Jään kuningaskunta - John Calvin Batchelor

Alkuteos ilmestynyt 1983. Suomentanut Seppo Sauri. Sidottu, kansipaperi. Poliittinen fiktio, SF.

Nykypäivän odysseia. Kouraiseva tarina kansanvaelluksesta ja Grimistä, modernista viikingistä ja Antarktiksen valtiaasta.

Tämä arvostelijat ällikällä lyönyt romaani on paljon muutakin kuin jännittävä seikkailu- ja matkakertomus. Suvereenisti se liittää koko vuosituhantisen kulttuuriperintömme osaksi aikaamme ja osaksi lähitulevaisuutta, romaanin aikaa. Lähinnä tarina vertautuu saagaan, karheasti ja koskettavasti kerrottuun.

Kertojaääni kuuluu Grimille, modernille viikingille, joka sikisi puhelinkopissa ruotsalaisäidin ja amerikkalaisen kutsuntakarkurin yhdynnän seurauksena Ruotsissa 1973, kasvoi ulkopuolisena ulkopuolisten parissa ja 1980-luvulla, suuren maanpakolaiskauden aikana, lähtee kaltaistensa kanssa hakemaan turvapaikkaa mahdollisimman kaukaa pitkälle kehittyneistä ja nyt sortuvista teollisuusmaista. Nyt myös hyvinvointiin tottuneet joutuvat tappelemaan leivänpalasta pakolaisleireissä, venepakolaisina, palavissa kaupungeissa.

Grim kieltää olevansa Daavid tai Mooses tai Kristus, mutta kansanjohtaja hänestä tulee kaukaisilla Falklandin saarilla. Ja hänenkin on elettävä johtajuutensa opetus: valta turmelee, synnyttää lainsuojattomista hirveimmän.

Kun unelma oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta kuitenkin särkyy Falklandin jatkuvien sotaisuuksien takia, hän jättää Etelä-Georgian saaren ja purjehtii yhä etelämmäksi, yhä uusiin verisiin ratkaisuihin, noustessaan Jään kuningaskunnan valtiaaksi. Hän voittaa kuningaskunnan, voittaa myös kuningattarekseen naisen, jota tuho seuraa, ja – melkein – kadottaa sielunsa.

Grimin tarina ei ole seikkailu vain paikassa ja ajassa, vaan ihmisyydessä, sen kaikinpuolisessa merkityksessä.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Julkaistu: 1985
Kustantaja: Otava
Tyylit: scifi
Alkuperäinen nimi: The Birth of the People's Republic of Antarctica
Arvosanalla: 6.00/10
Arvosanoja: 1
Muokattu: maaliskuu 07, 2016