Narrin matka

@ Robin Hobb
Narrin matka (Lordi Kultainen #1) - Robin Hobb 8.72   402

Alkuteos ilmestynyt 2001. Suomentanut Sauli Santikko.

1. laitos 2003. Kannen kuva: John Howe. Otavan fantasiaromaani. Sidottu.
2. laitos 2019. Seven. Kannen kuva: Jackie Morris. Nidottu.

FitzUljas Näkijä, alias Tom Mäyräviiru, on elänyt viisitoista vuotta erakkona, seuranaan vain kasvattipoikansa Onni ja sutensa Yönsilmä. Hiljainen elämä häiriintyy, kun ystävät menneisyydestä ilmestyvät yllättäen hänen syrjäiseen majaansa ja vetävät hänet mukaan etsimään Peuralinnan kadonnutta prinssiä.

Tehtävä osoittautuu monin verroin raskaammaksi ja mutkikkaammaksi kuin kukaan olisi osannut odottaa. FitzUljas on kuitenkin ainoa, joka voi pelastaa herttuakunnan poliittiselta sekasorrolta, apunaan hallitsemansa kaksi taikuuden lajia: arvostettu, kuninkaallinen Taito ja halveksittu, eläimellinen Vaisto.

Narrin matka aloittaa Robin Hobbin uuden Lordi Kultainen -sarjan, joka jatkaa upean, valtavan suositun Näkijän taru -trilogian tarinaa.Keskustelu: Robin Hobb (222 viestiä)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 2003 (Otava)
Alkuperäinen nimi Fool's Errand
Tietoja muokattu joulukuu 2, 2022

Lordi Kultainen

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Sarja jatkaa Näkijän taru -trilogian tarinaa.

”Lordi Kultainen on jatkoa Robin Hobbin sarjalle Näkijän taru. FitzUljas Näkijä, alias Tom Mäyräviiru, on elänyt viisitoista vuotta erakkona. Hiljainen elämä häiriintyy, kun ystävät menneisyydestä ilmestyvät yllättäen hänen syrjäiseen majaansa ja vetävät hänet mukanaan etsimään Peuralinnan kadonnutta prinssiä.”

Pääsarja Näkijän taru

Narrin matka (Lordi Kultainen #1) 8.72   402
Narrin palvelija (Lordi Kultainen #2) 8.88   378
Narrin kohtalo (Lordi Kultainen #3) 9.08   370

Kirja-arviot & arvosanat

Mirelle
Arvosanat 76
Kirja-arviot 35
Viestit 57
heinäkuu 10, 2015
8 / 10

Kirja oli melankolinen. Suretti lukea Tom Mäyräviirusta joka oli joskus ollut niin iloinen Fitz. Mutta siitä huolimatta, kirja oli hirmu mielenkiintoinen ja ahmaisin sen heti. Toivon vaan, että kirjasarja loppuisi onnellisesti, sillä haluisin päähenkilölle tapahtuvan edes jotain hyvää. Narri oli huvittava hahmo jonka seikkailuja luki lämmöllä.

celeblith
Arvosanat 108
Kirja-arviot 27
Viestit 194
lokakuu 14, 2013
5 / 10

Odotin enemmän tältä trilogialta, vaikka edellisessäkin oli hieman loppupuolella innostus ja mukana pysymisongelmia. Kuninkaan salamurhaaja-trilogian luettuani jatkoin suoraan tähän, mutta tähän ensimmäiseen osaan se jäikin. Jotenkin tarina ei temmannut mukaansa. Kaksi seuraavaa osaa ovat edelleen lukematta. Ja jotenkin jäi sellainen tunne, että lunkohan tätä ensimmäistäkään ihan loppuun.

Denizen
Arvosanat 53
Kirja-arviot 18
Viestit 0
elokuu 12, 2008
8 / 10

Narrin matka, aiemman sarjan jälkeen odotukset olivat korkeat, ja siksi teos jäi hieman mitäänsanomattomaksi. Kirjan nimi viittaisi Narrin vahvempaan läsnäoloon, mutta sellaista on turha odottaa, ja kirjalla kestää muutenkin turhan pitkään alkaa. Kun kirja sitten pääsee käyntiin, on vauhti sopiva, ja sitä tekee mieli lukea melko tauotta. Mukaan on tuotu lisää uudenlaista taikuutta, mikä toisaalta hieman harmittaa, mutta toisaalta kiehtoo. Ärsyttävänä piirteenä on Näkijän taru -sarjasta periytyneet ja vahvistuneet jatkuvuusongelmat. Esimerkiksi siinä missä aiemmassa teoksessa Fitzin aikomukset tiedettiin täysin varomattoman vaistonkäytön vuoksi, tässä kirjassa sanotaan suoraan ettei tällainen olisi mahdollistakaan. Hobb ei ole erityisen tarkka tässä mielessä, mutta kun sen antaa anteeksi, ovat kirjat kuitenkin hyvin tehtyjä, ja henkilöhahmot aivan oikeasti kiinnostavia. Ja kuten ennenkin, yhä pääsee ihmettelemään päähenkilön tyhmyyttä.

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
maaliskuu 2, 2007
10 / 10

Narrin matka ei ole Hobbin kirjoista se vahvin. Prinssin etsiminen ja jahtaaminen muistuttaa aika paljon fantasiamaailmaan sijoitettua Sherlock Holmes-tarinaa. Tarinassa on jännitystä ja juoni pysyy kiinnostava loppuun asti, mutta silti kirja ei yllä muiden Hobbin teosten tasolle. Ainoa traaginen hetki koittaa lopussa, tosin se on sitäkin koskettavampi. Fitz temmataan taas seikkailuihin ja uutta näkökulmaa tuovat hänen vaikeutensa ottopoikansa kanssa. Mutta kirja kannattaa lukea jotta pääsee kärryille trilogian jatko-osista jotka taas ovat Hobbin mestarillista tasoa. Tavallaan Narrin matka on pohjustusta Narrin palvelijalle joka puolestaan pohjustaa Narrin kohtaloa joka on ehdottomasti parhaimpia lukemiani kirjoja. Suosittelen kaikille Hobbinsa aloittaneille. Arvosana: 10.

Fantasyfan
Arvosanat 476
Kirja-arviot 40
Viestit 118
helmikuu 25, 2007
6 / 10

Monesti trilogian aloituskirja on sarjan paras teos, mutta tässä tapauksessa se ei pidä paikkaansa. Fitz saadaan kyllä jälleen mukaan seikkailuun, mutta silti koko kirja tuntuu vain olevan pohjustusta tulevalle eikä tarinana loista. Silti kirjana ok tapaus ja suosittelen tämän trilogian lukemista.

Anna Sippola
Anna Sippola
Arvosanat 51
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tänään 20:51
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Johanna Thessler
Johanna Thessler
Arvosanat 92
Kirja-arviot 0
Viestit 0
marraskuu 1, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Okrariina
Okrariina
Arvosanat 37
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 4, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
samuel
samuel
Arvosanat 841
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 16, 2023
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Markku Hottinen
Markku Hottinen
Arvosanat 257
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 15, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle