Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki
Keskiarvo 4.05
4.05 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (81)
Kirjahyllytilastot

Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki

Jeff VanderMeer
Julkaistu: elokuu 15, 2006 (Loki-kirjat)
Alkuperäinen nimi: City of Saints and Madmen
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, novellikokoelma
Avainsanat: tähtifantasia-palkinto, uuskumma
Osallistu keskusteluun (viestejä 3 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2001. Suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo. Kansi: Jani Paananen. Nidottu.

Tähtifantasia-palkinto 2006. World Fantasy -palkintoehdokas 2003.

Sisällys:

 • Martin Laken muodonmuutos (The Transformation of Martin Lake, 1999) – World Fantasy -palkinto 2000
 • Hoegbottonin opas Ambergrisin varhaishistoriaan, kirjoittanut Duncan Shriek (The Hoegbotton Guide to the Early History of Ambergris, 1999)
 • X:n outo tapaus (The Strange Case of X, 1999)
 • Liitteet:
  Kirje tri V:ltä tri Simpkinille (A Letter from Dr. V to Dr. Simpkin)
  Muistiinpanot (X's Notes)
  Saatteeksi suomalaisille lukijoille
  Huomautus kirjaintyypeistä

Olipa kerran, Moth-joen rannalla, kaupunki jonka vertaista historia, todellinen tai kuviteltu, ei tunne. Ambergris syntyi alkuasukkaiden, salaperäisten, sienimäisten harmaalakkien verestä, pyristeli vuosisatoja tapahtuman jälkimainingeissa, ja siitä kasvoi julmankaunis metropoli; vilkas, groteski, suurenmoinen, loisteliaasti toteutettu, ainutlaatuinen paikka.

Tarunhohtoinen Ambergis on kuin oman maailmamme lievästi vääristynyt peilikuva. Kaupungin mahtavin mies on säveltäjä, ja taiteilijat vaalivat boheemin imagoaan hartaammin kuin taidetta itseään. Halutuin saalis on salaperäinen makeanveden kalmari, jättiläismäinen olento (ja kaupungin tunnus) jonka kunniaksi vietetään vuosittain usein verisesti päättyvää juhlaa. Hoegbottonin & poikien kauppahuoneella on lonkeronsa joka käänteessä, ja mitä odottamattomimpiin pulmiin löytyy vastaus Borgesin kirjakaupasta. Ja miksi kirjailija X vähätteli kirjoittamiaan tarinoita Ambergrisistä? Miksi hänet on suljettu mielisairaalaan, ja missä tuo mielisairaala oikein sijaitsee? Miten syntyi Hiljaisuus?

Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki on mahtava kertomusten runsaudensarvi. Niistä muodostuu kirjallinen kaleidoskooppi, joka valloittaa niin historianharrastajat, huumorinjanoiset kuin alaviitteiden ystävätkin. Amerikkalaiset kriitikot valitsivat sen vuoden parhaaksi kirjaksi. Kokoelma sisältää mm. VanderMeerin jälkisanat suomalaisille lukijoille sekä World Fantasy Award -palkitun kertomuksen ”Martin Laken muodonmuutos”.

”Satumaisen kaunis, suorastaan unenomainen teos.” – Publishers Weekly

”Mestarillinen romaani: monikerroksinen ja käsinkosketeltava, turmiollinen ja turmeltunut. Kaunis taideteos.” – Locus Online

”Ennen kaikkea Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki on hauska kirja! Minulla oli hauskaa kun kirjoitin sitä, ja olen varma että lukijoilla on hauskaa kun he tutkiskelevat sitä. Se on paikoin synkkä ja uhkaava, mutta täynnä odottamatonta huumoria. Toivon, että lukijat nauttivat siitä.”
– Jeff VanderMeer

”Huumaava ja leikittelevä sukellus myyttisen kaupungin fantastiseen todellisuuteen.” – Tähtifantasia-palkintolautakunta

muokattu 15.12.2014

Muita kirjoja joista saatat pitää

Kuolemattomien kaarti (Nelimaa-trilogia, #1)Uuskummaa? Modernin fantasian antologiaAika on lahjoista suurin (Nelimaa-trilogia, #2)Uusi maailma (Nelimaa-trilogia, #3)Kudottujen kujien kaupunki

Kirja-arvioita (3)

Jackalbury avatar
Kirjoittanut
5.0
'Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki' on todellinen mestariteos. Kirjasarjaksi paisunut novellikokoelma, jonka kaikki kirjoitukset liittyvät jotenkin Ambergrisin kaupunkiin. Tarinat ovat erittäin mielenkiintoisia ja tempaavat mukaansa. VanderMeer osoittaa myös olevansa värikkään ja loistavan kuvailun uranuurtaja, ei tietoakaan Harmaiden Kulissien ongelmasta. Kirja oli todella koukuttava, VanderMeer osoittaa olevansa mestari saamaan lukijansa koukkuun. 'Martin Laken muodonmuutos' oli ... (lisää)
Dark Clark avatar
Kirjoittanut
4.0
Perinteisiin fantasiakirjoihin verrattuna Kaupunki on hyvin, hyvin eriskummallinen ja outo kirja. Hyvällä tavalla outo. Kirja koostui neljästä osasta: novelleista Martin Laken muodonmuutos ja X:n outo tapaus, Hoegbottonin oppaasta Ambergrisin varhaishistoriaan ja liitteistä. Tarina sijoittuu tosiaan Ambergrisin merkilliseen kaupunkiin, joka on taiteilijoiden ja säveltäjien kotipesä kummallisine pikku yksityiskohtineen. Miljöö on rikas ja mielenkiintoinen. Kirjan aloittava Martin ... (lisää)
Lukijatar avatar
Kirjoittanut
2.5
Aivan ensimmäiseksi on sanottava, että rakenteeltaan ja aihepiiriltään teos oli virkistävän epätavallinen. Epätavallisuus ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti onnistunutta. Teoksen kolme osaa olivat erillisiä kertomuksia, jotka kaikki kytkeytyivät tavalla tai toisella Ambergrisiin - kaupunkiin, joka on teoksessa sekä nimi- että päähenkilö. Kaupungin henkeäsalpaavaa tunnelmaa tuotiin esille jatkuvasti, päästämättä paradoksaalisesti lukijaa kuitenkaan kokemaan sitä ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 32 vierailijaa
Jaragil
Uusin jäsen: Sander Jyrisaly
Jäseniä yhteensä: 9863