kuvausta paitsi muistin rakenteesta myös ihmisen kyvystä ja rajoituksista ymmärtää omaa elämäänsä. Toivoisin kaikkien lukevan tämän kirjan. Sitä paitsi se on hauska.” (Inga-Bodil Hermansson, Alba.Nu)

”Kirja kuvaa sisäisen ja ulkoisen maailman välistä ristiriitaa samalla kertaa leikkisästi ja provosoivasti ja kuuluu siksi Econ kiehtovimpiin teoksiin. Eco kuvaa elämää, josta on riistetty yhteys, mutta joka ei silti ole mitätöity. Päin vastoin eksistentiaalinen pohdinta syvenee, koska arjen jatkuvuus on pirstaleina. Kirjailijan mielikuvitus saa luvan laukata, ja se löytää elämästä ja historiasta sellaisia näkökohtia, joihin realistinen kerronta harvoin yltää.” (Lars-Olof Franzén, Dagens Nyheter)Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 25, 2005 (WSOY)
Alkuperäinen nimi 'La misteriosa fiamma della regina Loana'
Tietoja muokattu tammikuu 13, 2009
Muita teoksia kirjailijalta Umberto Eco
Baudolino 8.00   15
Edellisen päivän saari 6.42   12
Foucaultin heiluri 7.54   33
Ruusun nimi 8.26   92

Kirja-arviot & arvosanat

Aurinkotuuli
Aurinkotuuli
Arvosanat 65
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 26, 2021
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle
Hanjeu
Hanjeu
Arvosanat 254
Kirja-arviot 0
Viestit 41
huhtikuu 4, 2015
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
lilitu
lilitu
Arvosanat 85
Kirja-arviot 0
Viestit 0
elokuu 16, 2013
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Serendur
Serendur
Arvosanat 93
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 24, 2012
Antoi 2 / 10 arvosanan kirjalle
Varis
Varis
Arvosanat 83
Kirja-arviot 0
Viestit 0
marraskuu 23, 2011
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Pisania
Pisania
Arvosanat 1003
Kirja-arviot 0
Viestit 1436
toukokuu 15, 2010
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Garm
Garm
Arvosanat 71
Kirja-arviot 0
Viestit 0
marraskuu 26, 2007
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Jackalbury
Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
helmikuu 17, 2007
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle