Varokaa juustokiltaa! (Lierolan kronikka, #1)

@ Alan Snow
(fantasia, nuoret)
6.54

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Peikko Pitkänen. Mustavalkoinen piirroskuvitus: Alan Snow. Sidottu.

Riemastuttavaa huumoria ja anarkistista energiaa!

Tunnetun lastenkirjailijan ja kuvataiteilijan vauhdikas esikoisromaani saa lukijat hykertelemään naurusta

Arttu on pieni poika, joka asuu keksijäisoisänsä kanssa Lierolan kyläpahasen alla, maan uumenissa. Kun Arttu eräänä yönä tapansa mukaan nousee viemäriaukosta maan pinnalle varastamaan ruokaa isoisälleen ja itselleen, hän törmää yön pimeydessä laittomaan juustonmetsästäjäjoukkoon. Metsästäjät huomaavat Artun, ja alkaa hurja takaa-ajo.

Juuri kun Arttu on joutumassa heidän käsiinsä, pieni ovi avautuu ja hänet vedetään turvaan. Artun pelastaja on entinen lakimies Vilpuri Nippeli, joka asuu pienessä talossa erikoisten ystäviensä, muutamien laatikkopeikkojen, kaalipäiden ja järvimerilehmien kanssa. He alkavat yhdessä selvittää, mitä kamalaa Lierolassa oikein on meneillään.

Kaikki näyttää kietoutuvan vanhassa Juustokartanossa majailevaan hämäräjengiin, jota johtaa pahuutta uhkuva Artsipauli Kähmy. Mitä kauheuksia juustokiltalaiset suunnittelevat? Ja mihin ihmeeseen pahikset tarvitsevat häkkeihin lukittuja, kauhusta täriseviä villijuustoja?

Alan Snow (s. 1959) on brittiläinen kuvataiteilija, lastenkirjakuvittaja ja kirjailija, ja hän on työskennellyt myös animaatioelokuvien parissa. Snow on ollut tekijänä yli 160 lastenkirjassa, mutta Varokaa juustokiltaa! on hänen ensimmäinen romaaninsa. Se aloittaa Lierolan kylästä kertovan trilogian.

Arvona kirjalle


Julkaistu: heinäkuu 17, 2007
Kustantaja: Otava
Tyylit: fantasia, nuoret
Avainsanat: elokuva, huumori
Alkuperäinen nimi: Here Be Monsters!
Arvosanalla: 6.54/10
Arvosanoja: 15
Tietoja päivitetty 15.08.2017

Kirja-arvioita

10/10 Velma (16.05.2019)

Luin tämän äskettäin uudestään ja tykkään edelleenkin viiden tähden edestä. Kirjassa on aika vetävä juoni, kiinnostavia hahmoja ja kiinnostava ympäristö. Tässä ei kuitenkaan ole sorruttu kehittelemään ja kuvailemaan liikaa ... Lue lisää

6/10 Jackalbury (17.02.2008)
'Varokaa juustokiltaa' on välistä lähes absurdi seikkailutarina, jossa mennään eikä meinata. Tarina ei ole mitenkään monitasoinen eikä se paljoakaan sisällä mitään filosofisia teemoja. Sen sijaan on mukavaa ja menevää ... Lue lisää