Uuskummaa? Modernin fantasian antologia
Keskiarvo 4.13
4.13 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (49)
Kirjahyllytilastot

Uuskummaa? Modernin fantasian antologia

Jukka Halme
Julkaistu: elokuu 2006 (Kirjava)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, antologia
Avainsanat: uuskumma

Toimittanut Jukka Halme. Suomentaneet Kristiina Drews, Satu Hlinovsky, Johanna Vainikainen-Uusitalo ja Jukka Halme. Kansi: Ninni Aalto. Esipuhe ja kirjailijaesittelyt: Jukka Halme. Nidottu.

Tähtifantasia-palkintoehdokas 2006.

Sisällys:

  • Jeff VanderMeer: Salainen elämä (Secret Life, 2002)
  • Kelly Link: Taikuutta vasta-alkajille (Magic for Beginners, 2005) – Nebula-palkinto 2005, Locus-palkinto 2006
  • Margo Lanagan: Kun siskoni laulettiin pikeen (Singing My Sister Down, 2004) – World Fantasy -palkinto 2005
  • Stepan Chapman: Afasian valtionsalaisuudet (State Secrets of Aphasia, 2002)
  • Carol Emshwiller: Mummi (Grandma, 2002)
  • Gene Wolfe: Kehdosta (From the Cradle, 2002)
  • Liz Williams: Tummaa hunajaa (Honeydark, 2002)
  • China Miéville: Lemmikki (Familiar, 2002)
  • Jeffrey Ford: Jäätelön valtakunta (Empire of Ice Cream, 2003) – Nebula-palkinto 2004

Valistuneen fantasiaharrastajan velvollisuus on etsiä ja lukea haastavaa kirjallisuutta, joka ei epäröi poiketa tutusta ja turvallisesta. Uuskummaa? on kokoelma spekulatiivista fiktiota, joka pyrkii lajityyppien välisten rajojen hämärryttämiseen ja korkeampaan kaunokirjalliseen ilmaisuun. Nämä yhdeksän kirjailijaa ja kertomusta edustavat modernin fantasianovellistiikan terävintä kärkeä.

Arvosteluja:

"Uuskummaa-teos on hyvä todiste siitä, että fantastiset elementit ovat yhä keskeisempi osa nykyaikaisen kaunokirjallisuuden keinovalikoimaa." – Toni Jerrman, Helsingin Sanomat

”Jokainen kokoelman novelli on hyppäys uuteen, raikkaaseen ja outoon tapaan nähdä maailma.” – Vesa Sisättö, Länsiväylä

”Silkkaa neroutta!” – Markus Neuvonen, Legolas

”Nämä tarinat todella vakuuttavat.” – Aleksi Kuutio, Tähtivaeltaja

”Fantasian nykytilaa luotaava kokoelma, joka avartaa käsityksiä lajin muoto- ja keinovalikoimista.” – Tähtifantasia-palkintolautakunta

muokattu 31.10.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Caapparin kääty (Roistoakatemia, #1)Tuulen nimi (Kuninkaansurmaajan kronikka, #1)Taru sormusten herrastaValtaistuinpeli (Tulen ja jään laulu, #1)Fullmetal Alchemist

Kirja-arvioita (5)

Varjolehti avatar
Kirjoittanut
4.0
Koska tämä antologia on niin laajalti ylistetty ja sen saaminen vaati kärsivällistä kirjaston kyttäämistä, pieni pettymys oli väistämätön. En toki tahdo sanoa, että kokoelma olisi kehno – päinvastoin, suurin osa novelleista sytytti ja kiehtoi mieltä - mutta mitään varsinaista tajunnan räjäyttäjää en joukosta löytänyt. Suosikeiksini nousivat ”Taikuutta vasta-alkajille”, jonka keskenkasvuisissa henkilöhahmoissa ja arkisen surrealistisessa maailmassa oli todellista ... (lisää)
Dark Clark avatar
Kirjoittanut
5.0
Tämä on siinä mielessä suurenmoinen kirja, että se sai silmäni avautumaan uuskummalle. Aikaisemmin en tiennyt koko lajin olemassaolostakaan... Parhaiten minuun iskivät kaksi ensimmäistä novellia, etenkin Kelly Linkin "Taikuutta vasta-alkajille" salaperäisine tv-sarjoineen päivineen. Myöskin viimeinen tarinoista, Jeffrey Fordin synesteetikoista kertova "Jäätelön valtakunta" oli loistava. Ylivoimaisesti oudoin kertomuksista oli kuitenkin (ja tämä on jo saavutus, uuskummasta kun ... (lisää)
Morndun avatar
Kirjoittanut
4.0
Minullekin uuskumma on aivan uusi tuttavuus ja fantasian ystävänä päätin tutustua siihen kun törmäsin tähän teokseen kirjastossa. Kokoelma valottaa hyvin toisenlaista fantasiaa kuin mihin yleensä olemme tottuneet. Joitain tarinoita lukiessani mietin, miten tämä muka liittyy fantasiaan, mutta viimeistään lopussa paljaistui jotain hyvinkin odottamatonta ja järkeisti tämän olevan osa fantasiakirjallisuutta. Toisista tarinoista pystyi jo heti alusta alkaen kertomaan niiden olevan ... (lisää)
Jackalbury avatar
Kirjoittanut
5.0
Hyvä kokonaiskatsaus uuskumman genreen ja esittelee mainiosti myös toistaiseksi tuntemattomampia kirjailijoita suomalaiselle lukijalle. Jokainen löytää varmasti omat suosikkinsa antologian novellien joukosta ja valikoi ne oman makunsa mukaan. Yllättävän monessa novellissa tuntui uuskummalle tyypilliseksi piirteeksi kohoavan tietynlainen surrealistisuus tai absurdius, ja myös se, että moniakaan asioita ei sanottu suoraan ja niihin vihjattiin vain vähän, jättäen paljon lukijan ... (lisää)
Juippi avatar
Kirjoittanut
4.0
Novelli on kirjallisuuden laji, joka ei itselleni ole (vielä) oikein auennut. Uuskummaa? oli kuitenkin positiivinen poikkeus. Kirjan novellit pitävät, mitä lupaavat: kummallisia hahmoja, juonenkäänteitä ja maisemia riittää. Tarinat ovat keskenään erilaisia, mutta yllättäen syntyy kuitenkin sellainen tunne, etteivät kirjailijat ole vielä tajunneetkaan mihin kaikkiin suuntiin uuskummaa voi kuljettaa. Kokoelman aino heikko lenkki on Afasian valtionsalaisuudet. Tarinassa vain ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 56 vierailijaa
Jussi
Uusin jäsen: oskar
Jäseniä yhteensä: 9872