Odd Thomas – Hiljaisten kaupunki

@ Dean Koontz
Odd Thomas – Hiljaisten kaupunki (Odd Thomas #1) - Dean Koontz 7.60   42

Alkuteos ilmestynyt 2003. Suomentanut Kari Salminen.

1. painos: Gummerus, 2006. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Loisto, 2007. Nidottu.

”Kuolleet eivät puhu. En tiedä miksi.” Kuolleilla on kuitenkin muita keinoja kommunikoida pikaruokakokki Odd Thomasin kanssa. Ja usein – aivan liian usein – kuolleet uskoutuvat Oddille. Murhatut, onnettomuuksissa menehtyneet, rakkaitaan kaipaavat aaveet hakevat 20-vuotiaalta Oddilta lohtua, oikeutta – ja kostoa.

Nyt Pico Mundon erämaakaupungissa on tekeillä jotain erityisen hirvittävää. Aaveiden lisäksi kaupunki kuhisee bodacheja, varjomaisia oliota joilla on tapana kerääntyä joukkosurmien yleisöksi. Kun Pico Mundon grilliin saapuu bodachien ympäröimä muukalainen, Odd Thomas vakuuttuu että kuolleet, mukaan lukien Elviksen itkuinen haamu, yrittävät kertoa hänelle jotain todella tärkeää.

Mitä pidemmälle helteinen vuorokausi etenee, sen karmeammaksi Oddin vihollisen salajuoni paljastuu. Muutaman tunnin päästä Pico Mundoa ja sen asujaimistoa – kuten Oddin rakastettua Stormya ja 200-kiloista kirjailijaystävää Oswaldia – ei ehkä enää ole. Tuhansien ihmisten kohtalo on Oddin, epäilevän tuomaan, rohkeuden, kekseliäisyyden ja uskon varassa.

Dean Koontz (s. 1945) on yliluonnollisen jännityksen mestari, jonka kirjoja on myyty maailmalla kymmeniä miljoonia kappaleita. Hiljaisten kaupunki on hänen kaikkien aikojen suosituimpia teoksiaan. Lukijoiden pyynnöstä Koontz on kertonut lisää salaviisaan Odd Thomasin elämästä ja seikkailuista romaanissa Forever Odd. Dean Koontz asuu Gerda-vaimonsa ja Trixie-koiransa kanssa Etelä-Kaliforniassa.


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu elokuu 1, 2006 (Gummerus)
Alkuperäinen nimi Odd Thomas
Tietoja muokattu marraskuu 24, 2016

Odd Thomas -kirjasarja

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Seitsenosainen sarja, jonka suomentaminen jäi kesken.

Odd Thomas – Hiljaisten kaupunki (Odd Thomas #1) 7.60   42
Odd Thomas – Kuolleiden kasino (Odd Thomas #2) 6.90   31
Odd Thomas – Luostarin kirous (Odd Thomas #3) 7.26   16

Kirja-arviot & arvosanat

Matti Karjalainen
Arvosanat 438
Kirja-arviot 136
Viestit 4
syyskuu 9, 2021
6 / 10

Odd Thomas on 20-vuotias nuorukainen, jolla on ns. kuudes aisti, kyky nähdä kuolleita ihmisiä (joiden joukkoon kuuluu muun muassa sentimentaalinen Elviksen haamu) ja muita yliluonnollisia olentoja - kuten bodacheja, varjomaisia henkiolentoja, joiden läsnäolo ennustelee väkivaltaa ja kuolemaa. Jokin paha uhkaa Pico Mundon pikkukaupunkia, eikä kukaan muu pysty pysäyttämään sitä kuin Odd Thomas parin uskotun ystävänsä kanssa.

Dean Koontzin "Odd Thomas : Hiljaisten kaupunki" (Gummerus, 2006) on ihan luettava viihdekirja, jossa ainakin allekirjoittaneen huomio kiinnittyi veren ja suolenpätkien sijasta kirjailijan kauniiseen tapaan kuvata Odd Thomasin ja hänen rakastettunsa Stormy Llewellynin välistä suhdetta. Lisäksi kirjailija käyttää sujuvasti minä-kertojaa, mikä tuo etäisesti mieleen Raymond Chandlerin dekkarit, onhan juoni paikoitellen muutenkin lähempänä rikos- kuin kauhuromaania.

Emelie
Arvosanat 729
Kirja-arviot 100
Viestit 2743
tammikuu 1, 2016
6 / 10

Tarina oli mukaansatempaava ja paikoitellen humoristinen, mutta samalla hieman surumielinen. Odd Thomasin velvollisuudentunto ja maailman paino harteillaan teki hahmosta raskaan oloisen ja synkähkön, vaikkei hahmo ei sitä dialogin perusteella ollutkaan. Juoni oli polveilevan oloinen, joka kuitenkin eteni johdonmukaisesti kohti loppuratkaisua. Loppu tuli vastaan hiukan yllättäen, vaikka sitä pohjustettiin koko kirjan ajan. Paikoitellen tarina polki paikallaan tehden siitä pitkäveteisen, mutta kokonaisuutena ihan luettava teos.

Lady_
Arvosanat 221
Kirja-arviot 39
Viestit 0
heinäkuu 7, 2014
3 / 10

Oli vähän tylsä mun makuun, enkä jaksanut lukea ihan loppuun asti. Tykkäsin enemmän leffasta.

Camaro
Arvosanat 170
Kirja-arviot 16
Viestit 0
helmikuu 11, 2007
10 / 10

Erilaista Koontzia. Tämä kirja ei pelottanut oksettavilla yksityiskohdilla, vaikka raakuuksia sisälsikin. Yliluonnollinen kuvataan arkipäiväiseksi ja päähenkilöön on helppo samaistua, vaikka tämä puhuukin kuolleiden kanssa. Kirjoitustekniikka on luonnollisesti loistava, tekstiä ei edes huomaa, sillä se kuljettaa tarinaa sujuvasti eteenpäin. Mukana oli myös sopivast huumoria ja iloa, vaikka kuolleet tekivät kirjan pääsävystä surullisen. Kirja todella vangitsi. Lopetus oli fantastinen.

huhtikuu 26, 2022
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
maaliskuu 7, 2019
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
lokakuu 6, 2016
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
marraskuu 21, 2015
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
lokakuu 7, 2015
Antoi 3 / 10 arvosanan kirjalle
elokuu 17, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle