Nova Swing6.68

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Hannu Tervaharju. Nidottu. 2. painos: Like-pokkari, 2013.

Arthur C. Clarke -palkinto 2007, Philip K. Dick -palkinto 2008. British Fantasy -palkintoehdokas 2007, BSFA-palkintoehdokas 2007, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2009.

Film noiria ja scifiä yhdistelevä taidonnäyte.

Suuret turistialukset lentävät tähdeltä toiselle. Kaikkea on saatavilla: uusi ruumis, uusi minuus. Ihminen voi olla mitä haluaa – paitsi kielletyllä Sausaden vyöhykkeellä, jossa osia Kefahuchin vuosta on alkanut putoilla maahan. Juuri Sausaden vyöhykkeen arvoituksellisuus vetää puoleensa seikkailijoita, jotka käyvät kauppaa oudoilla organismeilla, tuntemattomilla teknologioilla ja biologisilla artefakteilla. Tunkeilu johtaa väkivaltaisiin yhteenottoihin vyöhykkeen vartijoiden kanssa. Varakkaat turistit puolestaan kokeilevat onneaan Sausaden rajaseuduilla oppaanaan epäluotettava Vic Serotonin, turmeltunut sielujen matkaopas. Lisäksi aivan uudenlainen tauti on työntymässä vyöhykkeen rajojen ulkopuolelle.

Vuonna 1945 syntynyt M. John Harrison on palannut 2000-luvun alussa brittiläisen kirjallisuuden kentän eturintamaan genrerajoja rikkovilla, ylistetyillä teksteillään. Kotimaassaan hänet tunnetaan omaperäisenä visionäärinä, jonka tuotanto on aina kulkenut rohkeasti omia polkujaan. Harrison on kirjallinen vaikuttaja, ja hänen ajatuksensa ovat ohjanneet vahvasti englantilaisen kirjallisuuden suuntaa ja päämääriä aina 1960-luvun lopulta lähtien.

Suomessa Harrison sai vuoden 2005 Tähtivaeltaja-palkinnon romaanistaan Valo. Teos on taattua avaruusoopperaa, monisyinen jännittävien arvoitusten, henkeäsalpaavien seikkailuiden ja eri aikatasojen ketju. Film noiria ja scifiä yhdistelevä Nova Swing on löyhästi jatkoa Valolle.

”Nova Swing on M. John Harrisonin loisteliaan kekseliäs tummasävyinen jatko hänen kulttitieteiskirjalleen Valo, romaani, joka loistaa genrerajojen halki.” – The Guardian

”Avaruussatamakaupungin kaduilla ja kuppiloissa soiva alakulon konsertto, joka visionäärisyydessään kumartaa Strugatskien Stalkerin suuntaan.– Tähtivaeltaja-palkintoraati

Arvona kirjalle


Julkaistu: helmikuu 15, 2008
Kustantaja: Like
Tyylit: scifi
Avainsanat: arthur c. clarke -palkinto, philip k. dick -palkinto
Alkuperäinen nimi: Nova Swing
Arvosanalla: 6.68/10
Arvosanoja: 34
Tietoja päivitetty 19.12.2014

Kirja-arvioita

Wicked-Willie (4/10) syyskuu 2, 2016

Nova Swing lupasi paljon, mutta antoi vähän. Tapahtumamiljöö oli kiehtova, mutta kirjailija ei hyödyntänyt sitä juuri ollenkaan. Henkilöt jäivät pinnallisiksi ja enemmän tai vähemmän sekopäisen oloisiksi.

Juoni on sekava ja ... lue lisää