Variksen Velho
Keskiarvo 3.61
3.61 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (14)
Kirjahyllytilastot

Variksen Velho

Ngugi wa Thiong’o
Julkaistu: syyskuu 15, 2007 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Wizard of the Crow
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, maaginen realismi
Avainsanat: satiiri, tähtifantasia-palkinto

Alkuteos M?rogi was Kagogo ilmestynyt 2006. Tekijän kikujusta englanniksi kääntämästä laitoksesta Wizard of the Crow suomentanut Seppo Loponen. Päällys: Kristiina Segercrantz. Sidottu, kansipaperi.

Tähtifantasia-palkinto 2008.

Variksen Velho on pysähdyttävä kertomus Afrikan diktatuurin kokeneista maista. Se sijoittuu fiktiiviseen Aburirian valtioon, jossa nuoret rakastavaiset Nyawira ja Kamiti taistelevat maan korruptoitunutta hallintoa vastaan. Valtiaan syntymäpäivän kunniaksi aiotaan pystyttää taivaaseen asti ulottuva rakennelma. Jotta hankkeelle saataisiin Globaalipankin rahoitus, Abuririassa järjestetään ennennäkemätön imagokampanja, jossa jokainen soraääni tulkitaan vallankumouspyrkimykseksi.

Ngugi wa Thiong’osta on tullut Kenian siirtomaavaiheen jälkeisen ajan tuntojen tulkki ja Afrikan luetuimpia nykykirjailijoita. Variksen Velhon hän kirjoitti ensin äidinkielellään kikujulla ja käänsi sen itse englanniksi. Maagisen realismin keinoin ja afrikkalaisen kerrontaperinteen kuvastoa hyödyntäen hän luo runsaan, sadunomaisen maailman, yhtaikaa kuvitteellisen ja toden, paikallisen ja yleisinhimillisen.

Huolella annosteltu satiiri paljastaa Ngugin kirjoittajanluonteen terän. Moni asia vaikuttaa farssilta mutta muistuttaa liiaksi todesta alistuakseen leikiksi.

”Variksen Velho on ennen kaikkea suurenmoinen, taianomainen kertomus, kenties Ngugin elämäntyön kruunu. (– –) Hän on muuttanut tarinankertomisen voiman aseeksi totalitaarisuutta vastaan.” – The Washington Post

”Afrikkalaisia kansantaruja tursuava allegorinen teos, joka on samalla erinomainen poliittinen satiiri.” – Tähtifantasia-palkintoraati

muokattu 06.08.2019

Muita kirjoja joista saatat pitää

Valkoinen kirahviMissä junat kääntyvät (Portti-kirjat, #4)Ennen päivänlaskua ei voiTaivaalta pudonnut eläintarhaMaailmanlopun kirjasto ja muita tuomiopäivän tarinoita

Kirja-arvioita (1)

Jackalbury avatar
Kirjoittanut
4.0
'Variksen velho' oli koskettava ja ajattelemaan laittava lukukokemus. Kirja on melkein maagisen realismin tyyppiesimerkki, sillä sitä lukiessaan ei osaa sanoa, mikä on loppujen lopuksi totta ja mikä kuvitelmaa. Kirja alussa työtä etsivä, Intiassa opiskellut Kamiti tulee vahingossa perustaneeksi Variksen Velhon vastaanoton, kun hän ja Nyawira pakenevat poliiseja. Variksen Velhon luokse virtaa kasvava joukko taikuuksien hakijoita, lopulta aina Aburirian yritysherroja ja valtiojohtoa ... (lisää)
Paikalla 5 jäsentä ja 64 vierailijaa
Kuunliekki, Pisania, Thialfi, Jukuke, Chompp
Uusin jäsen: Martta Ylä-kotola
Jäseniä yhteensä: 9862