Avaruuden rosvot

@ Jack Vance
Avaruuden rosvot (Raketti-sarja #1) - Jack Vance 5.10   10

Alkuteos ilmestynyt 1953.

1. laitos: Avaruuden rosvot. Suomentanut Hugo L. Mäkinen. Raketti-sarja 1. Kansikuvan tekijää ei ilmoiteta (= Alex Schomburg). Tammi, 1954.
2. laitos: Avaruusrosvot. Suomentanut Jyrki Ora. Mikrosarja 3. Mikrokirjat, 1958.

Amerikkalainen kirjailija Jack Vance uskoo, että tekniikan kehit­tyessä ja inhimillisen näköpiirin laajentuessa myös ihmisessä itses­sään tapahtuu kehitystä kohti kor­keampaa moraalia ja pienempää väkivaltaisuutta. Tässä kehityksessä Vance kuitenkin historian johdon­mukaisuuden perusteella uskoo tu­levan erään synkän vaiheen, jota hän nimittää avaruusrosvouden aikakaudeksi ja josta hän kertoo jännittävässä romaanissaan.

Kirjan päähenkilö Dick Murdock on syntynyt Venuksella, mutta matkustaa avaruuslaivalla Kuuhun, jossa hänen isänsä on observato­rion päällikkönä. Matkalla tavataan Maan ja Venuksen välinen vuoro­laiva 'African Star' kellumassa avaruudessa rikkiammuttuna ja ryöstettynä. Tämä on jo avaruus­rosvojen kolmas tuhotyö. – Keitä nämä rosvot ovat ja kuka heidän julma päällikkönsä Basiliski? Täl­laiset kysymykset vaivaavat huo­lestuneita matkustajia ja avaruus­laivan miehistöä.

Dick pääsee turvallisesti Kuuhun, mutta monet asiat siellä huolestut­tavat häntä. Onko Kuun tieteellisen retkikunnan joukossa Basiliskin asiamiehiä? Onko observatorion edellisen johtajan kuolema ollut puhdas tapaturma? Uhataanko toh­tori Murdockin henkeä? Puoleksi sattumalta Dick pääsee salaisuuden jäljille, eikä hän epäröi heittäytyä vaaraan ja seikkailuun paljastaak­seen avaruusrosvot ja tuhotakseen heidän laivastonsa.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1954 (Tammi)
Alkuperäinen nimi Vandals of the Void
Tietoja muokattu heinäkuu 24, 2010

Raketti-sarja

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Science Fiction -kirjat eli TIETEISROMAANIT ovat uusi kirjallisuuden laji, joka viime vuosina on huimaavalla vauhdilla valloittanut maailmaa. Amerikassa se on jo syrjäyttänyt salapoliisiromaanin ja päässyt kaikkien ikäluokkien mielilukemiseksi.

Tieteellinen seikkailuromaani on eräänlainen kuvitelma ajasta – eikä varsin kaukaisestakaan – jolloin tiedemiesten saavutukset on sovellettu käytäntöön ja avaruuden valloitus alkanut. Kyseessä ei suinkaan ole mielikuvituksen vapaa riehunta. SF-kirjojen tapahtumat perustuvat nykyaikaisen tieteen saavutuksiin ja vastaavat tiedemiesten käsitystä siitä, miten kehitys todellisuudessa tulee etenemään.

Avaruuden rosvot (Raketti-sarja #1) 5.10   10
Ilmojen saaret (Raketti-sarja #2) 5.76   16
Rakettilaivan kadetti (Raketti-sarja #3) 7.22   9

Kirja-arviot & arvosanat

Eija
Eija
Arvosanat 1235
Kirja-arviot 330
Viestit 1239
helmikuu 13, 2014
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle
Moonlord
Moonlord
Arvosanat 1006
Kirja-arviot 0
Viestit 2038
elokuu 31, 2011
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
uneksijatar
uneksijatar
Arvosanat 264
Kirja-arviot 0
Viestit 0
maaliskuu 14, 2007
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle