Kuningas Ubu eli Puolalaiset

Alfred Jarry
Julkaistu: 1967 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Ubu roi; Ubu enchaine
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Avainsanat: absurdismi, näytelmä

Alkuteos ilmestynyt 1900. 5-näytöksinen draama. Suomentaneet Pentti Holappa ja Olli–Matti Ronimus. Kansi: Urpo Huhtanen. Nidottu.

Alfred Jarry (1873-1907) kirjoitti koulupoikana luokkatoveriensa yllytyksestä ivanäytelmän opettajastaan, joka edusti hänelle kaikkea groteskia maailmassa. Tämän näytelmän pohjalta syntyi maineikas Kuningas Ubu, joka esitettiin ensi kerran Pariisissa 1896. Jarry kritikoi siinä omaa aikakauttaan, mutta koska sen tapahtumat on sijoitettu Puolaan eli ei-minnekään eli kaikkialle, se kritikoi aina kaikkialla kaikkea.

Kuningas Ubussa Jarry kuvaa häikäilemättömän johtajan, joka myöhemmin on monta kertaa konkreettisesti astunut maailmanhistoriaan. Isä Ubu edustaa kaikkea mikä maailmassa on irvokasta. Hän tappaa ja ryöstää tunnonvaivoitta. Mutta samalla hänen maineensa perustuu omalaatuiseen lumousvoimaan, yllättävään ja häikäisevään suorasukaisuuteen. Ihmisuskonnon kritiikki on näytelmän näkyviä teemoja. Ubu selviää hengissä kaikista katastrofeista omatekoinen sädekehä päänsä päällä.

Vaikutuksensa kautta isä Ubu on usein läsnä sielläkin, missä hänen nimeään ei mainita.

muokattu 01.11.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Kurppilan suku lopun ajassaIhminen ja yli-ihminen: Komedia ja filosofiaIkävystyminen (Death Note, #1)MyrskyBelgarath – Velhon tarina (Belgarionin ja Mallorean tarujen liitteet, #1)
Paikalla 2 jäsentä ja 53 vierailijaa
Pirjo Raila, Pisania
Uusin jäsen: Pirjo Raila
Jäseniä yhteensä: 9857