Novelliopas 2: Ulkomaista lyhytproosaa

@ Matti Pajuniemi
(tietokirjabibliografia)

Nidottu.

Nyt kohteena on ulkomainen novellistiikka. Teoksen ote on kirjavinkkarimainen: tavoittena on innostaa lukijoita kertomusten ehtymättömään maailmaan. Novellien lukeminen on löytöretkeilyä – Calvinon leikkisästä filosofiasta Poen kauhutunnelmiin, kiinalaisista lemmentarinoista tieteisnovelliaen huimiin ideoihin, absurdista pienoisnovellista seesteiseen ihmissuhdekertomukseen.

Maailman kirjallisuus on jaettu maantieteellisesti viiteen osaan (englantilaiset kielialueet, Manner-Eurooppa, Pohjoismaat, Venäjä ja Baltia, muut maanosat). Ns. spekulatiivinen fiktio ja rikoskirjallisuus ovat omissa luvuissaan. Artikkeli kirjan alussa pyrkii antamaan helposti omaksuttavan kokonaiskuvan länsimaisen novellin vaiheista ja nykynovellistiikan kirjosta. Novelliopas 2 astuu käännöskirjallisuuden toisinaan ahtaiden rajojen yli ja nimeää myös suomentamattomia novellikokoelmia – vihjeeksi kirjankustantajille tai kielitaitoisille kirjallisuuden harrastajille. Kirjan lopussa ovat hakemistot kirjailijoista, suomennetuista novellikokoelmista ja novelleista.

Kirjastonhoitaja, FM Matti Pajuniemi (s. 1970) on opiskellut pääaineenaan Suomen kirjallisuutta Tampereen yliopistossa sekä toiminut kirjallisuuskriitikkona.

Arvona kirjalle


Julkaistu: 2006
Kustantaja: BTJ Kirjastopalvelu
Tyylit: tietokirja > bibliografia
Arvosanalla: 6.00/10
Arvosanoja: 1
Tietoja päivitetty 25.06.2016