Meillä sitä ei voi tapahtua
Keskiarvo 4.00
4.00 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (1)
Kirjahyllytilastot

Meillä sitä ei voi tapahtua

Sinclair Lewis
Julkaistu: 1936 (Gummerus)
Alkuperäinen nimi: It Can't Happen Here
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifiyhteiskunnallinen scifi

Alkuteos ilmestynyt 1935. Suomentanut Y. Sutinen. Nidottu.

Lewisin kirjoittaessa tätä yhtäjaksoista romaaniaan hänen mielensä on hehkunut kuin kuumennettu rauta. Saattaa olla, että se saavuttaa aiheensa ja sen käsittelytavan takia laajemman lukijapiirin kuin mikään muu hänen romaaneistaan. Kirjan aiheena on se mahdollisuus, että Amerikassa pystytettäisiin diktatuurihallitus, ja romaanissa kerrotaan, kuinka presidentti julistautui 1936 diktaattoriksi, ja minkälaisiksi fascistisen hallitusmuodon seuraukset kehiittyivät kansanvaltaisessa Amerikassa. Romaani on merkillinen kertomus ajanjaksosta, joka saattaa muodostaa synkimmät lehdet Amerikan historiassa – Doremus Jessepin, hänen perheensä ja tuttavapiirinsä silmillä nähtyinä. Sinclair Lewisilla on ollut tätä romaania kirjoittaessaan tarkoituksena ehtiä fascismin Amerikassa valtaanpääsyn edelle ja ehkä estää se.

Kun Lewis kirjoitti Main Streetin ja Babbitin, hänen ajatuksensa oli saavuttanut kypsyyden, mutta hän kiinnitti niissä enemmän huomiota yhteiskunnallisiin varjopuoliin kuin politiikkaan. Nykyään, jolloin Amerikka vielä kamppailee itsepintaisen pula-ajan kourissa, hänen poliittinen samoin kuin yhteiskunnallinenkin tuntonsa on syventynyt ja ivansa terävöitynyt. Romaani taistelee vapaamielisen maailmankatsomuksen puolesta.

muokattu 06.02.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Auringon ydinÄänellä jonka kuulet: Spekulatiivisia novelleja sukupuolen moninaisuudestaTerveiset KutturastaAlistuminenTuhannen viillon kuolema (Rikkaiden unelmat, #1)
Paikalla 1 jäsen ja 43 vierailijaa
Thialfi
Uusin jäsen: User Kakka
Jäseniä yhteensä: 9554