Mahdollinen saari
Keskiarvo 3.20
3.20 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (5)
Kirjahyllytilastot

Mahdollinen saari

Michel Houellebecq
Julkaistu: lokakuu 28, 2006 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: La possibilité d'une île
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, mainstream

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Ville Keynäs. Sidottu, kansipaperi.

Interallié-palkinto 2005, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2006.

”Houellebecqin ronski suorasukaisuus tekee hänestä nykyromaanin Quentin Tarantinon.” (Michael Savage, Culture Wars)

Stand up -koomikko Daniel inhoaa sekä yleisöään että koko ihmiskuntaa. Huumorinsa hän repii loukkaavista aiheista kuten rotuvihasta ja pedofiliasta. Yksityiselämässään Daniel väsyy naissuhteisiin ja liittyy vapaata seksiä harjoittavaan lahkoon, joka lupaa hänelle ikuisen elämän - kloonauksen avulla.

Danielin tarinaan lomittuu hänen klooniensa Daniel 24:n ja Daniel 25:n elämä tuhat vuotta myöhemmin. Yksinäisillä klooneilla on vain satunnaisia virtuaalikontakteja. He odottavat ”vapautumista”. Mutta kenen elämä on oikeastaan tyhjempää, alkuperäisen Danielin vai hänen klooniensa?

Michel Houellebecq ei säästele lukijaa vaan kuvaa yhteiskuntamme rujoja puolia provosoivasti satiirin ja inhorealismin keinoin.

Ranskan kirjallisuuden paha poika Michel Houellebecq teki sen taas: kirjoitti romaanin, joka on jakanut kriitikot ja lukijat jyrkästi hänen kannattajiinsa ja vastustajiinsa. Valtavan kohun saattelema Mahdollinen saari sai Ranskassa Interallié-palkinnon vuonna 2005 ja oli suurmenestys.

Michel Houellebecq on ajankohtainen myös Alkeishiukkaset -romaanista tehdyn saksalaisen elokuvan ansiosta, jonka ensiesitys oli Berliinin filmijuhlilla 2006. Elokuvan on ohjannut Oskar Röhler. Houellebecq-suomennoksista Alkeishiukkaset ilmestyi vuonna 2000 ja Oikeus nautintoon vuonna 2002.

Alkeishiukkasista Houellebecq sai Ranskassa Novembre-palkinnon, ja Lire-kirjallisuuslehti valitsi teoksen vuoden 1998 parhaaksi romaaniksi. Se palkittiin myös kansainvälisellä IMPAC Dublin -kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2002. Aikaisemmin kirjailija on saanut Grand prix national des lettres -palkinnon.

Arvosteluotteita:

”Länsimaisen kulttuurin arvotyhjiötä armotta ruoskiva provokaatio.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati

”Vakuuttava romaani, rappeutuvan sivilisaation pureva ja hauska kuvaus.”
– Michel Abescat, Télérama

”Kirjaa säestää huhujen ja salaisuuksien siivittämä mediarumba, jonka pyörteissä puhutaan kaikesta muusta kuin kirjallisuudesta. Mahdollinen saari on kuitenkin upea romaani.” – Marie-Laure Delorme, Le Magazine Littéraire

muokattu 04.04.2011

Muita kirjoja joista saatat pitää

Tuhannen viillon kuolema (Rikkaiden unelmat, #1)Karkkari (Aavetaajuus-kirjat, #4)Outo hohto IILumilentäjäMaailman luonnollisin asia
Paikalla 1 jäsen ja 56 vierailijaa
LordStenhammar
Uusin jäsen: Tino Vehoniemi
Jäseniä yhteensä: 9367