Kivinen kello
Keskiarvo 2.95
2.95 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (10)
Kirjahyllytilastot

Kivinen kello

Marja Luukkonen
Julkaistu: syyskuu 4, 2007 (Tammi)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, lapset
Avainsanat: aikamatkustus, kotimainen

Sidottu.

Lasten Luku-Varkaus -palkintoehdokas 2008.

Retrohenkinen aikamatka seitsemänkymmentäluvulta nykyaikaan.

Eletään 1970-lukua. Kolmetoistavuotiaan Mallan perhe on muuttanut maalle omavaraistalouteen, mutta elämä ei suostukaan olemaan sellaista paratiisia kuin aluksi tuntui. Erään riidan päätteeksi Malla juoksee suin päin metsään. Hän harhailee aikansa, kunnes löytää takaisin kotimökkiin ja huomaa kummastuksekseen, että talo on selvästi ollut autiona kymmeniä vuosia. Järkytys on täydellinen, kun Malla löytää vanhan lehtileikkeen, jonka mukaan hän itse on kadonnut jäljettömiin heinäkuussa 1977!

Vähitellen Malla tajuaa tulleensa vuoteen 2003. Hänen isänsä ja äitinsä ovat eronneet, maailma on muuttunut kummalliseksi ja vanhaa kotimökkiäkin uhkaa purkutuomio. Ainoat elävät olennot, jotka tuntevat Mallan, ovat omissa maailmoissaan elävä vanha metsuri, lapseksi jäänyt 19-vuotias pikkuveli ja naapurin hevonen, joka sekin on joutunut tähän väärään tulevaisuuteen. Jotkin asiat tuntuvat yllättävän tutuilta, kuten nuorisomuoti, mutta ihmeelliset laitteet kännykästä mikroon hämmentävät tyttöä.

Malla yrittää lähestyä äitiään ja isäänsä, työntyä näiden vieraiksi muuttuneiden ihmisten elämään ja herättää heissä muistoja entisestä, mutta turhaan. Koko ajan hänestä tuntuu, että ratkaisu ihmeelliseen aikasiirtymään piilee vanhan kotimökin pihassa, siinä, mitä talosta on enää jäljellä. Harmaat kivet pihapiirin ympärillä alkavat näyttää yhä merkillisemmiltä. Ja kun kahdestoista kivi löytyy talon kivijalan sisältä, alkaa ikivanha kivinen kello taas toimia.

Marja Luukkosen taitava nuorten fantasiaromaani kietoo lukijan pauloihinsa.

muokattu 22.12.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Sihis ja aavetaikuri (Sihis, #4)Takaisin Muumilaaksoon Muumipappa ja meri (Muumikirjat, #10)Monsterologia: Suuri taruolentokirjaSihis ja kummituskameli (Sihis, #8)

Kirja-arvioita (2)

TheDarkMission avatar
Kirjoittanut
3.0
Mietin pitkään, antaisinko kolme vai neljä tähteä. Päädyin kolmeen. Kirjan kerronto oli yllättävän puhdasta, mutta liiankin... rytmissä kulkevaa. Kaikki meni ohi liiankin soljuvasti. Mikään ei oikein jaksanut yllättää tai hätkäyttää, ja se on paha se. Mutta kirja tempasi nopeasti mukaansa, ja lukijanläheinen kerronta vei mukanaan. Lukeminen oli nautittavaa ja mukavaa. Kirja sisälsi hauskoja yksityiskohtia, kuten Auliksen kaksoisolento-pakkomielteen sekä vaikutteita James ... (lisää)
Jackalbury avatar
Kirjoittanut
2.0
'Kivinen kello' on tuttua Luukkosen maagista realismia. Mutta verrattuna muihin Luukkosen kirjoihin 'Kivinen kello' tuntui jotenkin heikommalta. Kirjan alkuasetelma on kyllä kiintoisa ja samoin Mallan 2000-luvun kodinkoneisiin ja muihin kohdistama ihmettely tuntuu nykyajan lukijasta hauskalta. Mutta silti kirja jotenkin tuntui lopahtavan loppua kohden. Kirjassa ei kerrottu mitään, syy Mallan aikasiirtymään ja Kultasormuksisen Oravan mysteeri jätettiin lukijan arvailuiden varaan, minkä ... (lisää)
Paikalla 23 vierailijaa
Uusin jäsen: Virpi Larmila
Jäseniä yhteensä: 9384