Tigana: Verenperinnön hinta

Tigana #1.5 / 1.5
@ Guy Gavriel Kay
Tigana: Verenperinnön hinta (Tigana #1.5) - Guy Gavriel Kay 8.20   174

Alkuteos ilmestynyt 1990. Suomentanut Leena Peltonen. Suomennos sisältää alkuteoksen loppuosan luvusta 13 lähtien. Kannen suunnittelu: Sakari Tiikkaja. Sidottu, kansipaperi.

Prix Aurora -palkinto 1991, World Fantasy -palkintoehdokas 1991, Mythopoeic-palkintoehdokas 1991, kolmas sija Locus-palkintoäänestyksessä (fantasiaromaanit) 1991.

Ennen niin ylpeä Tiganan ruhtinaskunta on kadotuksen oma. Velhokuningas Brandin on loitsuillaan tuominnut sen häviämään ihmisten tietoisuudesta: edes Tiganan nimeä ei pysty lausumaan tai muistamaan kukaan, joka ei ole siellä syntynyt. Uhmakas joukko nuoria ihmisiä – johtajanaan Tiganan kruununperillinen ruhtinas Alessan – pyrkii kuitenkin murtamaan velhokuninkaan vallan. Taistelua käydään monella rintamalla, ja sen keskushenkilöitä ovat nuoren ruhtinaan liittolaiset.

TIGANAN vivahteikas juoni tempaa mukaansa, ja sen henkilöhahmot ovat eläviä ja uskottavia. Renessanssin Italiaa muistuttava miljöö on loistavasti kuvattu, ja kokonaisuus on mahtava fantasiataru taistelusta pahuutta vastaan. Verenperinnön hinta on jälkimmäinen osa TIGANAA, jonka aloitti Sieluun isketty tikari.

Modernin fantasiakirjallisuuden huippunimiin kuuluva GUY GAVRIEL KAY (s. 1954) aloitti uransa Fionavarin kuvakudos -trilogialla, joka oli 1980-luvun kiitetyimpiä fantasiaeepoksia. 1990 ilmestynyt Tigana varmisti lopullisesti tämän kandalaiskirjailijan maailmanmaineen.

Tigana julkaistaan suomeksi kahtena niteenä.
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 2003 (Karisto)
Alkuperäinen nimi Tigana
Tietoja muokattu tammikuu 15, 2023

Tigana

Sarja sisältää 1 pääteosta ja yhteensä teoksia 2 kpl.

Tigana: Sieluun isketty tikari (Tigana #1) 8.06   184
Tigana: Verenperinnön hinta (Tigana #1.5) 8.20   174

Kirja-arviot & arvosanat

Thialfi
Arvosanat 1007
Kirja-arviot 51
Viestit 326
marraskuu 20, 2009
4 / 10

Käännetyn fantasiakirjallisuuden taso on ollut Suomessa niin huonoa, että ennakkoon kehuttu Tigana oli ilmestyessään merkki kirjallisuudenlajin viimeinkin tapahtuvasta monipuolistumisesta. Tämä on kummallista, sillä lajin juurten pitäisi olla nimenomaan ritari- ja hoviromaanien perinteessä. Valitettavasti suomennos on jaettu turhaan kahtia. Parhaiten teos onnistuu nuorille suunnattuna, fantasian kuvaa laajentavana teoksena. Nuortenkirjaksi soveltuu keskeisen näkökulmahenkilön ja lähinnä nuorisolle suunnattujen laskelmoitujen kohtausten vuoksi. Kay on taitava maailmanrakentaja ja juonenkuljettaja, mutta loppujen lopuksi romaani on lähinnä kätevästi tiivistetty versio Robert Jordanin Ajan pyörästä. Erityisesti Kay harrastaa usean yhteensattuman lastaamista samaan kohtaukseen. Kokonaisuus on viime kädessä kaavamainen ja ennustettava, vaikka yksityiskohdat olisivat loistokkaita. Ihmiskuvauksessa Kay onnistuu huonosti. Henkilöt eivät kehity mihinkään. Jälkeenpäin juonesta muistaa parhaiten ilkeän Albericon tempaukset, vaikka teoksen pitäisi olla tunnettu harmaasävyisistä henkilöistään. Tappajan, kostonhalun riivaamaan Brandinin pitäisi muka olla sellainen, koska hän on salamurhaajansa mielestä seksikäs. Muutama ylidramaattinen kohta kirjassa on kyllä kiehtova, mutta jälkeenpäin nille voisi keksiä käyttöä lähinnä Harry Potter -fanifiktion rakennusaineksina. Kayn kirjoitustyyli on esimerkki paitsi värikkäästä viihdeproosasta myös siitä, miten sitä ei kannata kirjoittaa. Laskelmointi ärsyttää. Runollista tyyliä ja ajatuksia etsiessä kannattaa kääntyä Patricia McKillipin kirjoihin. Shakespearelaisuuteen voisi tutustua puolestaan vaikka Kenneth Branaghin elokuvissa. Kaylla kuvauksen kirjavuus luo hyppelehtivän vaikutelman, kun välillä kumppanukset ovat iloisia kuin Viisikoissa ja naureskelevat kuin huonosti ohjatussa elokuvassa, välillä kyynelehditään ja ollaan mahtipontisia. Ja kun musisoidaan, piisit tulkitaan kuulemma äärettömän merkitsevästi. Edes kustannustoimittaja ei ole kertonut kirjailijalle näytä, älä kerro -ohjeesta ja siitä minkä luontoinen viestintäväline kirja oikein on. Teos vaatii parodiaversiota, jossa ensimmäisen niteen kannessa kuvattu Alessan soittaa herkästi säkkipilliä. Samoin on erotiikan laita, joka toimii vain nuorisoa kosiskelevana ainesosana. Dianoran osuus kirjassa on ylipitkä, vähempi alleviivaus olisi riittänyt. Kaksi ja puoli tähteä.

Jussi
Arvosanat 1130
Kirja-arviot 109
Viestit 1682
marraskuu 20, 2009
10 / 10

Aikuisyleisölle suunnattu Tigana on yksi parhaista lukemistani fantasiakirjoista. Se alkaa saada klassikkostatusta, vaikka julkaisusta ei ole vielä 20 vuottakaan. Monet pitävät teosta selvänä parannuksena Fionavarin kuvakudoksesta, mutta minuun jo Kayn varhaisempi työ teki vaikutuksen. Tigana sisältö on kuitenkin omaperäisempää, joten nostan sen vähän trilogian yläpuolelle. Romaanin paras asia saattaa olla kirjailijan kielenkäyttö, joka välittyy myös käännöksestä. Henkilönkuvaus on onnistunutta, tunteikkaimpina jäivät mieleen Dianoran näkökulmasta kerrotut kappaleet. Tarinan "pääpahis" Brandin on hienosti kuvattu, ja vaikka hänen motiivinsa ymmärsikin, en ollut miehen puolella missään vaiheessa. Koska luin kirjan suomeksi, oli suurin ongelma pilkkomisessa. Olisi pitänyt odottaa molempien osien ilmestymistä ennen aloittamista, sillä juonenkäänteet alkoivat unohtua. Jälkimmäisen puoliskon alusta onneksi löytyi tiivistelmä aiemmista tapahtumista. Kirjan juoni on kiehtova, ja loppuratkaisu sisältää yllätyksiä. Tiganaa pitää kehua vielä siitä, että se on itsenäinen teos. Ei minulla mitään sarjoja vastaan ole, mutta on virkistävää lukea eeppistä fantasiaa välillä tässä muodossa. Kirja ilmeisesti myi liian huonosti, sillä Karisto lopetti Kayn suomentamisen Tiganaan. Maailmalla kirjailijan arvostus on vain kasvanut, esimerkiksi myöhempi romaani Ysabel voitti World Fantasy Awardin vuonna 2008.

satunen
Arvosanat 67
Kirja-arviot 11
Viestit 0
marraskuu 17, 2009
10 / 10

Henkilöhahmot ovat uskottavan eläviä. Näen jokaisen päähenkilön silmissäni, enkä koko kirjan aikana osannut valita puoltani. Kuka oli oikeassa valintoihinsa nähden ja kuka oikeudenmukaisempi. Vaikea päättää. Se teki kirjasta mielenkiintoisen. Kirjaa lukiessa pidin erityisesti sen visuaalisuudesta.

samuel
samuel
Arvosanat 833
Kirja-arviot 5
Viestit 1
heinäkuu 16, 2023
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Miiwuska
Miiwuska
Arvosanat 210
Kirja-arviot 2
Viestit 0
maaliskuu 15, 2021
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Wicked-Willie
Wicked-Willie
Arvosanat 315
Kirja-arviot 11
Viestit 67
toukokuu 24, 2017
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Bensku
Bensku
Arvosanat 225
Kirja-arviot 13
Viestit 222
joulukuu 30, 2015
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
aexen
aexen
Arvosanat 90
Kirja-arviot 0
Viestit 3
lokakuu 29, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Nylkky
Nylkky
Arvosanat 824
Kirja-arviot 9
Viestit 784
syyskuu 20, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Ele
Ele
Arvosanat 50
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 6, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle