Vanhan talon kummitus
Keskiarvo 3.50
3.50 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (4)
Kirjahyllytilastot

Vanhan talon kummitus

Penelope Lively
Julkaistu: 1976 (Otava)
Alkuperäinen nimi: The Ghost of Thomas Kempe
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, nuoret
Avainsanat: carnegie-mitali, kummitukset

Alkuteos ilmestynyt 1973. Suomentanut Jukka Kemppinen. 2. laitos: Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1977. Kannen piirrokset: Osmo Omenamäki. Sidottu.

Ikivanhasta talosta tuli 10-vuotiaan Jamesin, hänen äitinsä, isänsä ja sisarensa uusi jännittävä koti. Jamesin huoneeksi kunnostettiin vanha ullakkokamari, jota ei ollut käytetty ainakaan sataan vuoteen. Mutta huoneessa oli jotain kummallista: tavarat alkoivat kadota, maljakot lentelivät itsestään; ja mikä ihmeellisintä, ikivanhalla käsialalla kirjoitettuja lappusia ilmestyi milloin minnekin. Pahinta Jamesin mielestä oli, että tapahtumia pidettiin hänen kepposinaan. Hän päätti tutkia kuka talossa oikein mellasti. Ja kumma juttu: selvisi, että talossa oli 1600-luvulla asunut Thomas Kempe -niminen velho, mahtava parantaja ja selvänäkijä.

Aikaa myöten Kempe villiintyi aivan mahdottomaksi: jopa koulun taululle ilmestyi salaperäisiä kirjoituksia. Niin James päätti ruveta tutkimaan miten henkiä karkotetaan. Siinä touhussa hän sai selville jännittäviä asioita entisajan ihmisten uskomuksista, taioista, ennustuksista, hengistä – ja ihan oikeista kummituksista.

Penelope Livelyn lämpimästi ja humoristisesti kirjoitettu kummitustarina palkittiin ilmestyessään Englannissa vuoden parhaana lastenkirjana (Carnegie Medal, 1973).

(muokattu 08.07.2015)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Taikajengi ja suuri ennustaja (Taikajengi, #2)Salaisuuksien laaksoRautakuningas (Rauta-saaga, #1)Liekehtivä leijona (Pronssisoturit, #2)Suuri ajomatka – Onttujen ensimmäinen kirja (Bromeliad-trilogia, #1)
Paikalla 1 jäsen ja 40 vierailijaa
Onraj
Uusin jäsen: pupu ystävä
Jäseniä yhteensä: 8804