Kolmas aikakirja - Anssi Asunta6.34

Graafinen suunnittelu: Janne Uotila. Sidottu, kansipaperi.

Hurja tieteellis-historiallinen seikkailu, älyllinen odysseia ajasta ikuisuuteen ja takaisin.

Vuonna 2035 nostetaan Messinansalmen pohjasta liki kaksi vuosituhatta sitten haaksirikkoutunut roomalainen kaleeri. Lastinaan hylyllä ei ole enempää eikä vähempää kuin roomalaisten 70 jKr. ryöstämä Israelin kansan liitonarkku, johon Mooses sijoitti Jumalalta saamansa laintaulut ja joka kätkettiin Jerusalemin temppeliin. Kristillinen kirkko riemuitsee, ja Jumalan armolahja saa kunniapaikkansa Pietarinkirkossa.

Yhdysvaltain avaruushallinnon tutkija Andy Coppola tietää sen sijaan näkevänsä sellaista, mistä kenenkään ei pitäisi olla ikinä kuullutkaan. Muinainen kulttiesine näyttää edustavan huimaa teknologiaa, joka ihmiskunnan terävimmillä aivoilla on vasta suunnittelupöydällään... Löytö vie Andyn äärettömään kaukaisuuteen, ja avaa samalla portin aivan uudenlaiseen aikaan.

Mikä olikaan ”ennen” ja mikä ”jälkeen” joutuu lukija kysymään itseltään Anssi Asunnan huikeassa, älyllisesti kutkuttavassa ja burleskissa tieteis-historiallisessa odysseiassa, joka kutoo yhteen raamatunhistorian arvoituksia. Kun Jumala saapui Abrahamin teltalle ja kertoi tämän saavan lapsen, keitä olivat kaksi tuntematonta miestä hänen seurassaan? Miksi Sodoma ja Gomorra hävitettiin? Mitä tapahtui Moosekselle Siinain vuorella, miksi pensas paloi ja mihin laintauluja tarvittiin kaksi paria? Mistä olivat peräisin Jeesuksen kosmologiset tiedot, ja millainen olikaan lopulta hänen syntyperänsä? Kuka johdattaa ja ketä maailmassa, jossa tulevaisuus ja vuosituhansien takainen menneisyys kiertyvät yhteen? Ja mikä salaisuus kätkeytyi liitonarkkuun, joka kulki Israelin kansan kanssa Luvattuun maahan niin, että ”israelilaiset näkivät Herran pilven päivisin telttamajan yllä, ja öisin pilvestä loisti tulinen hehku”?

Kirjailija Anssi Asunta, taiteilija, lehtori ja kuvittaja on syntynyt 1938 Viipurissa ja käynyt koulunsa Oulussa sekä Jyväskylässä. Hän on opettanut 27 vuotta kuvataiteita Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa ja kuvittanut samalla kymmeniä oppikirjoja.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: syyskuu 22, 2005
Kustantaja: Teos
Tyylit: scifi, historia
Avainsanat: aikamatkustus, kotimainen, uskonto
Arvosanalla: 6.34/10
Arvosanoja: 9
Muokattu: heinäkuu 31, 2019