Hiljainen tyttö - Peter Høeg6.60

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen. Kannen suunnittelu: Laura Lyytinen. Sidottu, kansipaperi. 3. painos: Keltainen pokkari, 2009. Nidottu.

Hiljainen tyttö sijoittuu maanjäristyksen jälkeiseen Tanskaan, jossa Kööpenhamina on vajonnut osittain veden alle. Romaanin päähenkilö on Kasper Krone, maailmankuulu sirkustaiteilija, klovni, joka pelaa mielellään pokeria ja kuuntelee Johann Sebastian Bachin musiikkia. Kasperilla on ilmiömäinen kuulo: maailma on hänelle äänikartta, jossa kaikella on ominaissointinsa, myös ihmisillä. Hänellä on myös ilmiömäisen suuri verovelka, minkä vuoksi hän joutuu jatkuvasti pakenemaan viranomaisia. Kasperia ei ole kuitenkaan helppo pyydystää. Hän on taitava pakenija, huijari ja ilveilijä, mutta myös totuuden tavoittelija, etsijä.

Sirkuksen ollessa talvileirillä lähellä Kööpenhaminaa, Kasperin luo ilmaantuu 10-vuotias KlaraMaria, joka kertoo, että hänet on siepattu. Toisin kuin lapset yleensä, tyttö on täysin keskittynyt ja hänen ominaissointinsa takana on jotain sellaista mitä Kasper ei ole koskaan kokenut: täydellinen hiljaisuus. Pian Kasperille selviää, ettei KlaraMaria ole ainoa lajissaan. Samanlaisia hiljaisia lapsia on kymmenkunta. Kerran vuodessa heidät tuodaan Kööpenhaminaan eri puolilta maailmaa. Kuka heitä ohjailee ja mihin heitä on tarkoitus käyttää?

Peter Høegin odotettu uutuusromaani on monisyinen, jännittävä ja täynnä kiehtovia henkilöhahmoja. Hänen aiempien kirjojensa ystävät saavat sekä yllättyä että löytää tuttuja elementtejä. Peter Høegin kirjalliseen ominaissointiin on nyt tullut uutta täyteläisyyttä ja rauhaa.

Uutta Høegia kymmenen vuoden tauon jälkeen!

Arvosana kirjalle


Julkaistu: helmikuu 23, 2007
Kustantaja: Tammi
Tyylit: scifi, maaginen realismi
Alkuperäinen nimi: Den stille pige
Arvosanalla: 6.60/10
Arvosanoja: 10
Muokattu: syyskuu 08, 2017