Pimeälipas ja muita kertomuksia
Keskiarvo 3.80
3.80 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (83)
Kirjahyllytilastot

Pimeälipas ja muita kertomuksia

Ursula K. Le Guin
Julkaistu: joulukuu 17, 2005 (Kirjava)
Alkuperäinen nimi: The Wind's Twelve Quarters
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, fantasia, novellikokoelma
Avainsanat: locus-palkinto
Osallistu keskusteluun (viestejä 13 kpl)

Valikoima kokoelmasta The Wind's Twelve Quarters (1975). Suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo. ”Jotka Omelasista poistuvat” on ilmestynyt aikaisemmin ilman alkusanoja Aikakoneessa 1/1983. Suomennos Veikko Rekunen (tarkistettu käännös). Kannen kuva: Petri Hiltunen. Toimitus ja taitto: Jan Hlinovsky. Esipuhe: Vesa Sisättö. Nidottu.

Locus-palkinto (paras kokoelma) 1976, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2006.

Sisältää novellit:

  • Pimeälipas (Darkness Box, 1963)
  • Päästösana (The Word of Unbinding, 1964)
  • Nimien laki (The Rule of Names, 1964)
  • Talven kuningas (Winter's King, 1969) [sf]
  • Yhdeksän henkeä (Nine Lives, 1969) [sf]
  • Verkkaan, valtakuntia laajemmaksi (Vaster Than Empires and More Slow, 1971) [sf]
  • Aliset tähdet (The Stars Below, 1973)
  • Tien suunta (Direction of the Road, 1974)
  • Jotka Omelasista poistuvat (The Ones Who Walk Away from Omelas, 1973) – Hugo-palkinto 1974

Ursula K. Le Guinin romaanit ovat tuttuja fantasian ja tieteiskirjallisuuden harrastajille, mutta hänen novellinsa ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tämä kokoelma esittelee Le Guinin varhaista tuotantoa ajalta, jolloin hänen tunnetuimmat teoksensa olivat vasta muotoutumassa. Mukana on mm. kaksi suomeksi ennen julkaisematonta Maameri-tarinaa, Pimeyden vasemman käden maailmaan Talvi-planeetalle sijoittuva tarina sekä joukko muita kertomuksia, jotka ovat muodostuneet spekulatiivisen kirjallisuuden klassikoiksi. Tarinoiden yhteydessä olevat kirjailijan esipuheet valaisevat tarinoiden taustoja.

”Mestarikirjailijan merkittävä novellikokoelma sisältää useita vaikuttavia tarinaklassikoita.” – Tähtivaeltaja-palkintolautakunta

muokattu 04.02.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Nova 2014 -antologia (Nova-antologiat, #1)Pimeä sydän (Mystic City, #2)Kummalinnun munia 1: Sadan sanan tarinoita (Kummalinnun munia, #1)Viillot (Viillot, #1)Murtumia maisemassa: Urbaanin löytöretkeilyn antologia

Kirja-arvioita (2)

Nenive avatar
Kirjoittanut
4.0
Tämä oli nautinnollinen kokemus. Aika erilaisia kertomuksia, niin tapahtumapaikkojensa kuin päähenkilöidensäkin puolesta, mutta kaikki yhtä lumoavia. Pimeälipas, Päästösana ja Talven kunigas olivat joltain osin varsin hämäriä noin ensilukemalla, Tien suunta oli jopa hieman huvittava ja Jotka Omelasista poistuvat oli jopa kammottava. Verkkaan, valtakuntia laajemmaksi ja Yhdeksän henkeä olivat suosikkini näistä novelleista, niissä on sitä ihmisten suhteiden vaikutuksien ... (lisää)
haplotus avatar
Kirjoittanut
3.0
Olen kokenut novellikokoelmat aina hieman hankaliksi. Koska niiden luonteeseen kuuluu sisältää useita lyhyitä tarinoita, voi lukija joutua kokoelmaa lukiessaan ikään kuin orientoitumaan lukemiseen useaan otteeseen tarinan vaihtuessa. Toisin kuin yhden tarinan sisältävissä kirjoissa, tämä kirjailijan ja tarinan rytmiin pääseminen pitää tehdä usein eikä vain teoksen alussa. Toki tässä paljon riippuu myös kokoelmasta itsessään. Jos kokoelma sisältää paljon kirjailijan ... (lisää)
Paikalla 20 vierailijaa
Uusin jäsen: Virpi Larmila
Jäseniä yhteensä: 9384