Arthur-kuninkaan tarinoita

@ Martta Eskelinen
(fantasia, nuoret)
Arthur-kuninkaan tarinoita5.78

Englantilaisten lähteiden mukaan suomentanut Martta Eskelinen. Ei tule sekoittaa Rosemary Sutcliffin samannimiseen teokseen.

1. painos: Otava, 1955.
2. painos: Otava, 1981. Maailman parhaita nuorisonkirjoja. Sidottu.
3. painos: Otava, 1997. Sidottu.

Arthur-kuninkaan tarinat pohjautuvat vanhaan länsikelttiläiseen kansantarustoon. Ne kietoutuvat Pyhän Graalin maljan ympärille, keskushenkilöitä ovat kuningas Arthurin hovin Pyöreän pöydän ritarit, jotka valassaan lupaavat puolustaa niitä jotka kärsivät vääryyttä, rangaista syyllisiä, ruokkia tarvitsevaa, auttaa heikkoa ja suojella naista joka on avun tarpeessa.

Monet ovat ne seikkailut joihin urheat ritarit joutuvat Lumotussa metsässä, Vaarallisessa linnassa ja Laaksossa josta ei ole paluuta. Saamme lukea mahtavasta taikuri Merlinistä, valkoisesta ja punaisesta lohikäärmeestä, kuningas Pellinoren, Sir Gawainen, Sikolätin prinssin, Sir Borsin, Sir Parsivalin huikeista urotöistä, prinssi Lancelotin lumotusta lapsuudesta Järven prinssinä, siitä kuinka komea nuorukainen Geraint lyö Varpushaukan pahan ritarin ja voittaa omakseen ihanan Enid-neidon. Mutta ennen muuta saamme lukea jalon kuningas Arthurin ja hänen miekkansa Excaliburin ihmeellisistä vaiheista ja hurjista taisteluista hyvän puolesta pahaa vastaan.

Arvona kirjalle


Julkaistu: 1955
Kustantaja: Otava
Tyylit: fantasia, nuoret
Avainsanat: arthuriana
Arvosanalla: 5.78/10
Arvosanoja: 9
Tietoja päivitetty 01.01.2015

Kirja-arvioita

4/10 - Thialfi (18.05.2007)
Kirja sisältää Arthur-perustarut paikoin oudosti lyhennettynä ja nuoria lukijoita varten sensuroituna. Satuhenkisyys ja kansantarinamaisuus tuo tunnelmaa, mutta muuten tätä ei juuri voi suositella. Alkuperäisteosta tai teoksia ei mainita ... Lue lisää