Kirjeitä Joulupukilta

J. R. R. Tolkien
fantasia, lapset
Kirjeitä Joulupukilta - J. R. R. Tolkien7.28

Alkuteos ilmestynyt 1976. Suomentanut Kersti Juva, runot suomentanut Alice Martin. 2. painos 2005. Sidottu, kansipaperi.

Kokoelma hurmaavia ja humoristisia kirjeitä, joita J. R. R. Tolkien kirjoitti ja kuvitti lapsilleen Joulupukkina.

Tolkien laati ensimmäiset kirjeensä 1920, kun perheen esikoinen John oli kolmevuotias. Pukin kirjeet saapuivat jouluisin yli 20 vuoden ajan myös Michaelin, Christopherin ja Priscillan lapsuuteen. Ne löytyivät aamuisin talosta lumisina ja Pohjoisnapa-leimoin varustettuina.

Kirjeissä Joulupukki kertoo elämästään Pohjoisnavalla ja yrityksistään pysyä joulun aikataulussa apulaisensa Karhun kanssa. Vuosien myötä Joulupukin talous laajenee. Kirjeissä esiintyy muun muassa lumitonttuja, luolakarhuja ja punamenninkäisiä sekä Karhun veljenpojat Paksu ja Valkotukka. Välillä Pukki yrittää tonttujen avulla puolustaa taloaan hiisien hyökkäyksiltä. Kirjoittajana on useimmiten Joulupukki itse, mutta mukana on myös viestejä hänen sihteeriltään tonttu Ilberethiltä ja reunahuomautuksia lyhytsanaiselta Karhulta.

Kirjeitä Joulupukilta on ainutlaatuinen yksityinen perheaarre ja mielikuvitusleikki, johon kirjan kautta pääsevät osallistumaan muutkin.

Kirjailijaprofessorin miniän Baillie Tolkienin toimittama kirjekokoelma ilmestyi alun perin postuumisti Englannissa 1976. Nyt teos julkaistaan ensimmäistä kertaa suomeksi, ulkoasultaan uudistettuna laitoksena, joka on huomattavasti aiempaa laajempi sisältäen runsaasti ennen näkemättömiä kirjeitä ja kuvia.

Keskustelua: J. R. R. Tolkien :: viestejä 68 kpl
Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Julkaistu: lokakuu 2004
Kustantaja: WSOY
Tyylit: fantasia, lapset
Alkuperäinen nimi: Letters from Father Christmas
Käännetty englanniksi: The Father Christmas Letters
Arvosanalla: 7.28/10
Arvosanoja: 37
Muokattu: heinäkuu 26, 2017

Kirja-arvioita

6/10 |
joulukuu 26, 2020
Kirjeitä Joulupukilta on teos ainakin lapsenmielisille, ehkä jopa lapsille. Aikuisia Tolkien-faneja silmällä pitäen tehty laitos, joka toki sisältää satu-Tolkienille tyypillisiä seikkailuja jouluteemaisessa ympäristössä. Kauniit ...