Jään kuningaskunta
Keskiarvo 3.00
3.00 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (1)
Kirjahyllytilastot

Jään kuningaskunta

John Calvin Batchelor
Julkaistu: 1985 (Otava)
Alkuperäinen nimi: The Birth of the People's Republic of Antarctica
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi

Alkuteos ilmestynyt 1983. Suomentanut Seppo Sauri. Sidottu, kansipaperi. Poliittinen fiktio, SF.

Nykypäivän odysseia. Kouraiseva tarina kansanvaelluksesta ja Grimistä, modernista viikingistä ja Antarktiksen valtiaasta.

Tämä arvostelijat ällikällä lyönyt romaani on paljon muutakin kuin jännittävä seikkailu- ja matkakertomus. Suvereenisti se liittää koko vuosituhantisen kulttuuriperintömme osaksi aikaamme ja osaksi lähitulevaisuutta, romaanin aikaa. Lähinnä tarina vertautuu saagaan, karheasti ja koskettavasti kerrottuun.

Kertojaääni kuuluu Grimille, modernille viikingille, joka sikisi puhelinkopissa ruotsalaisäidin ja amerikkalaisen kutsuntakarkurin yhdynnän seurauksena Ruotsissa 1973, kasvoi ulkopuolisena ulkopuolisten parissa ja 1980-luvulla, suuren maanpakolaiskauden aikana, lähtee kaltaistensa kanssa hakemaan turvapaikkaa mahdollisimman kaukaa pitkälle kehittyneistä ja nyt sortuvista teollisuusmaista. Nyt myös hyvinvointiin tottuneet joutuvat tappelemaan leivänpalasta pakolaisleireissä, venepakolaisina, palavissa kaupungeissa.

Grim kieltää olevansa Daavid tai Mooses tai Kristus, mutta kansanjohtaja hänestä tulee kaukaisilla Falklandin saarilla. Ja hänenkin on elettävä johtajuutensa opetus: valta turmelee, synnyttää lainsuojattomista hirveimmän.

Kun unelma oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta kuitenkin särkyy Falklandin jatkuvien sotaisuuksien takia, hän jättää Etelä-Georgian saaren ja purjehtii yhä etelämmäksi, yhä uusiin verisiin ratkaisuihin, noustessaan Jään kuningaskunnan valtiaaksi. Hän voittaa kuningaskunnan, voittaa myös kuningattarekseen naisen, jota tuho seuraa, ja – melkein – kadottaa sielunsa.

Grimin tarina ei ole seikkailu vain paikassa ja ajassa, vaan ihmisyydessä, sen kaikinpuolisessa merkityksessä.

muokattu 07.03.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Fraktaaliruhtinas (Kvanttivaras-trilogia, #2)Pitkä utopia (Pitkä Maa, #4)Matka alkaa (Across the Universe, #1)Ainoa (Valinta-sarja, #3)Teemestarin kirja
Paikalla 2 jäsentä ja 54 vierailijaa
Adolfina Romanov, wadjet
Uusin jäsen: Topi Kopakkala
Jäseniä yhteensä: 9455