Algebraisti
Keskiarvo 3.59
3.59 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (62)
Kirjahyllytilastot

Algebraisti

Iain M. Banks
Julkaistu: marraskuu 29, 2008 (Loki-kirjat)
Alkuperäinen nimi: The Algebraist
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifiavaruusooppera
Osallistu keskusteluun (viestejä 17 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Niko Aula. Ulkoasu: Niko Aula. Kansi: Jari Paananen. Sidottu, kansipaperi.

Hugo-palkintoehdokas 2005, Locus-palkintoehdokas 2005.

On vuosi 4034.

Ihmiskunta on osa galaktista yhteisöä, jonka hermorata on aika-tila-avaruutta halkova madonreikäverkosto. Sitä hallitseva imperiumi on liittänyt itseensä kaikki kehittyneet lajit paitsi vihaamansa tekoälyt ja omalaatuiset, kaasujättiläisissä asuvat Asukit. Mutta haavoittuvainen madonreikäverkosto on supistunut suuresti tekoälyjä vastaan käydyssä voittoisassa sodassa.

Asukit ovat galaksin vanhin ja pitkäikäisin laji. He ovat nautinnonhaluisia, turhamaisia, rehvakkaita, äkkipikaisia ja täydellisen itsekeskeisiä. Väitetään, että vuosien varrella nämä arkkiboheemit juhlijat ovat oppineet puolustamaan itseään tehokkaasti.

Yli kaksisataa vuotta sitten Fassin Taak löysi Asukkien planeetalta Nasqueronilta jotain, jonka seuraukset ravistelevat nyt koko galaksia. Hänen kotiaurinkokuntaansa uhkaa tuhoisa sota. Hänen on mentävä uudelleen Asukkien luokse ja löydettävä lisää tietoa. Fassinilla on kiire, mutta Asukit ovat Hidas laji…

Iain Banks nousi lukijoiden tietoisuuteen esikoisromaanillaan Ampiaistehdas (1984, suom. 1986). Ensimmäisen scifi-romaaninsa Muista Flebasta hän julkaisi vuonna 1987 (suom. 1993) nimellä Iain M. Banks. Häntä pidetään yleisesti yhtenä sukupolvensa innovatiivisimmista ja merkittävimmistä kirjailijoista. Iain Banks asuu Skotlannissa Edinburghin lähellä.

”Banks on ilmiö.” – William Gibson

”Vuoden scifi-tapahtuma...” – Book Description

”Muuta scifiä arvioidaan Banksin mukaan.” – The Guardian

”Banks on kirjoittanut koko avaruusoopperagenrelle uuden libreton.” – Times

”Runollinen, humoristinen, hämmentävä, hyytävä, seksikäs...” – Time Out

”Koukuttava, koskettava ja hauska.” – Times Literary Supplement

”Kekseliäs ja täynnä galaksinlaajuista toimintaa.” – Times Literary Supplement

”Häkellyttävä mielikuvitus ja energia.” – Independent

muokattu 20.03.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Pintakuvio (Kulttuuri, #5)Kvanttivaras (Kvanttivaras-trilogia, #1)Kohtalot (Viillot, #2)The Last JediSingulariteettitaivas

Kirja-arvioita (3)

Eija avatar
Kirjoittanut
3.0
Alkupuoliskon kerronta oli rönsyilevää ja tarinan punainen lanka oli hakusessa. Lukemisen teki raskaaksi pitkät lauseet, joiden sisälle oli ympätty sulkulauseita tai ajatusviivoin erotettuja lauseita. Tämä ilmiö onneksi väheni kirjan edetessä. Kirjassa esiintyi liikaa juonen kannalta melko tarpeettomia kannanottoja ja tarinan pitkittämistä. Vaikka kirja parani loppua kohti, suurempi mielenkiinto tarinaa kohtaan oli tapettu jo ensimmäisten 150 sivun aikana. Parasta kertomuksessa oli ... (lisää)
Spaced_out avatar
Kirjoittanut
4.0

Pidin kirjasta kovasti. Loppu ei ehkä täysin tyydyttänyt, mutta erinomainen kirja kuitenkin. Suomenkielisen version lukemattomat "paino"virheet ja jopa puuttuvat sanat häiritsivät hiukan, mutta en antanut niiden häiritä nautintoa. Suosittelen.

Sapfo avatar
Kirjoittanut
0.5
Pitkäveteinen. Pitkäveteisenohimenevärönsyileväajanhaaskauskokonaisuus. Scifin ei tarvitse olla sanallista matematiikkaa ja vaikeita lauseita ja sanoja, joista suurinosa ei varmasti ymmärrä kuin hienon sävyn. Toinen hänen kirjoistaan, jonka pistän tylsityneenä pois. Aion kokeillä häntä englanniksi ja suosittelen sitä kaikille, joilla taito siihen riittää. Alku on silkkaa pakkopullaa ja se tuntuu jopa teennäiseltä. Loppujenlopuksi luen kirjan loppuun vain kunnioituksesta, mutta mitään ei jää mieleen.
Paikalla 2 jäsentä ja 51 vierailijaa
LordStenhammar, Lyyskis
Uusin jäsen: Topi Kopakkala
Jäseniä yhteensä: 9455