Gert Øvre Richter Frich (1872–1945) oli norjalainen toimittaja ja kirjailija, jonka tuotanto koostuu ennen muuta jännitysromaaneista. Hän oli tunnetuimpia norjalaisia rikoskirjailijoita sotienvälisenä aikana. Frichin teoksia on käännetty yhdeksälle kielelle. Suosituimmillaan hän oli Pohjoismaissa. Hänen kirjojaan on myyty Norjassa pari miljoonaa kappaletta.
Frich opiskeli vuoden verran lakia ja lääketiedettä, mutta siirtyi toimittajaksi. Hän harrasti antaumuksella muun muassa nyrkkeilyä, painia ja soutua. Hän viihtyi myös Oslon boheemeissa piireissä hyvän ruoan, alkoholin ja sikarin kera. Frich myös kirjoitti kustakin ... (lisää)
näistä aiheista oman kirjan.
Frichin ensimmäisestä kirjasta tuli vuonna 1911 suuri menestys, ja hän saattoi jättää työpaikkansa ja ryhtyä kiertämään maailmaa. Frich lähti Norjasta vuonna 1913 ja asui useita vuosia Pariisissa. Hän asui myös Berliinissä, New Yorkissa ja Buenos Airesissa. Hän kävi myös Alaskassa, Meksikossa, Afrikassa, Intiassa, Huippuvuorilla ja Etelänapamantereella. Vuodesta 1930 lähtien hän asui Ruotsissa. Hän kuoli Södertaljessa vuonna 1945.
Frich hyödynsi matkoilla saamiaan kokemuksia ympäristöstä ja ihmisistä kirjoissaan. Hän julkaisi noin 70 kirjaa, joista 21:ssä esiintyi hänen sankarinsa Jonas Fjeld. Kirjailijana Frichiin vaikutti etenkin Friedrich Nietzche ja hän ylisti teoksissaan voimaa ja miehekkyyttä. Nuorena hän tutustui myös saagoihin ja Kalevalaan. Tieteiskirjallisuutta ajatellen hän sai vaikutteita Edgar Allan Poelta, Jules Verneltä, Arthur Conan Doylelta ja H. G. Wellsiltä.
Frichin teoksista löytää useita esimerkkejä rasistisesta mustaihoisten kuvauksesta. Mustien pitäminen villi-ihmisinä oli ajankohdalle melko tyypillinen käsitys. Juutalaiset Frich sijoitti usein kommunistiagenteiksi, mikä oli ajalle ominainen klisee. Tosin kirjoissa esiintyy myös sympaattisia juutalaisia.
Katso myös Stein Riverton.
Lähde: Jari Koponen: Øvre Richter Frich: Ihmekeksintöjä ja inhoja roistoja. Portti 4/2014.