Molemmin jaloin

@ Anu Holopainen
Molemmin jaloin - Anu Holopainen 7.02   94

Kannen kuva: Christophe Vacher. Sidottu.

Finlandia Junior -palkintoehdokas 2006.

Fantasian vahvan naisen uusi aluevaltaus

Livia valikoituu lukemattomien innokkaiden hakijoiden joukosta pieneen lisääntyjien joukkoon, joka lähetetään pohjoisesta territoriosta Skandinaviassa sijaitsevaan Äitikeskukseen jatkamaan sukua. Kun keskukseen saapuvilta untuvikoilta poistetaan viettielämää ja monia tunteita rajoittava inhibiittori, hormonit alkavat jyllätä ja laitosta vavisuttavat hillittömät raivokohtaukset ja itkuiset tunteenpurkaukset. Lukkojen takaa katoaa samaan aikaan testosteroniampulleja – arvatenkin miespuolisten työntekijöiden taskuihin, ja seurauksia voi vain arvailla. Vartijoilla olisi muutenkin tekemistä Isäkeskuksen lähetystä odottelevien lisääntyjien suojelemisessa, sillä keskuksen ulkopuolella huhutaan liikkuvan barbaarisia saramandeja, jotka nekin kaipaisivat uutta verta näivettyvään ja sisäsiittoiseen heimoonsa…

Anu Holopainen tunnetaan omaleimaisena ja selkeästi naisen näkökulmasta maailmaa tarkastelevana fantasiakirjailijana, jonka uskollisiksi lukijoiksi monet nuoret aikuiset tunnustautuvat. Nyt kirjailija tekee rohkean retken scifin alueelle pitäytyen kuitenkin tutuissa teemoissaan. Tuloksena on vangitseva, mielikuvitusta kiihottava tarina, joka vertautuu ansiokkaasti moniin nimekkäisiin tieteisromaaneihin.

”Nuortenkirjallisuuden perusteemaa tunteiden ja sukupuolisuuden puhkeamista – käsitellään poikkeuksellisen raikkaalla tavalla. –– Naisnäkökulmallaan kirja uudistaa kiinnostavasti kotimaisen tieteiskirjallisuuden traditiota.” – Finlandia junior -palkintoraatiArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu elokuu 8, 2006 (Karisto)
Tietoja muokattu maaliskuu 30, 2016
Muita teoksia kirjailijalta Anu Holopainen
Lauma (Iik! #9) 7.50   2
Krampus (Iik! #8) 7.50   2
Räyhähenki (Iik! #7) 8.00   2
Demonikuiskaaja (Iik! #6) 7.50   2
Filigraanityttö 6.00   2
Plattilan noita (Iik! #5) N/A
Nuku, nuku leluseni (Iik! #4) 6.00   1

Kirja-arviot & arvosanat

_kirjakeiju_
Arvosanat 374
Kirja-arviot 307
Viestit 0
tammikuu 8, 2021
8 / 10

Kannen perusteella en odottanut tältä kirjalta paljoa, mutta tämähän oli aika hyvä! Kertomuksen idea todella tarkasti säädellystä maailmasta ja melko radikaaleista lastenhankintatoimista kiehtoo minua. Kirjan tarina eteni viime hetkiin saakka sopusuhtaisesti eteenpäin, kunnes se vain yhtäkkiä loppui. Mitä ihmettä?! Nyt jäi paljon kysymyksiä ilmaan, kuten esim. saatiinko yhtä henkilöistä koskaan pelastettua sieppaajiltaan. 

rahanpesukarhu
Arvosanat 76
Kirja-arviot 35
Viestit 0
tammikuu 22, 2015
7 / 10

Todella mielenkiintoinen idea ja maailma, jonka Holopainen on luonut. Mutta toteutus oli hieman pettymys. Tästä aiheesta olisi saanut niin paljon enemmänkin irti. Kuten aiemmatkin kommentoijat ovat maininneet niin minullakin tuli lukiessa mieleen, että tämä kirja olisi pitänyt kirjoittaa aikuisille, jotta aihetta olisi voitu käsitellä paljon tarkemmin. Toinen asia mistä en pitänyt oli se, että tarina tuntui loppuvan kesken. Livian päiväkirja merkintöjä olisi saanut olla myös paljon enemmän. Plussaa annan kuitenkin siitä, että tähän kirjaan ei ollut tungettu mitään turhanpäiväisiä romansseja.

Iria
Arvosanat 88
Kirja-arviot 7
Viestit 0
huhtikuu 15, 2008
6 / 10

Lähtökohta on äärimmäisen mielenkiintoinen. Todella hyvä idea, josta luulisi saavan vaikka minkälaista pohdinnanaihetta irti, naisena olemisesta ja seksuaalisuudesta aina ihmisen ja luonnon suhteeseen. Mutta ei. Holopainen aiheuttaa pettymyksiä jälleen kerran. Melkein puoleenväliin asti kirja onkin ihan hauskaa luettavaa, mutta sen jälkeen aletaan junnata paikallaan. Lukijaa turhautetaan viimeisille sivuille asti, kun vasta silloin jännittävimmät tapahtumat vyörytetään päin tajuntaa. Odotin ja toivoin Holopaisen esittävän jossakin vaiheessa edes jonkin pienen arvoituksen, joka olisi tuonut lukijalle haastetta ja mielenkiintoa jatkaa eteenpäin. Loppu oli kummallinen, kaikki jäi täydellisesti auki. Mahtaakohan tämä tarina jatkua, sitä ei ole Holopainen tietääkseni paljastanut missään. Vahvasti siihen suuntaan tuo lopetus kuitenkin viittaa. Kieli ei myöskään tee oikeutta kirjan paikoitellen jopa synkille tapahtumille. Kuten Holopaisen fantasiassa, kerronta on lapsenomaisen yksinkertaista, vaikka kirjan sisältö antaa ymmärtää sen olevan suunnattu hieman aikuisemmille lukijoille. Ei, tämä aihe ei nyt saanut arvoistaan käsittelyä, ei ollenkaan.

Milja_
Arvosanat 80
Kirja-arviot 2
Viestit 0
marraskuu 26, 2007
6 / 10

Opettajani suosittelemana kipaisin kirjastoon ja noudin hyllystä tämän kirjan. Valitettavasti se oli aika suuri pettymys. Odotin mielenkiintoiselta ja erilaiselta aiheelta paljon enemmän. Kirjan kieli oli sujuvaa, mutta juoni oli liian kiirehtivä eikä tuntunut oikein pysyvän kasassa. Henkilöt olivat keskinkertaisia. Mitään syvää kiintymystä en kuitenkaan tuntenut päähenkilöä enkä muitakaan henkilöitä kohtaan. Traagisesti kirja vieri kohti loppua eikä tässä edes onnistuttu kovin hyvin. Toisaalta se, etten kirjan keveyden takia ehtinyt edes siihen kovin suuresti kiintyä, oli hyvä asia. Nimittäin kirja loppui kuin veitsellä leikaten. Minä kyllä vain kohautin olkapäitäni ja hymyilin. Ei hermoja raastavaa jatko-osan odotusta, koska en edes välitä tuleeko sitä. Anu Holopaisen puollustukseksi on sanottava kuitenkin, että kirjan luki nopeasti, ja siitä olisi varmasti jäänyt aika neutraali olo, ellen olisi odottanut vähän liikoja. Suosittelen kirjaa kevyestä ajankulusta pitäville hieman nuoremmille lukijoille. Pitäkää odotukset alhaisina niin voitte vaikka yllättyäkin.

oksa
Arvosanat 23
Kirja-arviot 5
Viestit 0
kesäkuu 13, 2007
6 / 10

Aihe Todellakin on herkullinen ja niin kuin Camaro sanoi että tästä aiheesta saisi enemmänkin irti. Tykkään hyvin paljon Holopaisen kirjoista, näin yli-ikäisenäkin. Monen kirjan kohdalla on ollut sellainen olo, että kuinka paljon paremman tästä olisikaan saanut jos tämä olisi kirjoitettu aikuisille, ilman tällaisia "rajoja" joita saattaa lasten ja nuorten kirjallisuudessa olla:) Tämän kirjan kohdalla oli erityisesti tällainen olo. Jotenkin menee ihan haaskuun hyvä aihe ja kirja kun tällalailla "vajaasti" kirjoitetaan!

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
helmikuu 15, 2007
8 / 10

Holopainen kehittyy koko ajan entistä paremmaksi fantasiakirjailijaksi. Varsinkin maisemankuvaamisessa ja syvyyden luomisessa ero on suuri verrattuna Boreaksen lapsiin ja Sonja-trilogiaan. Aihe valinta oli herkullinen, androgynit ihmiset joille sitten kaadetaan niskaan koko teini-iän hormonipurkaus ja sukupuolinen kehitys. Androgyynit tuntuivat sekoavan normaaleita ihmisiä enemmän kehityksensä aikana. Tapahtuma paikkakin oli mielenkiintoinen, Kainuu Kajaanin tienoilla (tarkistin koordinaatit kartastosta). Livian kehitys naiseksi ja feministinen aines Holopaisella tuntuu olevan vakituisia aiheita. Kirja jäi harmittavalla tavalla kesken jättäen Livian kohtalon auki. Ja Äitikeskuksen johtajaportaassa ja henkilöstössä, saati asukkaissa esiintynyt leväperäisyys ja sääntöjen heittäminen laidan yli kuullosti tutulta ja järkevältä. Että tavallaan androgyynit yrittävät olla hienompia ja ylevämpiä kuin nomadit tai me. Mutta silti he paljastuvatkin pinnan alta aivan yhtä itsekkäiksi ja eläimellisiksi. Arvosana:8.

Camaro
Arvosanat 170
Kirja-arviot 16
Viestit 0
helmikuu 11, 2007
8 / 10

Tämä loppui kesken! Aihevalinta oli niin mielenkiintoinen, että siitä olisi lukenut paljon pidemmälle. Toivoisin, että Holopainen myös olisi mennyt tarinassaan pidemmälle. Maailma, jossa sukupuoliroolit on häivytetty lähes tyystin ja sitten päähenkilölle palautetaan ns. naiseus. Herkullinen aihe, josta takuulla olisi saanut vielä enemmän irti. Toisaalta kirja oli osoitettu nuorille, joten liian yksityiskohtaista tekstiä ei voikaan kirjoittaa. Lukijan mielikuvitus pitää huolen lopusta. Sujuva teksti, hyvä huumori ja osuvia oivalluksia. Täysiä pisteitä en voi antaa, koska jäi ikävä pintaraapaisu-tunnelma.

toukokuu 31, 2016
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
tammikuu 26, 2016
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
joulukuu 27, 2015
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle