Vanhan talon kummitus
Keskiarvo 3.50
3.50 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (4)
Kirjahyllytilastot

Vanhan talon kummitus

Penelope Lively
Julkaistu: 1976 (Otava)
Alkuperäinen nimi: The Ghost of Thomas Kempe
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, nuoret
Avainsanat: carnegie-mitali, kummitukset

Alkuteos ilmestynyt 1973. Suomentanut Jukka Kemppinen. 2. laitos: Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1977. Kannen piirrokset: Osmo Omenamäki. Sidottu.

Ikivanhasta talosta tuli 10-vuotiaan Jamesin, hänen äitinsä, isänsä ja sisarensa uusi jännittävä koti. Jamesin huoneeksi kunnostettiin vanha ullakkokamari, jota ei ollut käytetty ainakaan sataan vuoteen. Mutta huoneessa oli jotain kummallista: tavarat alkoivat kadota, maljakot lentelivät itsestään; ja mikä ihmeellisintä, ikivanhalla käsialalla kirjoitettuja lappusia ilmestyi milloin minnekin. Pahinta Jamesin mielestä oli, että tapahtumia pidettiin hänen kepposinaan. Hän päätti tutkia kuka talossa oikein mellasti. Ja kumma juttu: selvisi, että talossa oli 1600-luvulla asunut Thomas Kempe -niminen velho, mahtava parantaja ja selvänäkijä.

Aikaa myöten Kempe villiintyi aivan mahdottomaksi: jopa koulun taululle ilmestyi salaperäisiä kirjoituksia. Niin James päätti ruveta tutkimaan miten henkiä karkotetaan. Siinä touhussa hän sai selville jännittäviä asioita entisajan ihmisten uskomuksista, taioista, ennustuksista, hengistä – ja ihan oikeista kummituksista.

Penelope Livelyn lämpimästi ja humoristisesti kirjoitettu kummitustarina palkittiin ilmestyessään Englannissa vuoden parhaana lastenkirjana (Carnegie Medal, 1973).

muokattu 08.07.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Varjojen lapset (Varjo, #3)Stravaganza: Laivojen kaupunki (Stravaganza, #5)Heikin ja Helvin ihmeelliset seikkailutVarjojen valtias (Muinainen pimeys, #6)Keskiyön valtiatar (Varjometsästäjät, #1)
Paikalla 1 jäsen ja 37 vierailijaa
LordStenhammar
Uusin jäsen: Ekoa
Jäseniä yhteensä: 9552