Baol
Keskiarvo 2.79
2.79 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (19)
Kirjahyllytilastot

Baol

Stefano Benni
Julkaistu: 1998 (Loki-kirjat)
Alkuperäinen nimi: Baol: Una tranquilla notte di regime
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, fantasia
Avainsanat: satiiri, tähtivaeltaja-palkinto

Baol: Eräänä rauhallisena yönä valtakunnassa. Alkuteos ilmestynyt 1990. Suomentanut Laura Lahdensuu. Kansi: Eeva Louhio. Sidottu, kansipaperi.

Tähtivaeltaja-palkinto 1999.

Italialaisen huumorin mestarin lempeän satiirinen tulevaisuudenkuvaus.

Baol on sadunomainen ja surullisen humoristinen kertomus, jonka tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen: yhteiskunta on totalitaristinen ja kasteihin jakautunut, julmat hierarkit valvovat alamaisiaan, joiden tajuntaa hallitsevat mediatodellisuuden muokkajat salaisista kellaristudioistaan. Tässä ankeassa tilanteessa vain Bedrosian Melchiade Baol, viimeinen ikivanhan baol-magian haltija, kykenee pelastamaan entisaikain koomikkotähden Grapataxin maineen – ja ratkaisemaan samalla oman elämänsä salaisuuden. Hänet houkuttelee seikkailuun loistonsa nähnyt ex-pornotähti Mara May, ja siihen sotkeutuvat myös kuuluisat akrobaattikääpiöveljekset Gnocchetti, baarimikko Wales sekä muut oudot henkilöhahmot, jotka istuvat Stefano Bennin luomaan rujon kauniiseen maailmaan yhtä luontevasti kuin Irvikissa ja Herttarouva Lewis Carrollin Liisan Ihmemaahan. Bennin huumori on kutkuttavan mielikuvituksellista ja hän leikittelee kielellä hilpeän akrobaattisesti.

Sankarillisen Baol-magiikan esikuva löytyy Bennin mukaan Senegalista, jossa Baol-velhot juoksevat korvauksetta kylästä toiseen kertomassa tarinoita. Heidän voimansa on kertomusten voimaa, mielikuvituksen anarkistista – ja siten perin inhimillistä – voimaa. Benni sanoo kirjoittaneensa Baolin kritisoidakseen Silvio Berlusconin mediaimperiumin ulottamista valtionpolitiikkaan ja siihen liittynyttä äärimmäisen korostunutta mediassa tapahtuvaa julkisen todellisuuskuvan muokkaamista vallankäyttäjän tarpeita vastaavaksi. Italiassa on jälkeenpäin useasti todettu, että tässä suhteessa teos on osoittautunut paitsi kritiikiksi myös profetiaksi.

Baol voitti Tähtivaeltaja-palkinnon vuoden 1999 parhaana science fiction -romaanina, mikä edelleenkin ihmetyttää Stefano Benniä joka ei mielestään ole koskaan kirjoittanut science fictionia.

muokattu 05.11.2020

Muita kirjoja joista saatat pitää

SadanpäämiesTynkälapsi (Alef-Thaun seikkailut, #1)Aikamatkailijan EspooSovinnontekijän kynsi (Uuden auringon kirja, #2)Salaisuuksia
Paikalla 32 vierailijaa
Uusin jäsen: Enni
Jäseniä yhteensä: 9863