Lasin läpi
Keskiarvo 3.10
3.10 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (10)
Kirjahyllytilastot

Lasin läpi

Jyrki Vainonen
Julkaistu: maaliskuu 17, 2007 (Loki-kirjat)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: maaginen realismi, novellikokoelma
Avainsanat: kotimainen

Sidottu, kansipaperi.

Omaäänisiä novelleja ihmisistä, jotka havahtuvat elämän haurauteen – monesti yllättävällä ja järkyttävällä tavalla.

Nainen jää hoitamaan naapurinsa akvaariota loman ajaksi, veli vierailee alkoholistiveljensä luona, tuntematon kasvi putkahtaa puutarhan nurkalle ja saa aikaan omituisen pähkylän. Kokoelman novellien lähtökohdat ovat tavanomaisia, ja niiden outous kasvaa vaivihkaa. Vainonen kuvaa ihmistä hetkellä, jona todellisuus ja aika kerrostuvat, kun maailma paljastaa kummat, alitajuiset kasvonsa, tuntemattomat mutta silti oudon tutut, ja muistuttaa meitä ihmisen perimmäisestä yksinäisyydestä.

Jyrki Vainonen on harvinainen tapaus suomalaisten proosakirjailijoiden joukossa: toisinnäkijä, jonka kerrontaa leimaavat mielikuvitus, fabulointi ja surrealistiset näyt. Ne houkuttelevat miettimään, mistä meidät ja meidän todellisuutemme oikeastaan on tehty.

Vainonen on julkaissut tätä ennen neljä teosta: novellikokoelmat Tutkimusmatkailija ja muita tarinoita (1999) sekä Luutarha (2001), ja romaanit Mykkä jumala (2003) ja Perintö (2005). Lisäksi hän on kirjoittanut kaksi kuunnelmaa Radioteatterille.

Esikoisteoksestaan Vainonen sai Helsingin Sanomain esikoiskirjapalkinnon, ja romaanista Perintö Suomen Tolkien-seuran myöntämän Kuvastaja-palkinnon vuoden 2005 parhaasta kotimaisesta fantasiakirjasta. Tampereen kaupungin luovan kirjallisen työn palkinnon hän on saanut kolmesti, viimeksi vuonna 2006.

Vainonen on myös suomentaja, joka on kääntänyt mm. irlantilaista, englantilaista ja skotlantilaista runoutta, sekä Jonathan Swiftiä ja William Shakespearea.

(muokattu 01.04.2015)

Muita kirjoja joista saatat pitää

SudenveriTaivasten vankiToisetPieni musta kirjaKarikko

Kirja-arvioita (3)

Dyn avatar
Kirjoittanut ()
3.0
Jyrki Vainosen "Lasin läpi" saa suurimman plussansa siitä, että se on novelleista koostuva kirja, ei kokoelma hajanaisia novelleja. Näillä teksteillä on yhteinen teema, tekemistä toistensa kanssa, niissä häiritsevät ja viihdyttävät melko pitkälle samat asiat. Kukin novelli on kirjoitettu valaisemaan omalla tahollaan Vainosen painottamia seikkoja: yksinäisyyttä, outoutta maailmasta, jopa jonkinlaista perverssiä elämän koomisuutta. Ensimmäinen novelli lupaa paljon. Toinen on ... (lisää)
Eija avatar
Kirjoittanut ()
4.0
Novellit ovat lyhyitä ja kirjoitustyyli on hyvin selkeää ja kaunista. Jopa novellien nimet ovat lyhyitä, yksisanaisia. Tarinat ovat usein alussa arkisia, mutta päättyvät outoon ratkaisuun. Pidän Vainosen teksteistä niiden tunnelman ja selkeyden vuoksi. Hyviä tarinoita on lyhyessä kokoelmassa useita. "Vene" kuvaa tuhon jälkeistä maailmaa ja sen julmuutta. "Kirjastossa" on scifimäinen tunnelma ja kauhutunnelmaa sisältävät tarinat "Pesä" ja "Puutarha". "Hame" tarinassa on sellainen unenomainen tunnelma, jota on vaikea kuvailla.
Crystal avatar
Kirjoittanut ()
3.0
Lasin läpi -novellikokoelma on kirjoitettu taiten. Kieli on omaperäistä ja kiehtovaa, eikä eri novellien maailmoissa ole mielikuvitusta säästelty. Kuten takakansi lupaa, tarinat alkavat aivan tavallisista lähtökohdista, mutta alkavat hiljalleen kolkutella lukijan mieltä sanoin "voisiko tällaista tapahtua oikeasti?" Tilanne ei muutu loppua kohden: useimmissa novelleissa jää avoimeksi, oliko tässä nyt varmasti jotakin niin outoa, etteikö tämä olisi oikeastikin mahdollista. Outous ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 79 vierailijaa
Pisania
Uusin jäsen: jessica
Jäseniä yhteensä: 9037