Ódinnin ratsu – Skandinaaviset jumaltarut

Anni Sumari
fantasia, mainstream
Ódinnin ratsu – Skandinaaviset jumaltarut - Anni Sumari7.58

Suomentanut ja uudelleen kertonut Anni Sumari.

1. painos: Like, 2007. Sidottu, kansipaperi.
3. painos: Like, 2007. Like-pokkari. Nidottu.

Aikojen aamussa, kun Ymir-jättiläinen eli, ei ollut hiekkaa eikä merta, ei viileitä aaltoja eikä maata, ei ollut taivasta yllä; oli suunnaton kuilu, ammottava Ginnungagap, siellä ei ruoho kasvanut.

Kuulostavatko nimet Odin (Ódinn), Tor (Thór) ja Ragnarök tutuilta? Entä oletko koskaan kuullut, miten ukkosenjumala Thór joutui pukeutumaan naiseksi ja oli vähällä joutua naimisiin jättiläisten kuninkaan kanssa? Millaisen rangaistuksen sai jumalten narri Loki, hirviökäärmeen ja valtavan Fenrir-suden isä? Kuinka Billingurin tytär huijasi itseään ylijumalaa, Ódinnia? Tai miten Thór ja outo lautturi, joka ei päästänyt häntä virran yli, lauloivat toisiaan suohon?

Ódinnin ratsu on ensimmäinen Suomessa julkaistu teos, jossa kerrotaan kaikki meidän aikaamme asti säilyneet tarinat skandinaavisten jumalten värikkäistä vaiheista. Heidän seikkailujaan voi verrata antiikin Kreikan myytteihin – Ódinnia Zeukseen, Freyjaa Afroditeen – mutta heidän maailmansa on julmempi ja kauhistuttavampi. Käsillä ovat lopun ajat…

Groteskia huumoria pursuava, jylhän runollinen Ódinnin ratsu esittelee mielikuvitusta kiihottavan maailman, joka tuo mieleen J. R. R. Tolkienin fantasialuomukset. Teos sisältää myyttien maailman asukkaat ja rakenteen esittelevän johdannon sekä kuuluisan ennustuksen, jossa Näkijätär kuvailee maailman syntyä, sen tuhoutumista ja uuden elämän alkua kohtalonomaisen arvoituksellisesti.

Runoilija-suomentaja Anni Sumari on taidokkaasti kääntänyt ja kertonut uudelleen skandinaaviset jumalmyytit, jotka sisältyvät Snorri Sturlusonin 1200-luvulla kokoamaan proosa-Eddaan ja vielä varhaisempaan runo-Eddaan.

Hienovaraisesti modernisoitu uudelleenkerronta Pohjolan jumalmyyteistä kiinnostaa paitsi kulttuurinjanoista aikuisväestöä myös roolipelejä pelaavaa, fantasiaa lukevaa tai sankarimyyteistä ammentavaa heviä kuuntelevaa nuorisoakin.

”Kirjana Odinnin ratsu on kuitenkin hauskempi ja selkeämpi kuin runomuotoinen Edda, ja sellaisena tarjoaa oivan johdatuksen rikkaaseen skandinaaviseen myyttiperintöön.” – Silja Ylitalo, Turun Ylioppilaslehti

”Asiantuntevasti koottu kokonaisuus antaa hyvän kuvan skadinaavisesta jumaltarustosta.” – Mikko Nortela, Karjalainen

”Skandinaavisen jumaltaruston huumori tavoittaa lukijan.” – Joni Pyysalo, Suomen Kuvalehti

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: 30 päivän ilmainen Nextoryn kokeilujakso koodilla 🠊 risingshadow (lisätietoa)

Julkaistu: 28, 2007
Kustantaja: Like
Tyylit: fantasia, mainstream
Avainsanat: skandinaavinen mytologia
Arvosanalla: 7.58/10
Arvosanoja: 17
Muokattu: joulukuu 25, 2014