7.68

Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Tarja Rouhiainen. Mustavalkoinen piirroskuvitus. Kuvittaja: Geoff Taylor. Sidottu.

Guardian-lastenkirjallisuuspalkinnon ehdokas 2005, Manchester Book Award -ehdokas 2006.

Torak on elänyt kaksitoista kesää isänsä kanssa Metsässä, erillään omasta heimostaan Suden klaanista ja muista ihmisistä. Torakin pahin painajainen toteutuu, kun isän kimppuun hyökkää äkkiarvaamatta valtava, silmittömästi tuhoava karhu.

Ennen lähtöään kuolinmatkalle isä paljastaa Torakille, että karhu on pahan hengen riivaama. Hän vannottaa Torakia tekemään kaikkensa, jotta Metsä ja siellä asuvat klaanit pelastuisivat karhun levittämältä pimeydeltä ja tuholta. Vain Torak kykenee siihen.

Torak on yksin, eikä hän osaa kuvitella, kuinka voisi selviytyä omin avuin tai selättää puiden pimeässä katveessa väijyvän pahuuden. Nääntynyt ja resuinen Torak löytää onnekseen seuralaisen: orvoksi jääneen sudenpennun, josta tulee hänen tosi ystävänsä.

Yhdessä Torak ja suden poikanen löytävät oikean tien, ja heidän uskomaton matkansa kohti salaperäistä Maailmanhengen vuorta alkaa. Edessä on tehtävä täynnä ennennäkemättömiä vaaroja ja ansoja…

Suden veli on seikkailuromaani, joka vie lukijansa yli kuuden tuhannen vuoden takaiseen esihistorialliseen aikaan, luonnonhenkien hallitsemaan maagiseen maailmaan. Paver on loihtinut Pohjois-Eurooppaan sijoittuvaan tarinaansa kiehtovan mytologian sekä kokonaisen keräilijöiden ja metsästäjien klaanijärjestelmän.

Suden veli aloittaa uuden nuorten kuusiosaisen esihistorialliseen sarjan nimeltä Muinainen pimeys. Sarja on ollut loistomenestys niin kotimaassaan kuin ulkomailla, ja siitä on tekeillä elokuva.

Oma arvosanani kirjalle


Julkaistu: syyskuu 15, 2006
Kustantaja: Tammi
Tyylit: fantasia > historiallinen fantasia, nuoret, seikkailu
Alkuperäinen nimi: Wolf Brother
Arvosanalla: 7.68/10
Arvosanoja: 228
Tietoja päivitetty 07.06.2017

Kirja-arvioita (14)

tintti89 avatar
Kirjoittanut tintti89 20.03.2009
6/10
Kirjan juoni oli melko tyypillistä fantasiaa, mikä osaltaan teki siitä ennalta-arvattavan. Sen tapahtumapaikat oli kuvailtu erittäin todentuntuisesti, kuin myös ihmisten tekemiset ja uskomukset. Kirjasta sai paljon tietoa esihistoriallisesta elämästä, sillä faktat ainakin tuntuivat olevan kohdillaan. Kirjan päähenkilöt oli kuvailtu mielenkiintoisiksi ja todenmukaisiksi. Torak tuntui olevan hieman pikkuvanha, mutta se on ihan ymmärrettävää metsässä eläneelle lapselle. Susi ... (lisää)
ShadowElf avatar
Kirjoittanut ShadowElf 09.03.2007
8/10
Kirja on mukaansatempaava ja hyvin kirjoitettu. Helppolukuisuus ja ohuus tekevät siitä sopivan nuorille fantasiasta kiinnostuneille, mutta myös aikuiset voivat löytää tiettyä viehätystä tästä teoksesta. Tarina tempaisee heti mukaansa alusta alkaen esitellen tarinan "pahan" ja päähenkilön. Suden eläimelle ominainen viattomuus käy hyvin ilmi niistä kappaleista, joissa kertoja tarkastelee maailmaa suden näkulmasta. Se antaa kirjalle oman leimansa poiketen tavallisista ihmisen ... (lisää)
Sini avatar
Kirjoittanut Sini 28.03.2007
8/10
Kirjan sankari Torak on kaksitoistavuotias ja asuu yksin isänsä kanssa Metsässä. Suuri karhu hyökkää heidän kimppuunsa ja tappaa isän. Ennen kuolemaansa isä paljastaa karhun olevan riivattu ja vannottaa poikaansa matkaamaan Maailmanhengen vuorelle. Kuten isä varoitti, muut Metsän klaanit suhtautuvat outoon poikaan epäluuloisesti. Hän joutuu taistelemaan hengestään ihmistenkin keskuudessa. Apuna matkallaan Torakilla on sudenpentu, jonka kanssa hän pystyy keskustelemaan, sekä ... (lisää)
Frost avatar
Kirjoittanut Frost 24.01.2015
8/10
Tarvitsin kipeästi lukemista ja satuin itseasiassa valitsemaan kirjan nimen Perusteella. Alussa vähän kummastelin, mutta se meni nopeasti ohi ja kirja tempaisi minut mukaani. Aivan mahtava kirja, ja on mukavaa lukea menneisyydestä ja susista ja ihan kaikesta mitä kirjassa oli! Aivan super ihana kirja ja sarjan toinenkin osa meni heti putkeen! <3 :)
Ventovir avatar
Kirjoittanut Ventovir 03.01.2015
6/10
Minusta oli hauska lukea keräilystä ja selviytymisestä, sekä siitä kuinka susi ja Torak ystävystyvät. Monet tapahtumat tapahtuivat mielestäni vähän turhan nopeasti, olisin kaivannut vähän lisää kuvailua ja pohjustusta tapahtumille, esim Torakin ja hänen isänsä suhteelle. Kirja on käsittääkseni luokiteltu lasten kirjaksi, ja sitä se mielestäni on. Varmasti olisi ollut hienompi lukuelämys 15 vuotta sitten ^^ Luin pelkästään tämän ensimmäisen osan, mutta en usko että jaksan lukea seuraavia.
Saru avatar
Kirjoittanut Saru 16.12.2012
8/10
Suden veli on sympaattinen, ihana kirja eläimineen ja henkineen. Kirjailija on kuvaillut upeasti Suden eläimelliset ajatukset ja kehonkielen.
Intiaanikesä avatar
Kirjoittanut Intiaanikesä 03.06.2009
6/10
Epäröin hiukan tarttuessani tähän kirjaan ja vielä lukiessani epäilykseni eivät hälvenneet; pidin Suden veljeä nuoremmille suunnatuksi ja alussa kirjan juoni tuntui junnaavan ikävästi paikallaan. Mutta onneksi juunnaavasta alusta päästiin; kun kirjassa päästiin vauhtiin, se vaikuttikin ihan hyvältä, vaikkei Suden veli olekaan Muinaisen pimeyden paras osa, mutta jatko-osia lukiessani annoin anteeksi ensimmäisen kirjan virheet. Nyt myöhemmin olen sitä mieltä, että olisin ... (lisää)
Lumihiutale avatar
Kirjoittanut Lumihiutale 25.10.2017
9/10

Kirja tempaisi heti mukaansa, sillä jo alussa alkoi tapahtua.

Nautin siitä, kuinka luonnonläheinen tämä kirja oli.Puilla oli oma energiansa, klaaneilla oli omat tietäjät jotka osasivat ennustaa luista ja tähtien liikkeistä.Tarkemmin sanottuna koko metsä oli siellä asuville rakas koti,josta he saivat ravinnon ja varusteet. 

Kirja kertoi hyvin siitä kuinka ennen elettiin ja tarjosi ... (lisää)

anmamat avatar
Kirjoittanut anmamat 26.06.2015
6/10
Törmäsin sattumalta kirjastossa Suden veli -kirjaan, jonka olen lukenut ensi kertaa jo teininä. Kirjasta jäi aikoinaan hyvät muistot, ja päätinkin tarttua siihen uudelleen. Kirja oli ihan viihdyttävä, mutta tarinankerronta puolestaan oli hyvin ennalta arvattavaa. Tyylillisesti kirja on suunnattu lapsille tai nuorille, sillä aikuisen lukijan mielestä teksti oli paikoin melko naiivia. Voin suositella kirjaa lämpimästi nuorille lukijoille, mutta aikuisten lukijoiden kannattaa etsiä muuta fantasiakirjallisuutta viihdykkeekseen. En aio jatkaa sarjan lukemista.
suden veli avatar
Kirjoittanut suden veli 07.04.2015
9/10
Loistava aloitusteos tälle upealle sarjalle. Kirjoittajan kieli on niin sujuvaa, että ei edes tunne lukevansa. Oli mukavaa tuntea olevansa Susi, ja Torakin ja suden ero riipaisi omaa sydäntänikin. Mutta kuten melkein aina, myöhemmät kirjat ovat parempia. Kirjan tapahtumat kulkevat turhankin vauhdikkaasti.
Veadela avatar
Kirjoittanut Veadela 07.05.2014
6/10
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Myrsky10 avatar
Kirjoittanut Myrsky10 27.06.2013
7/10
Mukaansa tempaava aloitusosa!
Hoppi avatar
Kirjoittanut Hoppi 06.02.2013
8/10
Hyvä sarjan aloitus osa! Mielestäni se "action" alkoi heti alussa kun Iso kuoli.
Jackalbury avatar
Kirjoittanut Jackalbury 08.04.2007
4/10
Kirja vie heti mukanaan ja on hyvin kirjoitettu, vaikka Torakin ja hänen seuralaistensa ulkopuoliset ihmiset jäävätkin hieman sumeiksi, mutta se haittaa kirjan menoa. Kirjaa kuvaa hyvin maisemaansa ja luo värikkäätt kulissit tapahtumille. Tosin puolivälissä mukaan tuleva kliseinen etsintä-teema laski kirjan pisteitä mutta loppu oli aika hyvä. Minua hieman kummastutti marjakuusen esiintyminen jääkauden aikaisessa pohjolassa, muuten aika havuvaltaisissa metsissä. Kirjailija herätti ... (lisää)