Lasin läpi

Jyrki Vainonen
maaginen realismi, novellikokoelma
Lasin läpi - Jyrki Vainonen6.20

Sidottu, kansipaperi.

Omaäänisiä novelleja ihmisistä, jotka havahtuvat elämän haurauteen – monesti yllättävällä ja järkyttävällä tavalla.

Nainen jää hoitamaan naapurinsa akvaariota loman ajaksi, veli vierailee alkoholistiveljensä luona, tuntematon kasvi putkahtaa puutarhan nurkalle ja saa aikaan omituisen pähkylän. Kokoelman novellien lähtökohdat ovat tavanomaisia, ja niiden outous kasvaa vaivihkaa. Vainonen kuvaa ihmistä hetkellä, jona todellisuus ja aika kerrostuvat, kun maailma paljastaa kummat, alitajuiset kasvonsa, tuntemattomat mutta silti oudon tutut, ja muistuttaa meitä ihmisen perimmäisestä yksinäisyydestä.

Jyrki Vainonen on harvinainen tapaus suomalaisten proosakirjailijoiden joukossa: toisinnäkijä, jonka kerrontaa leimaavat mielikuvitus, fabulointi ja surrealistiset näyt. Ne houkuttelevat miettimään, mistä meidät ja meidän todellisuutemme oikeastaan on tehty.

Vainonen on julkaissut tätä ennen neljä teosta: novellikokoelmat Tutkimusmatkailija ja muita tarinoita (1999) sekä Luutarha (2001), ja romaanit Mykkä jumala (2003) ja Perintö (2005). Lisäksi hän on kirjoittanut kaksi kuunnelmaa Radioteatterille.

Esikoisteoksestaan Vainonen sai Helsingin Sanomain esikoiskirjapalkinnon, ja romaanista Perintö Suomen Tolkien-seuran myöntämän Kuvastaja-palkinnon vuoden 2005 parhaasta kotimaisesta fantasiakirjasta. Tampereen kaupungin luovan kirjallisen työn palkinnon hän on saanut kolmesti, viimeksi vuonna 2006.

Vainonen on myös suomentaja, joka on kääntänyt mm. irlantilaista, englantilaista ja skotlantilaista runoutta, sekä Jonathan Swiftiä ja William Shakespearea.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: maaliskuu 17, 2007
Kustantaja: Loki-kirjat
Tyylit: maaginen realismi, novellikokoelma
Avainsanat: kotimainen
Arvosanalla: 6.20/10
Arvosanoja: 10
Muokattu: huhtikuu 01, 2015

Kirja-arvioita

8/10 |
tammikuu 07, 2010
Novellit ovat lyhyitä ja kirjoitustyyli on hyvin selkeää ja kaunista. Jopa novellien nimet ovat lyhyitä, yksisanaisia. Tarinat ovat usein alussa arkisia, mutta päättyvät outoon ratkaisuun. Pidän Vainosen teksteistä niiden tunnelman ja ...
6/10 |
marraskuu 18, 2007
Lasin läpi -novellikokoelma on kirjoitettu taiten. Kieli on omaperäistä ja kiehtovaa, eikä eri novellien maailmoissa ole mielikuvitusta säästelty. Kuten takakansi lupaa, tarinat alkavat aivan tavallisista lähtökohdista, mutta alkavat ...
6/10 |
toukokuu 30, 2007
Jyrki Vainosen "Lasin läpi" saa suurimman plussansa siitä, että se on novelleista koostuva kirja, ei kokoelma hajanaisia novelleja. Näillä teksteillä on yhteinen teema, tekemistä toistensa kanssa, niissä häiritsevät ja viihdyttävät melko ...