Roald Dahlin maailma

Roald Dahl
fantasia, lapset, kokoelma
Roald Dahlin maailma - Roald Dahl7.72

Alkuteos ilmestynyt 1997. Valikoima Roald Dahlin lastenkirjoista, mukana myös aikaisemmin julkaisemattomia runoja ja kirjeitä. Useita suomentajia. Sidottu.

Upea kooste mestarillisen lastenkirjailijan tuotannon huipuista: taikaa, hurjaa huumoria ja villiä kekseliäisyyttä.

Roald Dahlin maailmaan on koottu häikäisevimpiä huippuja tämän poikkeuksellisen kirjailijan tuotannosta. Kirja esittelee kaikki Roald Dahlin tyylilajit ja osoittaa, miksi hänen kirjoituksistaan on tullut niin tärkeä osa lapsuutta.

Neljän teeman – Eläimiä, Taikaa, Perhe, ystävät ja viholliset sekä Tärkeitä asioita – mukaan ryhmitellyt tekstit vievät lukijan matkalle Roald Dahlin ainutlaatuiseen mielikuvitukseen. Jokaisessa jaksossa on kertomuksia, otteita romaaneista, riimejä ja muistelmia sekä ennen julkaisemattomia runoja ja kirjeitä. Koossa on joukko Roald Dahlin rakastetuimpia hahmoja Suunnattoman Suuresta Krokotiilista Villi Vonkkaan, tynkätyisistä Nilviöihin, Jaakosta Matildaan.

Valtaosa Roald Dahlin maailman kuvituksesta on Dahlin luottotaiteilijan, Quentin Blaken, käsialaa – monet piirroksista hän on tehnyt juuri tätä kokoelmaa varten. Mukana on muitakin taiteilijoita: Patrick Benson, Raymond Briggs, Babette Cole, Bert Kitchen, Lane Smith, Posy Simmonds, Ralph Steadman, Fritz Wegner ja Christopher Wormell.

”Ennen kaikkea”, Roald Dahl kehotti kerran lukijoitaan, ”tarkkaile maailmaa säihkyvin silmin, sillä suurimmat salaisuudet on aina kätketty kaikkein epätodennäköisimpiin paikkoihin. Joka ei taikuuteen usko, ei koskaan sitä löydä.” Jokaisella tämän kirjan sivulla tuntuu taikuuden kosketus. Siksi se on suurenmoinen lahja kenelle tahansa lapselle, joka ei vielä tunne Roald Dahlin maailmaa (jos sellaista lasta on), ja kaikille Dahlin ihailijoille.

Roald Dahl syntyi norjalaisten vanhempien lapsena Walesissa 1916 ja opiskeli Reptonissa. Toisen maailmansodan puhjettua hän liittyi Englannin kuninkaallisiin ilmavoimiin. Toivuttuaan koneen maahansyöksyssä saamistaan vakavista vammoista Dahl alkoi kirjoittaa. Sodan päätyttyä hän muutti Amerikkaan, jossa hän C. S. Foresterin kannustamana alkoi kirjoittaa novelleja aikuisille. Myöhemmin Dahl kuvaili tätä aikaa ”hyvin vaativiksi oppivuosiksi, jotka koulivat minua kirjoittamaan oikeita tarinoita lapsille”. Hänen ensimmäinen lastenromaaninsa, Jaakko ja jättipersikka, julkaistiin 1961. Hänen jokaisesta lastenkirjastaan tuli bestseller. 1988 The Times kommentoi: ”Hän on pillipiipari, jonka pillin ääni on kumouksellinen ja vastustamaton.”

Roald Dahlin teoksia on käännetty 35 kielelle. Hänelle on myönnetty monia kirjallisuuspalkintoja, mm. The Whitbread Children’s Book Prize, The Smarties Prize, The Children’s Book of the Year Award ja The Children’s Author of the Year Award. Roald Dahl kuoli marraskuussa 1990.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Julkaistu: 2006
Kustantaja: WSOY
Tyylit: fantasia, lapset, kokoelma
Alkuperäinen nimi: The Roald Dahl Treasury
Arvosanalla: 7.72/10
Arvosanoja: 7
Muokattu: tammikuu 16, 2009