Nova Swing
Keskiarvo 3.34
3.34 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (34)
Kirjahyllytilastot

Nova Swing

M. John Harrison
Julkaistu: helmikuu 15, 2008 (Like)
Alkuperäinen nimi: Nova Swing
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Avainsanat: arthur c. clarke -palkinto, philip k. dick -palkinto

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Hannu Tervaharju. Nidottu. 2. painos: Like-pokkari, 2013.

Arthur C. Clarke -palkinto 2007, Philip K. Dick -palkinto 2008. British Fantasy -palkintoehdokas 2007, BSFA-palkintoehdokas 2007, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2009.

Film noiria ja scifiä yhdistelevä taidonnäyte.

Suuret turistialukset lentävät tähdeltä toiselle. Kaikkea on saatavilla: uusi ruumis, uusi minuus. Ihminen voi olla mitä haluaa – paitsi kielletyllä Sausaden vyöhykkeellä, jossa osia Kefahuchin vuosta on alkanut putoilla maahan. Juuri Sausaden vyöhykkeen arvoituksellisuus vetää puoleensa seikkailijoita, jotka käyvät kauppaa oudoilla organismeilla, tuntemattomilla teknologioilla ja biologisilla artefakteilla. Tunkeilu johtaa väkivaltaisiin yhteenottoihin vyöhykkeen vartijoiden kanssa. Varakkaat turistit puolestaan kokeilevat onneaan Sausaden rajaseuduilla oppaanaan epäluotettava Vic Serotonin, turmeltunut sielujen matkaopas. Lisäksi aivan uudenlainen tauti on työntymässä vyöhykkeen rajojen ulkopuolelle.

Vuonna 1945 syntynyt M. John Harrison on palannut 2000-luvun alussa brittiläisen kirjallisuuden kentän eturintamaan genrerajoja rikkovilla, ylistetyillä teksteillään. Kotimaassaan hänet tunnetaan omaperäisenä visionäärinä, jonka tuotanto on aina kulkenut rohkeasti omia polkujaan. Harrison on kirjallinen vaikuttaja, ja hänen ajatuksensa ovat ohjanneet vahvasti englantilaisen kirjallisuuden suuntaa ja päämääriä aina 1960-luvun lopulta lähtien.

Suomessa Harrison sai vuoden 2005 Tähtivaeltaja-palkinnon romaanistaan Valo. Teos on taattua avaruusoopperaa, monisyinen jännittävien arvoitusten, henkeäsalpaavien seikkailuiden ja eri aikatasojen ketju. Film noiria ja scifiä yhdistelevä Nova Swing on löyhästi jatkoa Valolle.

”Nova Swing on M. John Harrisonin loisteliaan kekseliäs tummasävyinen jatko hänen kulttitieteiskirjalleen Valo, romaani, joka loistaa genrerajojen halki.” – The Guardian

”Avaruussatamakaupungin kaduilla ja kuppiloissa soiva alakulon konsertto, joka visionäärisyydessään kumartaa Strugatskien Stalkerin suuntaan.– Tähtivaeltaja-palkintoraati

muokattu 19.12.2014

Muita kirjoja joista saatat pitää

Halki ikiyön (Paljaan taivaan alla, #2)Salatun voiman kaupunki (Mystic City, #1)Kvanttivaras (Kvanttivaras-trilogia, #1)Teemestarin kirjaTaivaan avain (Endgame–trilogia, #2)

Kirja-arvioita (1)

Wicked-Willie avatar
Kirjoittanut
2.0

Nova Swing lupasi paljon, mutta antoi vähän. Tapahtumamiljöö oli kiehtova, mutta kirjailija ei hyödyntänyt sitä juuri ollenkaan. Henkilöt jäivät pinnallisiksi ja enemmän tai vähemmän sekopäisen oloisiksi.

Juoni on sekava ja varsinainen punainen lanka tuntuu puuttuvan tyystin. Kertomus poukkoilee milloin missäkin ja takakansitekstin asioita sivutaan oikeastaan hyvin vähän.

Kaiken kaikkiaan tämä oli heikko esitys, jopa vitosen kirjaksi.

Paikalla 1 jäsen ja 55 vierailijaa
Fievre
Uusin jäsen: M
Jäseniä yhteensä: 9725