Toimittanut Jukka Halme. Suomentaneet Kristiina Drews, Satu Hlinovsky, Johanna Vainikainen-Uusitalo ja Jukka Halme. Kansi: Ninni Aalto. Esipuhe ja kirjailijaesittelyt: Jukka Halme. Nidottu.
Tähtifantasia-palkintoehdokas 2006.
Sisällys:
Valistuneen fantasiaharrastajan velvollisuus on etsiä ja lukea haastavaa kirjallisuutta, joka ei epäröi poiketa tutusta ja turvallisesta. Uuskummaa? on kokoelma spekulatiivista fiktiota, joka pyrkii lajityyppien välisten rajojen hämärryttämiseen ja korkeampaan kaunokirjalliseen ilmaisuun. Nämä yhdeksän kirjailijaa ja kertomusta edustavat modernin fantasianovellistiikan terävintä kärkeä.
Arvosteluja:
"Uuskummaa-teos on hyvä todiste siitä, että fantastiset elementit ovat yhä keskeisempi osa nykyaikaisen kaunokirjallisuuden keinovalikoimaa." – Toni Jerrman, Helsingin Sanomat
”Jokainen kokoelman novelli on hyppäys uuteen, raikkaaseen ja outoon tapaan nähdä maailma.” – Vesa Sisättö, Länsiväylä
”Silkkaa neroutta!” – Markus Neuvonen, Legolas
”Nämä tarinat todella vakuuttavat.” – Aleksi Kuutio, Tähtivaeltaja
”Fantasian nykytilaa luotaava kokoelma, joka avartaa käsityksiä lajin muoto- ja keinovalikoimista.” – Tähtifantasia-palkintolautakunta
Aloita uusi keskustelu tästä kirjasta | Näytä kaikki keskustelut |
Jukka Halme (s. 1967) on suomalainen tieteis- ja fantasiakirjallisuuden harrastaja-asiantuntija ja fandom-aktiivi. Halme oli perustamassa Suomen Tolkien-seuraa 1990-luvun alussa ja ollut Helsingin Finnconien puheenjohtajana. Hän on julkaissut fanzineita, kirjoittanut arvosteluja ja artikkeleita Tähtivaeltaja-lehteen, toimittanut alan tietoteoksia sekä kirjan Uuskummaa? Modernin fantasian antologia. Halme oli Eurocon 2011:n ja Finncon 2014:n fanikunniavieras.
Lähde: Wikipedia. Kuvassa Jukka Halme Finncon 2006:ssa Helsingissä. Kuva: Johan A. Creative Commons.
Kirja-arvioita (5) |
---|
Kirjoittanut Varjolehti 16.05.2008
![]() Koska tämä antologia on niin laajalti ylistetty ja sen saaminen vaati kärsivällistä kirjaston kyttäämistä, pieni pettymys oli väistämätön. En toki tahdo sanoa, että kokoelma olisi kehno – päinvastoin, suurin osa novelleista sytytti ja kiehtoi mieltä - mutta mitään varsinaista tajunnan räjäyttäjää en joukosta löytänyt. Suosikeiksini nousivat ”Taikuutta vasta-alkajille”, jonka keskenkasvuisissa henkilöhahmoissa ja arkisen surrealistisessa maailmassa oli todellista ... (lisää)
|
Kirjoittanut Dark Clark 08.08.2007
![]() Tämä on siinä mielessä suurenmoinen kirja, että se sai silmäni avautumaan uuskummalle. Aikaisemmin en tiennyt koko lajin olemassaolostakaan...
Parhaiten minuun iskivät kaksi ensimmäistä novellia, etenkin Kelly Linkin "Taikuutta vasta-alkajille" salaperäisine tv-sarjoineen päivineen. Myöskin viimeinen tarinoista, Jeffrey Fordin synesteetikoista kertova "Jäätelön valtakunta" oli loistava. Ylivoimaisesti oudoin kertomuksista oli kuitenkin (ja tämä on jo saavutus, uuskummasta kun ... (lisää)
|
Kirjoittanut Morndun 08.04.2008
![]() Minullekin uuskumma on aivan uusi tuttavuus ja fantasian ystävänä päätin tutustua siihen kun törmäsin tähän teokseen kirjastossa. Kokoelma valottaa hyvin toisenlaista fantasiaa kuin mihin yleensä olemme tottuneet. Joitain tarinoita lukiessani mietin, miten tämä muka liittyy fantasiaan, mutta viimeistään lopussa paljaistui jotain hyvinkin odottamatonta ja järkeisti tämän olevan osa fantasiakirjallisuutta. Toisista tarinoista pystyi jo heti alusta alkaen kertomaan niiden olevan ... (lisää)
|
Kirjoittanut Jackalbury 05.06.2009
![]() Hyvä kokonaiskatsaus uuskumman genreen ja esittelee mainiosti myös toistaiseksi tuntemattomampia kirjailijoita suomalaiselle lukijalle.
Jokainen löytää varmasti omat suosikkinsa antologian novellien joukosta ja valikoi ne oman makunsa mukaan.
Yllättävän monessa novellissa tuntui uuskummalle tyypilliseksi piirteeksi kohoavan tietynlainen surrealistisuus tai absurdius, ja myös se, että moniakaan asioita ei sanottu suoraan ja niihin vihjattiin vain vähän, jättäen paljon lukijan ... (lisää)
|
Kirjoittanut Juippi 09.07.2008
![]() Novelli on kirjallisuuden laji, joka ei itselleni ole (vielä) oikein auennut. Uuskummaa? oli kuitenkin positiivinen poikkeus. Kirjan novellit pitävät, mitä lupaavat: kummallisia hahmoja, juonenkäänteitä ja maisemia riittää. Tarinat ovat keskenään erilaisia, mutta yllättäen syntyy kuitenkin sellainen tunne, etteivät kirjailijat ole vielä tajunneetkaan mihin kaikkiin suuntiin uuskummaa voi kuljettaa.
Kokoelman aino heikko lenkki on Afasian valtionsalaisuudet. Tarinassa vain ... (lisää)
|